Hienosti onnistunut kesän 2016 kansainvälinen Ruokaa ei aseita -työleiri päättyi 15.7. Kiitos leirin järjestelyihin osallistuneille, mainioille vapaaehtoisille sekä kaikille tapahtumissa käyneille! REA-toiminta jatkuu Hiroshima-päivänä 6.8, leiri seuraavan kerran taas ensi kesänä!
Tämän kesän leirin ruoanjakojen aikataulu on seuraava:
- ke 6.7. klo 15 Sitratori, Kannelmäki
- to 7.7. klo 15 Kontula-aukio, Kontula
- pe 8.7. klo 15 Metroaseman edessä, Herttoniemi
- ma 11.7 klo 15 Mosaiikkitori, Vuosaari
- ti 12.7. klo 15 Ylä-Malmin tori, Malmi
- to 14.7. klo 15 Karhupuisto, Kallio
RUOKAA EI ASEITA LEIRI KÄYNNISTYY - VAPAAEHTOISET JAKAVAT ILMAISTA RUOKAA SADOILLE HELSINGISSÄ
Helsingin kansainvälinen Ruokaa ei aseita -vapaaehtoistyöleiri on käynnistynyt. Leiri kestää kaksi viikkoa. Sille osallistuvat ulkomaalaiset vapaaehtoiset järjestävät leirin aikana kuusi tapahtumaa, joissa jaetaan ilmaista kasvisruokaa kaikille tarvitseville.
Ruokaa ei aseita (myöh. REA) on kansainvälinen, Yhdysvaltain Bostonissa 1980-luvulla alkunsa saanut kampanja. Jakamalla ruokaa ilmaiseksi kiinnitetään huomiota köyhyyden, eriarvoisuuden ja asevarustelun yhteyteen.
"Asevarusteluun suunnataan globaalisti tähtitieteellisiä rahasummia, eivätkä ne ole mikään pieni siivu Suomen valtion budjetistakaan. Samaan aikaan leipäjonot pitenevät Suomessa, ja koko maailman ruokaturva on kehnossa jamassa", toteaa REA-leirin projektikoordinaattori Ruka Toivonen.
Kasvisruokaa hävikistä
Eettisten kysymysten lisäksi lihateollisuuden kuormitus ekosysteemille on kasvisruokaan nähden valtava. Koko maailman ihmisten ruokkiminen eläintuotannolla on kerta kaikkiaan mahdotonta.
"Kasvisruoka on kestävä tapa ruokkia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Papujen, siementen ja juuresten säilyvyys on erinomainen ja monien kasvisten käsittely, valmistus, säilöntä on jokseenkin helppoa", Toivonen summaa käytännön etuja.
Siksi Ruokaa ei aseita -leirilläkin valmistetaan ja jaetaan yksinomaan kasviperäistä ruokaa - kauppojen hävikistä, joka muuten päätyisi roskiin. Ruokalahjoitukset ovat usein yllätys, ja toisinaan raaka-aineita riittäisi yli kapasiteetin.
Kaupunkikulttuuria rakentamassa
Toiminta saattaa kuulostaa kalliolaisten ravintolapäivä-aktiivien uudelta villitykseltä. Ruokaa ei aseita on jopa mukana kilpailemassa Maailman parasta kaupunkienergia -stipendeistä.
"Me nyt ajateltiin, että olisi hauska tuoda vähän erilaista näkökulmaa tähän kaupunkikulttuuri-ajatteluun. Lähdetään vähän pilke silmäkulmassa kisaamaan näiden hipster-tapahtumien kanssa", Toivonen naurahtaa. "Kaupunki on muutakin kuin innovointia, maksullisia musiikkitapahtumia ja teräslasisia toimistokuutioita. Ja pohjimmiltaanhan meidän toiminta on vapaaehtoisuuteen ja solidaarisuuteen perustuvien sosiaalisten rakenteiden luomista, se jos mikä luo positiivista kaupunkienergiaa."
Toivosen mukaan kampanjan teemat eivät niinkään ole uusia: samojen sosiaalisten ongelmien parissa työskennellään Suomessa vuosikymmenestä toiseen. Helsinkiin toiminta rantautui 1990-luvulla, ja se on osa kansainvälistä 1980-luvun Bostonissa syntynyttä, kansainvälistä Food Not Bombs (FNB) liikettä.
Suunta kohti lähiöitä
Leirin järjestävät Helsingin Ruokaa ei aseita ryhmä yhdessä Aseistakieltäytyjäliiton ja Kansainvälinen Vapaaehtoistyö ry:n kanssa jo 14. kertaa.
Tämä kesän leirille osallistuu vapaaehtoisia Ruotsista, Venäjältä, Taiwanista, Tšekistä, Slovakiasta, Unkarista, Saksasta ja Espanjasta. Mukana on myös kaksi Suomessa asuvaa turvapaikanhakijaa.