Työntekijät lakkoilevat tänään monilla aloilla hallituksen työmarkkinaheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia vastaan. Lisää lakkoja on luvassa todennäköisesti jo tammikuussa. Mitkä ovat siviilipalvelustaan suorittavien oikeudet ja velvollisuudet, kun palveluspaikalla lakkoillaan?
Siviilipalveluksessa palvelusvelvollinen ei ole työ- eikä virkasuhteessa palveluspaikkaansa, vaan hän on suorittamassa siviilipalveluslain mukaista työpalvelua. Siviilipalvelusvelvollisella ei siksi ole oikeutta osallistua lakkoon tai muuhun työtaisteluunPalveluspaikka ei saa määrätä siviilipalvelusvelvollista työhön, jota palveluspaikan vakituiset työntekijät eivät työriidan vuoksi suorita, paitsi jos on kyseessä kielletty työtaistelutoimenpide.
Jos siviilipalvelusta suorittavan normaalien työtehtävien tekeminen estyy lakon vuoksi, palveluspaikan tulee järjestää velvolliselle muita työtehtäviä.
Jos muita työtehtäviä ei ole mahdollista järjestää, vapautetaan velvollinen palvelustehtävien suorittamisesta. Aika lasketaan palvelusajaksi ja siltä ajalta maksetaan päivärahan lisäksi myös ruokarahaa.
Lakoilla voi olla vaikutusta palveluspaikan mahdollisuuksiin järjestää velvollisen ruokailu. Monille sivareille tarjotaan tavallisesti päivän aikana yksi lämmin ateria, jolloin ruokarahana maksetaan lisäksi 7,50 e. Jos ruokailua ei voida järjestää ollenkaan, sivari on oikeutettu ruokarahaan 13,50 e päivältä.
Jos julkisen liikenteen pysähtymisen vuoksi velvollinen ei pääse palveluspaikalle ollenkaan tai normaalissa aikataulussa, tästä kannattaa olla yhteydessä palveluspaikkaan ja sopia järjestelyistä. Kohtuuttomilta tuntuvissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä AKL:ään tai Siviilipalveluskeskukseen.
Pidä kiinni oikeuksistasti, älä suostu rikkurityövoimaksi!
Lisätiedot: Aseistakieltäytyjäliitto: https://akl-web.fi/fi/yhteys/yhteystiedot