Aseistakieltäytyjäliiton kannanotto 2.2.2024 kl 09:00, vapaa julkaistavaksi heti
Puolustusministeri Antti Häkkänen puhui torstai-iltana 1.2. Kyrönmaa-lehden haastattelussa halventavin sanankääntein “reservistä karkaamisesta” ja sanoi aikovansa etsiä oikeudellisia keinoja, joilla reservinkieltäytymisen voi estää.
Aseistakieltäytyjäliitto huomauttaa, että Häkkäsen kannattaa vielä harkita mihin ministeriarjen kiireiset minuuttinsa käyttää. Lakikirjaa lehteillessä saattaa kihota hiki otsalle, sillä aseistakieltäytymisoikeus, jonka piiriin myös reservinkieltäytyminen kuuluu, perustuu ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Sitä kautta se on pultattu kiinni niin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kuin Suomen perustuslakiinkin.
YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus takaa oikeuden myös vakaumuksen vaihtamiseen, mistä syystä aseistakieltäytymiseen täytyy olla mahdollisuus myös suoritetun asepalveluksen jälkeen. Suomessa tämä tapahtuu hakemalla täydennyspalvelukseen. Häkkäsen ehdotus on selvästi perusoikeuksien vastainen ja muotoilultaan reservinkieltäytyjiä herjaava. Onneksi on melko selvää, että reservikieltäytymisen estäminen kokonaan tyssäisi ihan kotimaiseen laillisuusvalvontaan.
Reservinkieltäytymisen ohella Häkkänen otti haastattelussa esiin myös siviilipalveluksen työpalvelujakson sisällöt: hän kertoi aikovansa uudistaa sen niin, että “ne eivät ole enää jatkossa näitä ympäristöjärjestöissä liittyviä tehtäviä, vaan ne ovat oikeasti kokonaisturvallisuustehtäviä”. Aseistakieltäytyjäliitto huomauttaa, että niin kauan kuin siviilipalvelusta halutaan ylläpitää, laaja valikoima erilaisia palveluspaikkoja on niin palvelustaan suorittavan kuin yhteiskunnan etu. Jos puolustushallinto yrittää globaalin ekokatastrofin keskellä perustella, ettei työskentely ympäristöalalla edistä turvallisuuttamme, sen argumentaatio kyllä kääntyy itseään vastaan.
Erikoisen puolustusministerin ulostulosta tekee se, että siviili- ja täydennyspalvelukseen liittyvät asiat eivät kuulu hänen salkkuunsa, vaan Työ- ja elinkeinoministeriölle. Häkkäsen Kyrönmaa-lehdelle useaan otteeseen ilmaisema halu puuttua omakätisesti toisen ministerin tontilla oleviin asioihin herättääkin kysymyksen, onko ministeri uudistamisinnossaan huomionut vastuualueensa rajat. Ministerin tiedotusvälineissä harjoittama julkinen ihmisryhmän panettelu ja ilmoitus halusta puuttua sen perusoikeuksiin tarkoituksenmukaisesti etsityin pykälin olisi näkemyksemme mukaan syy vähintään uudelle pelisääntökeskustelulle.
Lisätiedot: Aseistakieltäytyjäliitto, 040 836 2786