50 nuorta israelilaista lähetti 7. maaliskuuta pääministeri Binyamin Netanyahulle kirjeen, jossa julistivat kieltäytyvänsä palvelemasta Israelin armeijassa. Kyseessä on suurin asevelvollisten joukkokieltäytyminen Israelin historiassa ja ylipäätään ensimmäinen viiteen vuoteen, vaikka joukkoaseistakieltäytymisten perinne on Israelissa pitkä. Nykyinen Israelin hallitus yrittää laajentaa asevelvollisuuden koskemaan kaikkia maan etnisiä ryhmiä vastoin näiden tahtoa. Nuoret kaikkialta maasta vastaavat tähän kieltäytymällä armeijasta.
Kirjeen tarkoitus on vastustaa palestiinalaisalueiden miehitystä. Allekirjoittajat toteavat, että miehityksen yhteydessä “ihmisoikeuksia rikotaan ja kansainvälisen lain sotarikoksiksi määrittelemiä tekoja tehdään päivittäin.” He protestoivat myös sitä vastaan, kuinka armeija vaikuttaa siviilien elämään syventämällä Israelin yhteiskunnassa läsnä olevaa seksismiä, militarismia, väkivaltaisuutta, epätasa-arvoa ja rasismia.
16-vuotias tel avivilainen kirjeen allekirjoittaja Mandy Cartner sanoo: `Armeijan toiminta etäännyttä meidät tilanteen ratkaisusta ja rauhan, oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden saavuttamisesta. Kieltäytymiseni on tapa ilmaista vastustukseni niitä vääryyksiä kohtaan, joita tehdään päivittäin meidän nimissämme ja meidän kauttamme.`
Bat Yamista kotoisin oleva 17-vuotias Shaked Harari sanoo: `Armeija palvelee vallanpitäjiä, ei siviilejä, jotka ovat vain työkalu. Ystäväni ja minä kieltäydymme olemasta tykinruokaa.`
20-vuotias Roni Lax Bnei Brakista sanoo: “Teemme tämän solidaarisuudessa ultraortodoksislle nuorisolle ja arabinuorille - kristityille ja druuseille, joista jotkut ovat parhaillaan armeijan vankilassa.”
Kieltäytyjien julkilausuma
Meidät, Israelin valtion kansalaiset, on määrätty armeijapalvelukseen. Pyydämme tämän kirjeen lukijoita unohtamaan sen, mikä on aina otettu itsestäänselvyytenä ja pohtimaan sotilaspalveluksen vaikutuksia.
Meidän, tämän kirjeen allekirjoittajien, tarkoitus on kieltäytyä palvelemasta armeijassa, ja tärkein syy kieltäytymiseemme on vastustuksemme palestiinalaisalueiden sotilaallista miehittämistä kohtaan. Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset elävät tahtomattaan Israelin vallan alla, eikä heillä ole mitään laillisia mahdollisuuksia vaikuttaa tähän hallitukseen tai sen päätöksentekoprosesseihin. Tämä ei ole tasa-arvoista eikä oikeudenmukaista. Näillä alueilla rikotaan ihmisoikeuksia ja tehdään kansainvälisen lain sotarikoksiksi määrittämiä tekoa päivittäin. Näihin rikoksiin lukeutuvat salamurhat (laittomat teloitukset), siirtokuntien rakentaminen miehitetylle maalle, hallinnolliset pidätykset, kidutus, kollektiiviset rangaistukset sekä sähkön ja veden kaltaisten voimavarojen epätasa-arvoinen jakaminen. Kaikenlainen sotilaspalvelus vahvistaa tätä asiaintilaa ja näin ollen, omantuntomme mukaisesti toimiessamme, emme voi osallistua yllämainittuihin tekoihin syyllistyvään järjestelmään.
Armeijan aiheuttamat ongelmat eivät rajoitu sen palestiinalaisyhteiskunnalle aiheuttamiin tuhoihin. Se tunkeutuu myös Israelin yhteiskunnan jokapäiväiseen elämään: se muokkaa koulutusjärjestelmää ja työmahdollisuuksiamme sekä vahvistaa rasismia, väkivaltaa ja etnistä, kansallista ja sukupuoleen perustuvaa syrjintää.
Kieltäydymme auttamasta sotilasjärjestelmää edistämään ja säilyttämään miehistä ylivaltaa. Näkemyksemme mukaan armeija luo väkivaltaista ja militaristista maskuliinista ajatusmallia, jonka mukaan `voima on oikeutta`. Tämä malli on haitallinen kaikille, erityisesti niille jotka eivät siihen sovi. Lisäksi vastustamme armeijan sisällä olevia sortavia, eriarvoistavia ja voimakkaasti sukupuolittuneita valtarakenteita.
Kieltäydymme luopumasta periaatteistamme hintana siitä, että yhteiskuntamme hyväksyisi meidät. Olemme miettineet kieltäytymistämme syvästi ja seisomme päätöksemme takana.
Vetoamme ikätovereihimme. parhaillaan armeija- tai reserviläispalvelusta suorittaviin ja kaikkiin Israelin asukkaisiin, jotta he pohtisivat uudelleen suhtautumistaan miehitykseen, armeijaan sekä armeijan rooliin kansalaisyhteiskunnassa. Uskomme siviilien voimaan ja kykyyn muuttaa todellisuutta paremmaksi luomalla reilumman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan. Meidän kieltäytymisemme ilmentää tätä uskoa.