Uusi vuosi, uusi toivo!

Ydinaseet saatiin vuosikymmenten jälkeen kiellettyä kansainvälisellä sopimuksella, ja su 22.1 se on ollut voimassa 2 vuotta.

Kaikki valtiot eivät siihen ole kuitenkaan vielä liittyneet, ei ydinasevallat tai Suomi ja Ruotsi. On siis tehtävä työtä, että sopimukseen saataisiin kaikki mukaan! Lisäksi maailmasta on tullut epävakaampi, juuri kun ihmiskunnan tulisi pystyä yhä tiiviimpään yhteistyöhön yhteisten ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi.

Vastauksena tähän rauhanjärjestöt järjestävät yhteisen tapahtuman Helsingissä. Kutsumme Sinut lauantaina 21.1 klo 10.00–14.45 puhumaan rauhantyön ja aseidenriisunnan mahdollisuuksista ja tarpeesta vuonna 2023 - ja juhlistamaan ydinasekieltosopimuksen 2 vuotissynttäreitä rauhanpuheen ja kakun voimin!
Paikaksi olemme saaneet Helsingissä Baptistiseurakunnan tiloja ja salia osoitteessa Erottajankatu 1-3 A , toinen kerros.

Alla tapahtuman ohjelma:

Klo 10 avaus

Klo 10.15-11.30 Paneelikeskustelu

- Rauhanpoliittinen tilannekuva: keskustelijoina mm. Markku Kangaspuro, Leena Eräsaari ja Arja Alho.

- Voidaanko saada Suomi liittymään ydinasekieltosopimukseen ? Miten saada aikaan Eurooppalaista ja suomalaista rauhanpolitiikkaa, mitä elementtejä sellaisessa pitäisi olla? Miten reagoida rauhanaktiiveina militaristiseen puheeseen ja siihen uskoon että sotilaallisesti voidaan varjella rauhaa? Tämä osio striimataan (linkki laitetaan myöhemmin tapahtumaan ja järjestäjien nettisivuille)
- Työryhmätyön esittely lopussa lyhyesti

Klo 11.30-12.15 Leipää, keittolounas ja ydinaseriisuntakakku!

Klo 12.15-14.15 Rauhan työpaja
- Alustus kolmesta eri rauhantyön aiheesta ja jakaannumme sitten kolmeen työryhmään työstämään aiheita eteenpäin. Lopuksi ryhmien välinen loppukeskustelu.
- Aiheet ja alustajat:
1) Ydinaseriisunta (Claus Montonen, ICAN)
2) Ympäristö ja rauha (Olli Tammilehto, vapaa kirjoittaja)
3) Aseeton vastarinta (”siviilien puolustus”) konfliktien ratkaisijana (Jyry Virtanen, AKL)
- Työpajan tarkoituksena on toimia matalan kynnyksen keskustelufoorumina ja löytää uusia tai mielenkiintoisia näkökulmia sekä suunnitella toimintaa olemassa olevan maailmantilanteen vakauttamiseksi kestävällä tavalla.

Klo 14.15-14.45 Yhteinen lopetus
- Suuntaamme katseemme, miten saada mm. tulevissa vaalikeskusteluissa (eduskuntavaalit huhtikuun alussa ja presidentinvaalit 2024) rauhan kysymystä ja sitä lähellä olevia teemoja kuten kestävä kehitys osaksi julkista keskustelua. Mitä toimia vaaditaan seuraavaksi?

Tapahtuma on maksuton ja sinne on vapaa pääsy.
Tervetuloa mukaan!

Järj: Suomen Rauhanpuolustajat, Suomen Rauhanliito - Finlands Fredsförbund , Helsingin rauhantoimintaryhmä, Vapaus Valita toisin ja AKL
P.S. Katso Helsingin rauhantoimintaryhmän järjestämä "Ydinaseeton Suomi" paneelikeskustelu kesäkuulta 2022: https://youtu.be/EGxLbTquWFE

Helsingin Rauhantoimintaryhmän kotisivut: https://helsinginrauhantoimintaryhma.wordpress.com/