Aseistakieltäytyjäliitto ry:n kirje yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä selvittävälle parlamentaariselle komitealle ja siviilipalveluksen kehittämisen asiantuntijajaostolle liittyen sähköisen siviilipalvelushakemuksen kehittämiseen ja aseistakieltäytymisoikeuteen.
Aseistakieltäytyjäliitto on esitellyt aiemmissa kirjeissään asevelvollisuutta kehittävälle parlamentaariselle komitealle ja sen siviilipalvelusjaostolle näkemyksiään siviilipalveluksesta tiedottamisen nykytilan ongelmista ja ehdotuksiaan tilanteen parantamiseksi. Ehdotettujen toimien lisäksi Aseistakieltäytyjäliitto näkee tarpeellisena siviilipalvelushakemuksen sähköistämisen loppuunviennin, ja toivoo komitean voivan ottaa asiaan kantaa myöhemmin syksyllä valmistuvassa loppuraportissaan. Jatkuvat ongelmat ja lainvastaisuudet kesken armeijapalveluksen tehtyjen siviilpalvelushakemusten käsittelyssä toimivat Aseistakieltäytyjäliiton näkemyksen mukaan lisäperusteena uuden sähköisen siviilipalvelushakemuksen käyttöönottamiselle.
Vuoden alussa käyttöön otettu Siviilipalveluskeskuksen OmaSivari-palvelun kautta tehtävä sähköinen siviilipalvelushakemus on tervetullut uudistus. Kuitenkaan palvelussa tehtyä hakemusta ei voi tällä hetkellä lähettää suoraan palvelun kautta hakemuksen hyväksyvälle viranomaiselle. Sen sijaan siviilipalvelukseen hakevan täytyy tulostaa, allekirjoittaa ja postittaa hakemus aluetoimistoon, huolimatta vahvasta tunnistautumisesta ja siitä, että siviilipalveluslain mukaan siviilipalveluskeskuksen tulisi toimittaa saapunut hakemus armeijan aluetoimistolle.
Aseistakieltäytyjäliiton näkemyksen mukaan sähköisen palvelun kautta suoraan sen hyväksyville viranomaisille lähetettävä sivilipalvelushakemus sujuvoittaisi prosessia sekä siviilipalvelukseen hakijan että viranomaistahojen näkökulmasta. Käytäntö myös kunnioittaisi paremmin lain henkeä, jossa korostuu vakaumuksensa vuoksi armeijassa tehtävästä palveluksesta kieltäytyvän oikeus hakeutua siviilipalvelukseen viipymättä.
Sähköisen siviilipalvelushakemuksen toteuttamisen mallina voisi olla Hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen -lomake, jonka voi täyttää Puolustusvoimien tänä vuonna käyttöön ottamassa OmaIntti-palvelussa. OmaIntti voisi olla luonteva sijoituspaikka myös uudelle sähköiselle siviilipalvelushakemukselle.
Ongelmat siviilipalvelukseen hakeutumisessa perustelevat uudistusta
Sähköisen käsittelyn mukanaan tuoma prosessin nopeutuminen olisi tarpeellinen esimerkiksi tilanteissa, joissa henkilöllä on pian alkamassa varusmiespalvelus tai kertausharjoitus ja hän päättääkin hakea siviili- tai täydennyspalvelukseen. Myös armeijasta siviilipalvelukseen hakemisen kohdalla sähköinen hakeminen tulisi tarpeeseen. Siviilipalveluslaki ei nykyiselläänkään aseta tälle estettä.
Aseistakieltäytyjäliiton tietoon tulee useita kertoja kuukaudessa tapauksia, joissa siviilipalvelukseen kesken asepalveluksen hakevilla on ollut vaikeuksia päästä pois armeijasta tai siviilipalvelushakemusta ei ole käsitelty viipymättä lain vaatimalla tavalla. Liitto on myös vuosien varrella laatinut aiheesta useita kanteluita eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka on huomauttanut Puolustusvoimia tapahtuneista väärinkäytöksistä.
Liiton saaman tiedon mukaan myös eräs johtavassa asemassa oleva sotilashenkilö on tällä hetkellä oikeudessa syytettynä vuonna 2020 sattuneesta räikeästä tapauksesta, jossa sähköpostitse lähetettyä siviilipalvelushakemusta ei ollut käsitelty. Hakemuksen tekijä etsintäkuulutetttiin tietämättään epäiltynä sotilaskarkuruudesta, päätyi puolta vuotta myöhemmin poliisin pidättämäksi ja pidetyksi vasten tahtoaan varuskunnassa kahden vuorokauden ajan. Aseistakieltäytyjäliiton tehtyä asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle syytteet sotilaskarkuruudesta kumottiin ja asiasta vastuussa ollut sotilashenkilö asetettiin syytteeseen.
Automaattisesti käsiteltävä sähköinen siviilipalvelushakemus vähentäisi ongelmia ja lainvastaisia tilanteita, joihin siviilipalvelukseen kesken armeijapalveluksen hakevat joutuvat. Aseistakieltäytyjäliitto esittääkin, että parlamentaarisen komitean tulisi ottaa loppuraportissaan esiin aseistakieltäytymisoikeuden toteutumisen vahvistaminen ja sähköinen siviilipalvelushakemus keinona siihen.