Lehdistötiedote 1.12.2023 klo 11:00, vapaa julkaistavaksi heti
Itä-Suomen hallinto-oikeus antoi 7.11. päätöksen (2488/2023), jossa otettiin kantaa asepalveluksen aiemmin suorittaneen, mutta sen jälkeen juridisen sukupuolensa miehestä naiseksi korjanneen henkilön oikeuteen lakkauttaa asevelvollisuutensa ja poistua reservistä. Oikeus kumosi ja palautti uudelleen käsittelyyn Puolustusvoimain aluetoimiston aiemman päätöksen, jonka mukaan tämä ei olisi ollut mahdollista.
Asevelvollisuutensa lakkauttamista hakenut henkilö oli lähettänyt hakemuksensa asiasta aluetoimistoon vuonna 2022 tullakseen kohdelluksi juridisen sukupuolensa mukaisesti; asevelvollisuuslain mukaan asevelvollisuus koskee Suomessa miehiä. Aluetoimisto oli kuitenkin hylännyt hakemuksen perustuen maavoimien ohjeistuksiin ja pääesikunnan oikeudellisen osaston kannanottoon. Ohjeissa rinnastettiin kokonaan asepalveluksensa suorittaneet ja sen jälkeen juridisen sukupuolensa naiseksi korjanneet naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneisiin.
Hallinto-oikeus katsoi kuitenkin, ettei valittajaan voinut soveltaa lakia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta, kun hän ei ollut tällaista palvelusta suorittanut eikä siihen hakenut. Jo hakemisen aikaan voimassa olleen lainsäädännön mukaan vahvistettua juridista sukupuolta oli pidettävä henkilön sukupuolena sovellettaessa muuta lainsäädäntöä, eikä asevelvollisuuslaissa ole asian suhteen poikkeuksia. Lisäksi uudemman, vuonna 2023 sukupuolen vahvistamisesta annetun lain esitöissä oli painotettu sitä, että uuden lain mukaan vahvistettua sukupuolta tuli soveltaa myös asevelvollisuuslakia sovellettaessa. Oikeuden mukaan jo aiempi laki oli ollut sisällöltään ja tavoitteiltaan samanlainen kuin uusi sukupuolen vahvistamisesta annettu laki.
Aseistakieltäytyjäliitto pitää tervetulleena juridisen sukupuolensa naiseksi korjanneiden mahdollisuutta erota reservistä ilman joutumista tarkoituksettomaan ja rangaistuksenomaiseen täydennyspalvelukseen, joka reservinkieltäytyjille yleensä määrätään. Liitto huomauttaa myös, että siviilipalveluksen suorittaneilla, sittemmin sukupuolensa korjanneilla naisilla on sama mahdollisuus: Siviilipalveluskeskukseen on ollut jo kuluvan syksyn aikana yhteydessä muutama henkilö pyytäen poistamaan itsensä siviilivarannosta, ja keskus on jo noudattanut heidän kohdallaan hallinto-oikeuden nyt Puolustusvoimien reserviin ottamaa kantaa. Siviilivarannostakin pääsee siis pois yksinkertaisesti ottamalla asiasta yhteyttä Siviilipalveluskeskukseen.
Toisaalta liiton kannan mukaan henkilön aseistakieltäytymisoikeuden toteutumisen ei tulisi olla kiinni hänen sukupuolestaan, vaan reservinkieltäytyjille määrättävästä täydennyspalveluksesta ja siviilivarantoon kuuluvien poikkeusolotehtävistä tulisi ylipäätään luopua.
Lisätiedot ja ohjeita reservinkieltäytymiseen: Aseistakieltäytyjäliitto, 040 610 8768