Hallitusohjelman asevelvollisuuskirjaukset ovat löperöä vanhan toistoa
Lehdistölle 16.6.2023 klo 20:00, vapaa julkaistavaksi heti
Hallitusohjelman asevelvollisuuskirjaukset ovat löperöä vanhan toistoa
Lehdistölle 16.6.2023 klo 20:00, vapaa julkaistavaksi heti
Hallitusohjelman asevelvollisuuskirjaukset ovat löperöä vanhan toistoa
Yle uutisoi 23.2. eduskuntapuolueiden puheenjohtajille tekemästään asevelvollisuuskyselystä, joka tarjoaa vain vastausvaihtoehdot “kyllä” tai “ei” kysymykseen: "Pitäisikö asevelvollisuus ulottaa koko ikäluokkaan?” Aseistakieltäytyjäliitto pitää kysymyksenasettelua epämielekkäänä ja peräänkuuluttaa täsmällisempää keskustelua aiheesta.
Aseistakieltäytyjäliitto osallistui elokuussa 2022 Genevessä järjestettyyn YK:n yleismaailmallisen määräaikaistarkastelun (UPR) ennakkotilaisuuteen. Ennakkotilaisuudessa Aseistakieltäytyjäliitto esitti viisi ehdotusta aseistakieltäytyjien ihmisoikeustilanteen parantamiseksi Suomessa. Genevessä 9. marraskuuta 2022 järjestetyssä yleismaailmallisessa määräaikaistarkastelussa yhteensä viisi maata osoitti tukensa Aseistakieltäytyjäliiton ehdotuksille.
Aseistakieltäytyjäliitto on asettanut seuraavat ehdotukset Suomen ihmisoikeustilanteen parantamiseksi:
Aseistakieltäytyjäliitto ja Vasemmistonuoret vaativat: venäläisille sotilaskarkureille on tarjottava suojelua ja heidän maahantulonsa tulee mahdollistaa.
Suomella on kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten ja ulkomaalaislain perusteella velvollisuus suojella venäläisiä sotilaskarkureita. Sodan loppumiseksi tulisi edistää sitä, että mahdollisimman harva osallisuu hyökkäyssotaan Ukrainassa. Karkureille turvan tarjoaminen on sekä ihmisoikeussitoumusten mukaista että keino heikentää Venäjän sotakonetta.
Aseistakieltäytyjäliitto tuomitsee Venäjän kansainvälisen oikeuden vastaisesti aloittaman sodan Ukrainassa. Liitto on huolissaan siitä, että useiden lähteiden mukaan Venäjä on käyttänyt hyökkäykseen paitsi sopimussotilaita, myös tavallisia asevelvollisuuttaan suorittavia varussotilaita.
Peace Pledge Union (PPU) julkaisi perjantaina 21. tammikuuta seuraavan lausunnon Ukrainan sodan uhasta. PPU on Ison-Britannian johtava pasifistinen järjestö ja War Resisters’ Internationalin brittiläinen osasto. Aseistakieltäytyjäliitto on jälkimmäisen jäsen.
Kannanotto 3.1. Klo 15:00, vapaa julkaistavaksi heti
Eri sukupuolia tasa-arvoisesti kohtelevaa asevelvollisuusjärjestelmää ajava Yhteisvoimat-kansalaisaloite on julkaistu tänään. Aseistakieltäytyjäliitto pitää hyvänä, että nykyisen järjestelmän ongelmiin pyritään puuttumaan, mutta arvostelee aloitetta aseistakieltäytyjien oikeuksien sivuuttamisesta.
Asevelvollisuuden kehittämistä selvittänyt parlamentaarinen komitea julkaisi 26.11. mietinnön, joka silmiinpistävästi sivuuttaa Suomen asevelvollisuusjärjestelmän ihmisoikeusongelmat. Viimeksi keväällä 2021 YK:n ihmisoikeuskomitea esitti huolensa siviilipalveluksen pituudesta ja sotilaallisten tahojen vaikutusvallasta siihen. Lisäksi ihmisoikeuskomitea kehotti parantamaan tiedonsaantia oikeudesta aseistakieltäytymiseen ja vapauttamaan vangitut totaalikieltäytyjät.
Keskustelu Valko-Venäjän ja Puolan rajalla käytävästä rajakriisistä on nostanut turvallisuuspolitiikan takaisin median näyttämölle myös Suomessa. Rajat kiinni -keskustelu ja viittaukset vuosien 2015 ja -16 pakolaiskriisiin on vedetty pakasta ja Suomen lakiteknisten velvoitteiden syynääminen turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa aloitettu.
Maavoimat tiedotti 18.10. suunnitelmista ottaa mahdollisesti jo ensi vuoden alusta asevelvollisille käyttöön uusi palveluskelpoisuusluokka B2, jossa asepalveluksessa olisi mahdollista pärjätä vähäisemmillä fyysisillä vaatimuksilla. Uusi palveluskelpoisuusluokka tulisi käyttöön nykyisen kevennettyä palvelusta merkitsevän B-kelpoisuusluokan rinnalle. Maavoimien mukaan tavoitteena on, että uuden palveluskelpoisuusluokan myötä entistä useampi suorittaa varusmiespalveluksen taistelu- tai tukitehtävissä.