Täydennyspalveluksesta kieltäytymisestä seuraa oikeudenkäynti ja sakkorangaistus (tavallisesti noin 20 päiväsakkoa). Siviilipalveluslain mukaan sakkojen maksaminen ei vapauta velvollisuudesta osallistua täydennyspalvelukseen – toisin sanoen ne maksettuasi sinut voidaan kutsua uudelleen täydennyspalvelukseen.

Vankeusrangaistusta ei täydennyspalveluksesta kieltäytymisestä langeteta. Jos sakot jättää maksamatta, ne peritään ulosoton kautta. Jos tämä ei onnistu, tuomioistuimen langettamat sakot voidaan muuttaa vankeudeksi.

Täydennyspalveluksesta seuraava useampikertainen tuomitseminen rikkoisi kuitenkin oikeusjärjestelmään keskeisenä sisältyvää ne bis in idem (ei kahta yhdestä) -periaatetta. Tämän perusteella uudesta kieltäytymisestä ei voitaisi rangaista, mikäli se perustuu samaan syyhyn (samoihin mielipiteisiin ja vakaumukseen) kuin ensimmäinen. Suomessa on olemassa ennakkotapauksia, joissa ei kahta yhdestä -periaatetta on sovellettu useaan kertaan palvelukseen kutsuttuihin aseistakieltäytyjiin niin, että toinen kieltäytyminen on katsottu samaksi teoksi, eikä siitä ole langetettu rangaistusta.

Mikäli suunnittelet täydennyspalveluksesta kieltäytymistä, sinun kannattaa lähettää kieltäytymisilmoitus Lapinjärven siviilipalveluskeskukseen ennen ensimmäistä kieltäytymistä ja samansisältöinen ilmoitus sitten, kun sinut kutsutaan palvelukseen toista kertaa. Asiaa ei kannata jättää rangaistusmääräysmenettelyn varaan, vaan saattaa tuomioistuimen käsittelyyn. Suosittelemme sinua myös ottamaan yhteyttä Aseistakieltäytyjäliittoon.