Hankkeen esittely
Suomalainen rauhankulttuuri on kriisissä. Ennennäkemättömät rahoitusleikkaukset uhkaavat rauhanjärjestöjen ja Rauhanaseman toimintamahdollisuuksia. Tämän joukkorahoituskampanjan tavoite on varmistaa, että Rauhanasema voisi jatkossakin tukea rauhanjärjestöjen ja erilaisten toimintaryhmien työtä, rakennetaan vakaampi pohja ja uudistumismahdollisuudet rauhanasemalaiselle rauhankulttuurille.
Rauhanasemalla kokoontuu monia toimintaryhmiä, jotka maalaavat banderolleja, järjestävät keikkoja ja muita tapahtumia ja jopa kansainvälisiä leirejä. Aseman vakituiset toimijat tuottavat esitteitä ja rauhankirjallisuutta, podcasteja, laativat lausuntoja ja edistävät rauhankasvatusta. Toisin sanoen, he tuottavat rauhankulttuuria.
Hankkeella rahoitetaan yli 100-vuotiaan asemarakennuksen ylläpitoa ja saatetaan järjestöjen toimintaa vakaammalle pohjalle. Järjestämme esimerkiksi tukikonsertteja ja kehitämme varainhankintaa.
Sinä voit tehdä tämän mahdolliseksi, pelasta Rauhanaseman rauhankulttuuri!
Työryhmän esittely
Rauhanasema viettää 40-vuotisjuhlavuottaan! Se on toiminut suomalaisen rauhankulttuurin ja kansalaistoiminnan keskittymänä jo vuodesta 1984. Rauhanasemalla toimivat rauhanjärjestöt Sadankomitea, Rauhanliitto, Aseistakieltäytyjäliitto, Kansainvälinen Vapaaehtoistyö ja Ystävyysseurojen liitto sekä lukuisia muita toimintaryhmiä ja järjestöjä. Talossa tehdään Ydin- ja Antimilitaristi -lehtiä, järjestetään Varjokirjamessut, siellä harjoittelee pari kuoroa, esitetään teatteria ja performansseja, tehdään hävikistä ruokaa ja jaetaan vähävaraisille, maalataan banderolleja mielenosoituksiin, suunnitellaan kampanjoita, kokoustetaan, sekä työskennellään rauhanomaisten ratkaisujen ja aseidenriisunnan puolesta ja siellä on myös Suomen paras rauhankirjallisuuden kirjasto. Rauhanasema on legendaarinen punk keikkapaikka ja aikanaan äänestetty City lehdessä stadin parhaaksi skeittimestaksi. Talossa on myös mahdollisuus järjestää myös omia tilaisuuksia; on häitä, ristiäisiä, synttäreitä ja tohtorinkaronkkia. Talosta monella tärkeät yhdessäolon muistot.
Rauhanasemalaiset järjestöt ovat olleet uudistamassa rauhanliikettä ja kehittämässä ratkaisuja. Ilman rauhanaseman järjestöjä ei olisi syntynyt muun muassa Rauhankasvatusinstituuttia, Tampereen rauhan- ja konfliktintutkimuskeskusta, ajatushautomo SaferGlobea, Rauhanlähettiläsakatemiaa, Rauhankoulua ja Ilmastoturvallisuusfestivaalia.
Tässä Kulttuurilahja-hankkeessa ovat mukana Suomen Rauhanliitto, Suomen Sadankomitea ja Aseistakieltäytyjäliitto. Tavoite on yhteisvoimin pelastaa Rauhanaseman järjestöjen yhteinen rauhankulttuurityökeskus ja -toiminta.
Suomen Sadankomitea on 60-luvulla perustettu suomalaisen \”turvallisuuspolitiikan kriittinen vahtikoira\” ja rauhanliikkeessä innovatiivisemman turvallisuuspolitiikan ja rauhapoliittisten ajatusten tuottaja perustamisestaan lähtien. Se rooli sillä on edelleen: Sadankomitea on vienyt rauhantyötä sinne, missä siitä ei ole totuttu puhumaan ja tuonut rauhanliikkeen agendalle uusia teemoja.
Rauhanliitto on kaksikielinen yli sata vuotta vanha 18 rauhanjärjestön valtakunnallinen rauhantyön kattojärjestö ja monia suomalaisia rauhantoimijoita yhteen kokoava voima. Rauhanliitto omistaa ja ylläpitää rauhantyöntoimintakeskus Rauhanasemaa.
Aseistakieltäytyjäliitto on vahva antimilitaristinen ääni suomalaisessa yhteiskunnassa. Liitto toimii aseistakieltäytyjien, kuten sivareiden, totaalikieltäytyjien ja reservinkieltäytyjien etujärjestönä, mutta myös yleisemmin nuorten rauhanjärjestönä sotien syiden poistamisen puolesta.