Yle jatkaa asevelvollisuusaiheen parissa, tällä kertaa Tuija Siltamäen kolumnin muodossa. Siinä on hyviä pointteja, mutta hänen toimenpide-ehdotuksensa (kaikkia koskeva kansalaislaispalvelus) heijastaa aika karulla tavalla Suomeen viime vuosina tehokkaasti istutettua kokonaisturvallisuus- ja kriisivarautumisideologiaa.
Siltamäen mukaan pitäisi "yhdistää intti ja sivari yhdeksi, kaikille sukupuolille pakolliseksi kansalaispalvelukseksi, josta jokainen voi valita itselleen sopivan mittaisen ja sisältöisen koulutuksen." Esimerkkeinä hän mainitsee asepalvelukseen, ympäristökatastrofien torjunnan ja "vaikka humanitäärisen työn." Tällöin "ihmisiä koulutettaisiin jotain tarvetta varten, eikä vain siksi, että pitää keksiä jokin vaihtoehto intille."
Vaikka kansalaispalveluksesta on puhuttu paljon, vähemmän on mietitty mihin sitä konkreettisesti tarvittaisiin. Kun puolustusministeriön alainen turvallisuuskomitea teki oikeastaan ensimmäisen aihetta koskevan selvityksen viime vuonna, tulos oli aika yksiseliteinen: "ministeriöt eivät tunnistaneet selvityksen toimeksiannon mukaista suoranaista tarvetta koko ikäluokan kouluttamiseen ja sen mahdollisesti tuottamaan häiriötilanteiden tai poikkeusolojen henkilöreserviin." https://tinyurl.com/y4hpjg8o Samankaltaisiin tuloksiin on päädytty myös toistuvissa selvityksissä siviilipalveluksen muuttamisesta vastaavaksi kriisivarautumispalvelukseksi.
Tällöin kansalaispalveluksessa ei olisikaan kysymys kouluttamisesta "jotain tarvetta varten", vaan (hyvin kalliista) järjestelmästä, jolle ei ole kyetty osoittamaan oikeastaan minkäänlaista tarkoitusta. Tällöin sen funktioksi jäisi vain itsetarkoituksellisesti ylläpitää pakkoa ja ehkäistä kehitys kohti paljon realistisempaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa asepalvelusmallia. Sellainen kun on olemassa valtaosassa maailman maista, sen sijaan tässä ehdotettua kansalaispalvelusta vastaavasta järjestelmästä löytyy kokemusia ehkä lähinnä Eritreasta ja Pohjois-Koreasta
Ja jos tällaista järjestelmää ryhdyttäisiin luomaan, ensimmäiseksi olisi tietysti syytä selvittää sen yhdenmukaisuus Suomean sitovien orjuuden ja pakkotyön kieltävien kansainvälisten sopimusten kanssa.