Aseistakieltäytyjäliito kerää kokemuksia kutsunnanalaisten saamasta liian vähäisestä siviilipalvelusvaihtoehdon tiedonsaannista. Liitto käyttää anonyymeja kokemuksia vaikuttamistyönsä tukena tavoitteenaan riittävän tiedonannon toteutuminen siviilipalveluksen sisällöstä ja sinne hakeutumisesta kutsunnanalaisille ennen kutsuntoja ja kutsunnoissa. Lähetä oma kokemuksesi kohtaamistasi ongelmista kutsunnoissa meille sähköpostitse osoitteeseen toimisto@akl-web.fi.
13.11.2024
Inget blev sagt om civiltjänst i uppbåden. Hänte i 2022, December.
13.11.2024
During my call-up non-military service was only mentioned once at the end to tell us where to get the paper to apply. No one waited for me when I went to get my paper and I had a hard time catching up eith my group. When I eventually caught up, there was not enough seats for me and I had to sit on the floor.
13.11.2024
Limited English pages on website. Limited / no information on benefits / funding for my situation (living at home, no spouse / kids).
13.11.2024
Mielestäni erityisesti sivarien rahallisista etuuksista viestitään epäselvästi / vähäisesti ennen sivaria.
1.10.2024
Kutsunnoissa en saanut mitään tietoa, en edes mainintaa sivariin hakeutumisesta.
1.10.2024
En saanut ennen kutsuntoja enkä juuri kutsunnoissakaan tietoa sivarista. Lähinnä opin koko konseptin ystäviltäni.
12.4.2024
Hyvin mimimaalinen maininta sivarista, olematon tiedottaminen.
12.4.2024
Itse en tiennyt sivarista paljon muuta kuin että "se on olemassa". Sivariin siirtymisen prosessi kesken asepalveluksen selvisi AKL:n ohjeista.
20.12.2023
En saanut sivarista minkäänlaista tietoa.
22.8.2023
Syksy 2015
Kutsunnat Oulussa
Täysin tarkkoja tapahtumakulkuja ei ole jäänyt tilaisuudesta mieleen näin monen vuoden jälkeen, tämmöistä juontui kuitenkin muistellessani kyseistä syksyistä päivää:
Lähinnä vain, että siellä istuttiin puheita kuunnellen ja armeijavideoita katsellen (käsittelivät enimmäkseen sitä millaista sotakoneistoa Suomen armeija käyttää ja armeija-ajan merkityksestä miehistymisen kannalta. Ajatuksena oli selkeästi, että jokainen kunniallinen suomalainen mies käy armeijan. Joku pieni maininta taisi olla, että on myös niitä miehiä, jotka päättävät tehdä toisin, mutta mies on tosimies vasta pyssy kädessä.)
Siviilipalveluslapun sai käydä hakemassa täytettäväkseen ennen loppukeskusteluihin menemistä, kunhan itse tiesi kysyä, mistä sellainen löytyy.
Loppuhaastattelussa käytiin juttutuokio aivan hyvässä hengessä, että nyt kun en armeijaan astele niin minun ei tarvitse olla kyseisen laitoksen kanssa enää missään tekemissä.
22.8.2023
Karkkilassa 2012 kieppeillä ei mainittu sivaria sanallakaan ja paikalla oleva kapteeni vittuili muunmuassa harrastuksista, hiustyylistä ja vaatetuksesta
15.8.2023
Niin kuin Aseistakieltäytyjäliiton esittäytymisessä Teamsissa sanottiin, oli meidän kutsunnoissa siviilipalveluksesta vain yksi dia ja siitä puhuttiin vain ohi mennen. Mielestäni se ei ole lainkaan tarpeeksi, ja kutsunnoissa näkyi selvästi siviilipalveluksen vähättely. Tämä tapahtui Oulun kutsunnoissa 22.11.2022.
26.7.2023
Sain viime vuoden alussa kutsuntakirjeen, kun vuoden lopussa oli kutsunnat. Siinä tuli mukana noin 70-sivuinen kirjanen nimeltä Inttiin 2023. Siinä oli valtavasti sotaa ja armeijaa glorifioivaa tietoa, mutta vain yksi, noin viiden rivin kappale mahdollisuudesta siivilipalvelukseen. Kaikki tieto oli ympäripyöreää, eikä löytynyt varsinaisia ohjeita siviilipalvelukseen pääsyyn kutsunnoissa. Itse kutsuntatilaisuudessa puhuttiin pelkästä varusmiespalveluksesta, ja siviilipalvelukseen pääsemistä varten piti siitä sanoa itse, muuten olisi mennyt automaattisesti armeijaan. Kun pääsin määräyspäätöksen tekevän raadin eteen, raatihuoneessa oli myös raadin ulkopuolinen henkilö. En tiedä mitä tahoa hän tilanteessa edusti, mutta käsitin hänen olleen eläköitynyt puolustusvoimien työntekijä. Hän kyseenalaisti syytäni siviilipalvelukseen menoon. Vetosin eettisiin syihini, johon hän vastasi varsin epäasiallisesti, että jos Suomelle käy samalla tavalla kuin Ukrainalle, eivät eettiset syyt enää päde.
8.3.2023
Olin menossa aseettomaan palvelukseen ja kutsunnan yhteydessä naureskeltiin ja vähäteltiin sivariin hakeutuvia verrattuna aseettomaan palvelukseen osallistujiin. Päädyinkin sitten kuitenkin aika pian vaihtamaan
13.2.2023
Noin yksi dia koko kokonaisuudessa koski sivaria. Paikkana Helsinki, syksy 21. Käytännössä olematonta informointia armeijaan verrattuna, ei hyvä.
26.7.2022
Kutsunnoissa siviilipalvelus mainittiin vasta viime hetkellä, kun sanottiin, että voi täyttää lomakkeen. Itse palveluksesta ei kerrottu mitään, eikä lomaketta selitetty lainkaan.
26.7.2022
Kutsuntatilaisuudessa ei mainittu siiviilipalveluksesta sanaakaan (Tampereella 2020).
31.5.2022
Vuonna 2015 kun menin kutsuihin silloisella kotipaikkakunnallani, Haapajärvellä, niin ei meille mainittu ennen, sillä hetkellä tai jälkeen mitään siviilipalveluksesta tai aseistakieltäytymisestä kuin se ei olisi mikään olemassa oleva vaihtoehto. Puolustusvoimia, väkivaltaa ja aseita vain ylistettiin ja glamourisoitiin todella törkeästi nuorille jätkille ja kovasti yritettiin kyseinen toiminta näyttämään "eeppiseltä". Sen verran totaalikieltäytymisestä mainittiin kuin se olisi suurin rikos mitä ihmis- sekä yhteiskuntaa ja kotimaatasi kohtaan voisi tehdä ja peloteltiin että et tulisi ikinä pärjäämään sen "taakan" kanssa missään elämän osa-alueella. Lisäksi toitotettiin tätä iänikuista "Armeijassa miehistä tehdään miehiä"-mantraa
25.2.2022
Omissa kutsunnoissani joulukuussa 2020 kerrottiin sivarimahdollisuudesta, mutta isossa porukassa kun kysyttiin haluaako joku sivariin, niin kynnys nostaa käsi ja erottua joukosta oli suuri. Yleinen painostus johti siihen, että itse hain sivaripaperit vasta kutsuntojen jälkeen.
4.8.2021
Osallistuin joulukuun 2020 alussa kutsuntatilaisuuteen Helsingin työväenopistolla. Siviilipalveluksen suorittamisen mahdollisuus mainittiin korkeintaan sivulauseessa, jossa ilmaistiin, että ''siviilipalvelukseen hakeutuvat voivat sitten hakea lomakkeen tuolta käytävältä''. Tätä lomakepistettä ei koskaan erikseen esitelty kutsunnaan osallistuville. Armeijakokemusta glorifioivan varusmiehen pitämän esittelyn jälkeen velvolliset ohjattiin jonossa lautakunnan luo. Päästyäni lautakunnan puheille ilmaisin haluni hakeutua siviilipalvelukseen. Heillä ei kuulemma ollut siihen hätään käden ulottuvilla sivareille tarkoitettua lomaketta, ''joka olisi pitänyt hakea tuolta käytävältä'', vaikka sen nappaamiseen tai löytämiseen ei annettu tilaisuuden tiiviin aikataulutuksen takia edes mahdollisuutta. Poistuin lautakunnan luota hakemaan lappusta käytävällä olevalta pöydältä, jolloin lautakuntaan jonottavien katseet luonnollisesti kiinnittyivät minuun. Eihän se minua haitannut - tiesin, mitä olin tekemässä. Monen velvollisen tie siviilipalvelukseen voi kuitenkin tyssätä siihen, ettei uskalla olla kutsuntatilaisuudessa 'se yksi munaton sivari' ja olla passiiivisen nöyryytyksen kohteena. Kynnys siviilipalvelukseen hakemiseen on selkeästi tarkoituksella nostettu korkeaksi. :)
4.8.2021
Kutsunnoissa Helsingissä jokin meni pieleen. Mitään esitystä ei näytetty, meidät vain siirrettiin huoneesta toiseen ja sen jälkeen ilmoittautumaan. Minkäänlaista tietoa sivarista ei annettu, ei edes mainittu. Onneksi oli hakemuslappu mukana valmiiksi niin ei tarvinnut säheltää sen saamisessa.
13.9.2021
Siviilipalveluksesta ei tiedotettu Helsingin kutsuntatilaisuudessa ollenkaan, enkä muista, että kutsuntoihin liittyvissä papereissa oltaisiin myöskään mainittu sivaria ollenkaan.
13.9.2021
2019 kutsunnoissa Lahdessa siviilipalvelus mainittiin puolikkaalla sanalla. Olin kyllä jo etukäteen tutkinut asiaa ja tehnyt päätökseni.
13.9.2021
Kävin 2019 loppuvuodesta Nokialla kutsunnoissa ja minulla oli jo ennen tapahtumaa varma tieto siitä, että aion mennä sivariin. Siviilipalvelus mainittiin esittelyssä vain ohimennen, eikä siitä kerrottu käytännön tasolla ollenkaan. Lääkärintarkastuksessa sanottiin, että kutsunnoissa kyllä kerrotaan sivarista ja siellä voi kysyä, mutta tietoa ei ilman kysymistä annettu. Myöskään ilmapiiri ei ollut erityisen myönteinen kysymyksille.
13.9.2021
En ollut periaatteessa koskaan kuullut mitään sen enempää sivarista kun että se on pidempi ja ns. "huonompi vaihtoehto". Vasta kun rupesin miettiä vakaumustani tulin tulokseen ettei intti ollut mulle. Ylipäätään koko siviilipalveluksesta ei kerrottu mitään/ei tarpeeksi, ja minun piti itse etsiä infoa koko hommasta.
13.9.2021
Oulun kutsuntatilaisuus oli tunnelmaltaan militaristinen, se suoritettiin itselle tutun lahkon ahdistavissa saarnatiloissa ja sivari mainittiin muistaakseni kahdesti, toinen taisi olla alentava vitsi.
13.9.2021
Mielestäni kutsuntatilaisuudessa ei tiedotettu tarpeeksi siviilipalveluksesta 2019 vihdissä
13.9.2021
Paikkakuntana pälkäne, en muista että siviilipalvelusta olisi oikeastaan edes mainittu kutsunnoissa ja tiedon siitä selvitin itse myöhemmin. tämä tapahtui 2018 joten voi olla että siviilipalveluksesta on hyvin lyhyesti mainittu mutta päähän sieltä ei jäänyt muutakuin armeijaa hehkuttavat kutsuntavideot
13.9.2021
en muista yhtään mainintoja sivarista kutsunnoissa. armeija kuulosti siellä niin kivalle kun oli niin kaunisteltua hommaa. Otin itse sitten selvää ja kävin kasarmilla puhumassa kuraattorin kanssa.
13.9.2021
2011 tais olla ensimmäiset kutsunnat ja en kyllä muista että siellä oltais puhuttu mitään siviilipalveluksesta, toki voi olla että jotain siellä puhuttiin mutta siitäkin nyt 10v aikaa niin ei ihan kaikkea voi muistaa
13.9.2021
En muista nähneeni kutsunnoissa AKL:n flyereita, eikä varusmieslehdessäkään puhuttu sivarista yhtään mitään. Siitä mainittiin vain hyvin lyhyesti. Tiedot sivaripalveluksesta ja sen todellisesta merkityksestä luin Sivarikeskuksen sivuilta ja kaveriltani, joka hiljattain on suorittanut sivarin. Ongelmana mielestäni on siis liian puutteellinen siviilipalveluksen mainostaminen.
13.9.2021
asiasta ei mainittu melkein yhtään
13.9.2021
Kutsunnoissa ei tiedotettu oikeastaan mitään siviilipalveluksesta, jouduin itse etsimään kaiken relevantin tiedon.
13.9.2021
Kutsunnoissa Helsingissä jokin meni pieleen. Mitään esitystä ei näytetty, meidät vain siirrettiin huoneesta toiseen ja sen jälkeen ilmoittautumaan. Minkäänlaista tietoa sivarista ei annettu, ei edes mainittu. Onneksi oli hakemuslappu mukana valmiiksi niin ei tarvinnut säheltää sen saamisessa.
13.9.2021
Osallistuin joulukuun 2020 alussa kutsuntatilaisuuteen Helsingin työväenopistolla. Siviilipalveluksen suorittamisen mahdollisuus mainittiin korkeintaan sivulauseessa, jossa ilmaistiin, että ''siviilipalvelukseen hakeutuvat voivat sitten hakea lomakkeen tuolta käytävältä''. Tätä lomakepistettä ei koskaan erikseen esitelty kutsunnaan osallistuville. Armeijakokemusta glorifioivan varusmiehen pitämän esittelyn jälkeen velvolliset ohjattiin jonossa lautakunnan luo. Päästyäni lautakunnan puheille ilmaisin haluni hakeutua siviilipalvelukseen. Heillä ei kuulemma ollut siihen hätään käden ulottuvilla sivareille tarkoitettua lomaketta, ''joka olisi pitänyt hakea tuolta käytävältä'', vaikka sen nappaamiseen tai löytämiseen ei annettu tilaisuuden tiiviin aikataulutuksen takia edes mahdollisuutta. Poistuin lautakunnan luota hakemaan lappusta käytävällä olevalta pöydältä, jolloin lautakuntaan jonottavien katseet luonnollisesti kiinnittyivät minuun. Eihän se minua haitannut - tiesin, mitä olin tekemässä. Monen velvollisen tie siviilipalvelukseen voi kuitenkin tyssätä siihen, ettei uskalla olla kutsuntatilaisuudessa 'se yksi munaton sivari' ja olla passiiivisen nöyryytyksen kohteena. Kynnys siviilipalvelukseen hakemiseen on selkeästi tarkoituksella nostettu korkeaksi. :)
13.9.2021
Itselläni oli kutsunnat viime syksynä Nepenmäen koululla. Siviilipalveluksesta tiedottaminen tapahtui n. yhdessä minuutissa. Elikkä armeijan hehkuttamiseen jäi runsaasti aikaa
24.6.2021
Omat kutsunnat olivat Kotkassa vuonna 2015. Tilaisuus järjestettiin paikallisella nuorisotalolla, ja heti tilaisuuden aluksi meidät jaettiin kahteen ryhmään saapumisjärjestyksessä. Ennen varsinaisen tilaisuuden alkua kaksi varusmiestä kyseli meiltä velvollisilta mm. suunnitelmista palveluksen suhteen.
Itse tilaisuus alkoi puheilla. Puheita pitivät kutsuntaupseerin lisäksi kaupungin sekä kirkon edustajat (joka muuten sattui olemaan rippipappini) sekä yksi veteraani. Historiasta kiinnostuneena tuon veteraanin tarina olisi ollut hienoa kuulla, mutta koska puolustusvoimilla ei nähtävästi ollut varaa äänentoistolaitteisiin, meni suurin osa tarinasta ohi. Puheen jälkeen kuntsuntaupseeri kiitteli veteraania hänen teoistaan, mutta koska suurin osa puheesta meni ohi, muistutti tilanne lähinnä Forrest Gumpin kohtausta, jossa Forrest pitää puheen Vietnamin sotaa vastustavalle mielenosoitukselle. Edellisenä päivänä kutsuntoihin osallistunut kaverini kertoi, että heille esiintyi lisäksi varusmiessoittokunta.
Puheiden jälkeen oli vuorossa diaesitys asepalveluksesta, johon kuului mm. erään julkisuuden henkilön juontama propaganda-video, jossa tietenkin ylistettiin asepalveluksen ylivertaisuutta. Asepalveluksen vaihtoehdot kuitattiin yhdellä dialla, johon oli listattu aseeton palvelus, sivari, sekä vielä tuolloin voimassa ollut jehovan todistajien vapautusjärjestely. Ainoa diasta löytyvä tieto oli oikeastaaan palveluksen kesto: esimerkiksi hakuprosessia ei käyty läpi. Lisäksi kutsuntaupseerin mainittua sivarin, näkyi tämän asenne sivaria kohtaan selkeästi. Samalla myös salista kuului naurahdus.
Itse olin tehnyt päätöksen sivariin hakeutumisesta hyvissä ajoin, ja olin tehnyt läksyni ajoissa. Olin jopa täyttänyt hakemuslomakkeen etukäteen, tosin tehnyt sen kiireessä lyijykynällä, joten mennessäni sihteerin luokse, hän antoi minulle täytettäväksi uuden lomakkeen. Kutsuntalääkäri katsoi paperini läpi, ja päätyi laskemaan kuntoisuusluokkani B:hen ylipainon takia. Ennen siirtymistä lautakunnan eteen, hän kuitenkin vielä tokaisi, ettei kuntoisuusluokalla ole väliä, sillä valitsin sivarin.
Lautakunnassa minua yritettiin vielä puhua ympäri, mm. vetoamalla kamppailulaji-taustaani. Kuulemma kaltaisilleni miehille olisi käyttöä. Kun vastasin silti haluavani sivariin, lautakuntaa johtanut majuri totesi, ettei tarkoitus ollut missään tapauksessa painostaa. Tämän jälkeen kerrottiin tarina kaverista, joka oli perunut sivariin menemisen käytyään vierailulla Lapinjärvellä. Myös tämän jälkeen muistettiin korostaa, että kyse ei ollut painostamisesta.
Noh, painostus ei toiminut ja seuraavana kesänä lähdin Lapinjärvelle. Kokemus oli kaikin puolin positiivinen, kutsuntalautakunnan majurin pelotteluista huolimatta.
9.6.2021
Kutsunnoissani vuonna 2018 ei tiedotettu oikeastaan mitään siviilipalveluksesta, jouduin itse etsimään kaiken relevantin tiedon.
26.5.2021
Olin kutsunnoissa Kirkkonummella 2016. Kutsuntatilaisuus järjestettiin seurakuntatalolla, jossa meille esitettiin propagandavideoita, sotilasorkesterin musiikkia ja upseerien puheita. Siviilipalveluksesta ei mainittu sanaakaan, ja en muista nähneeni lomakkeita tai muita papereita siihen liittyen. Ei mistään muistakaan vaihtoehdoista puhuttu, aseettomasta varusmiespalveluksesta tai totaalikieltäytymisestä.
Minulla on aina ollut vaikeuksia sosiaalisten tilanteiden kanssa, ja en uskaltanut paljoa mitään sanoa tai kysyä kutsuntalautakunnan edessä. En uskonut pärjääväni armeijassa, mutta sanoin vain, että "en oikeen osaa muuta kuin tietokoneiden kanssa työskennellä". Vastaus oli muistaakseni "no, pitää armeijassa muutakin tehdä". Tämän jälkeen minulle sanottiin, että ota tuosta lomake erikoisjoukkoja varten ja hakeudu elektronisen sodankäynnin koulutukseen, joka sijaitsee Parolan panssariprikaatissa. Samalla minut määrättiin suorittamaan palvelus siellä vuoden 2018 alussa, eli jouduin pitämään välivuoden.
En tietenkään päässyt erikoisjoukkoihin, sen osasin jo arvata alusta lähtien, ja armeijassa en kauaan ollut ennen siviilipalvelukseen vaihtoa.
Kauheaa ajan ja resurssien haaskausta, sekä minun että valtion puolelta, olisi paljon helpommalla selvinnyt jos olisi suoraan sivariin päässyt.
1.12.2020
Helsingin kutsunnat syksyllä 2020 pidettiin korona-aikaan. Kutsuntoihin piti saapua jo kello 8 mutta jouduimme odottamaan lääkärin ja kutsuntalautakunnan luokse pääsyä kello 11 asti. Kolme tuntia istuimme Työväenopiston luokkahuoneessa ilman mitään tietoa milloin pääsemme kutsuntalautakunnan eteen. Yksi varusmies tuli kertomaan meille positiivisista palveluskokemuksistaan ja kannusti hakemaan erikoisjoukkoihin.
Kolmen tunnin odottamisen jälkeen minut ohjattiin kutsuntalääkärin luokse. Lääkäri ei puhunut kanssani lainkaan, täytti vain puolustusvoimien kortin ja antoi sen minulle takaisin. Pääsin lääkärin jälkeen kutsuntalautakunnan eteen jossa lautakunta ehti jo tulostaa päätöksensä ennen kuin kysyivät minulta yhtään mitään. Päätöksen saatuani kieltäydyin allekirjoittamasta sitä ja kysyin että eikö minulle pitäisi antaa tietoa asepalveluksesta kutsunnoissa. Minulle vastattiin että kutsuntojen ohjelmaa on supistettu koronatilanteen vuoksi. Tämän jälkeen kysyin että eikö minulta pitäisi kysyä jotain ennen kutsuntalautakunnan päätöstä. Puheenjohtaja vastasi että päätös on jo tehty. Tässä vaiheessa ilmoitin haluavani siviilipalvelukseen. Lautakunnan sihteeri vastasi että hänestä minun ei tulisi hakea siviilipalvelukseen ja että voin tehdä sen myöhemminkin, harkittuani asiaa. Vastasin haluavani siviilipalvelukseen jolloin Helsingin kaupungin edustaja totesi sen olevan minun oikeus ja lähti hakemaan kanssani siviilipalvelushakemusta.
Täytettyäni siviilipalvelushakemuksen, lautakunnan sihteeri sanoi uudestaan että hänestä minun tulisi odottaa ja harkita asiaa. Annoin kuitenkin hakemuksen puheenjohtajalle joka allekirjoitti sen ja pyysi sihteeriä tulostamaan päätökseni minulle. Saatuani päätöksen pyysin vielä kutsuntalautakuntaa selittämään mitä se tarkoittaa. Sihteeri sanoi että minun pitää ensin allekirjoittaa se ennen kuin se voidaan lukea minulle. Ilmoitin lautakunnalle että en allekirjoita päätöstä ennen kuin se on selitetty minulle. Tässä vaiheessa Helsingin kaupungin edustaja kertoi minulle että allekirjoitettuani päätöksen asiani siirtyy Puolustusvoimilta Siviilipalveluskeskukselle. Hän myös totesi että yleensä kutsunnoissa on info-tilaisuus mutta tänä vuonna se on peruttu ja että olen ihan oikeassa että minun tulisi saada enemmän tietoa.
30.11.2020
Järvenpään kutsunnoissa 2012 siviilipalvelusta ei muistaakseni mainittu vaihtoehtona, vaan kerrottiin vain ohimennen minkävärinen lappu oli täytettävä ennen viimeiseen huoneeseen kutsumista. Sodan ihannointia ja upseerien machoilua kesti joitain tunteja. Kun lopulta kutsu kävi viimeiseen huoneeseen, kävelin sivarihakemus kädessä ovesta sisään ja koko lautakunta näki sen, eikä yksikään kolmesta armeijan edustajasta sanonut minulle sanaakaan. Pöydässä oli kuitenkin myös pappi, joka muiden vaitonaisuudesta kiusaantuneena yritti jututtaa minua paperitöiden ajan. Säästyinpä ilkeiltä vitseiltä, mutta halveksunta oli ilmiselvää.
24.11.2020
Kotkansaaren kutsunnat v. 2017 kesti lähemmäs kuusi tuntia, jouduin istumaan läpi videopeli-toimintaleffa-tyyliin editoituja inttimainosten, veteraanipuheiden ja armeijatietovisojen. Päivän mielenkiintoisin hetki oli, kun anonyymissa kyselytuokiossa joku kysyi, ilmeneekö armeijassa rasismia. Vastaus oli tasoa vaivaantunut "ei tietenkään sallita syrjintää"... Kaiken tämän, ja erittäin pitkän vuoronumero-jonottamisen jälkeen istuin pöydän ääreen, sanoin että menen sivariin, ja sanottiin että juu meneppä lautakunnalle heiluttaa lappua. Lautakunnan pääjehu kysyi kynsilakoistani, että onko mulla sormet vahingossa käyny maalipurkissa. Ei naurattanut. Sain kerran vielä sanoa, että juu olen varma etten inttiin halua, ja sit sain lähteä kotiin. Kokonaisuudessaan täysin turha reissu. Sivaria ei muistini mukaan koko porukalle mainittu kertaakaan, ja koko homman olisin voinut hoitaa noin 10 minuutissa ilman kaikkea propagandahäslinkiä.
23.11.2020
Joensuun kutsunnoissa vuonna 2020 sivari mainittiin yhdessä kappaleessa, siinäkin painotettiin moneen kertaan että kuinka järisyttävän vahva vakaumuksen tulee olla että armeijaan ei mene. Tätä kerrattiin useaan kertaan, että jos _et_mitenkään_voi_ suorittaa asepalvelusta, niin sivari on vaihtoehto. Totaalikieltäytymisestä ei mainittu mitään.
Kutsuntalautakunnan edessä sain C- paperit. Tässäkin majuri jotenkin tivasi, että mikä fiilis ja miltä tuntuu, ikään kuin olisi tavallaan yrittänyt iskostaa syyllisyyttä palvelukseen kelpaamattomuudesta. En maininnut että ellei luokka olisi ollut etukäteen tiedossa, olisin totaalikieltäytynyt.
Ja muunsukupuolisena melko toksisen maskuliininen kutsuntatilaisuus ahdisti melko vahvasti. Naisten vapaaehtoisesta palveluksesta ei mainittu sanallakaan.
15.11.2020
Vuonna 2019 kutsunnoissa siviilipalveluksesta ei mainittu sanallakaan. Tilaisuus oli hyvin propagandistinen ja jouduimme nousta seisomaan, kun jokin iso pomo asteli saliin. Hierarkisuus oli siis vahvana läsnä, kuten odottaa saattoi. Tilaisuudessa pyrittiin luomaan nuorten päähän mielikuvaa, että armeijan käyminen on moraalisesti ainoa oikea vaihtoehto. Tätä pyrittiin vahvistamaan veteraanien puheilla, jotka puhuttelivat suoraan meitä nuoria. He kertoivat, että jatkamme hyvää perinnettä ja että he ovat ylpeitä heistä, jotka menevät armeijaan. Tällä, jopa hieman liikuttavalla veteraanien puheenvuorolla, pyrittiin selkeästi vetoamaan nuorten tunteisiin. Uskomatonta oli, että siivipalveluksesta ei mainittu sanallakaan, mikä on tietääkseni laitonta. Kun menin sosiaalityöntekijän juttusille ja sanoin, että en ole menossa armeijaan vaan valitsen sivarin, sain halveksivan katseen ja tuhahduksen. On käsittämätöntä, että tämmöisiä tilaisuuksia saa vielä nykypäivän Suomessa järjestää.
11.11.2020
Vuonna 2015 silloisen kotipaikkakuntani kutsunnoissa armeijasta esitelmöinyt, tuolloin asepalvelusta suorittanut nuorukainen pyysi esitelmänsä lopuksi nostamaan käden ylös mikäli aikoi mennä sivariin. Olin ainoa salissa joka nosti käden. Tämän jälkeen hän otti oikeudekseen yrittää muuttaa mieleni muiden kutsuntavelvollisten seuratessa saarnaa vierestä. Koin tilanteen erittäin nöyryyttäväksi ja hieman uhkaavaksi.
11.11.2020
Kotikaupungissani Ylöjärvellä vuonna 2017 siviilipalvelus esiteltiin vaihtoehtona propagandanomaisen diaesityksen viimeisessä diassa, ja siinäkin vaan tyyliin ”siviilipalvelus on myös yksi vaihtoehto.” odotustilassa pojat heittivät läppää siitä, että joutuivat sivariin ja sävyttivät vitsejä hyvin ableistisilla maneereilla.
10.11.2020
Olin syksyn 2019 kutsunnoissa Helsingissä. Olo salissa ja käytävillä oli hyvin absurdi. Armeijaa ihannoiva ilmapiiri luotiin taitavasti, sekä salissa propagandamaisella-videolla, että käytävillä armeijan värvääjien vaivihkaisten puheiden kautta. Samalla kun täytin lomaketta käytävällä, sivareista puhuttiin alentavaan sävyyn jossakin lähellä. Vasta lautakunnassa reaktiot tuntuivat neutraaleilta ja asiallisilta. Matka sinne oli kuitenkin täynnä mustavalkoiseksi maalattua maailmaa, jonka kaikki asevelvolliset joutuivat lain nojalla kulkemaan läpi.
10.11.2020
Suoritan sivaria tällä hetkellä ja muistan, että minun kutsunnoissa Oulussa 1.12.2019 ei sivarista sanottu sanaakaan.
10.11.2020
Olin kutsunnoissa syksyllä 2018 Turussa. Ilmoitin tiskillä haluavani sivariin josta minut ohjattiin ensin terveydenhoitajalle ja sitten lääkärille, vaikka armeijaan haluavien ei tarvinnut käydä näissä kummassakaan. Molemmat "tarkastukset" olivat täysin turhia ja jouduin lähinnä täyttämään lomakkeita ja hakemaan allekirjoitukset paperiin.
10.11.2020
Kutsunnat Helsingissä marraskuussa 2019. Oli jotenki nihkee ku ne sivarilomakkeet oli siellä keskellä suhteellisen tiivistä käytävää pienellä pöyrällä, siinä sitten toveri käppäili saapasparien lävistä lappuaan hakemaan. Olin itse onneks tulostanu oman liuskani aikasemmi mut kyl se hänenki puolesta vähän kuumotti koko tilanne. Ja juu olihan se informointi aika minimaalista - tosin eihän se mahtipontinen sotilasglorifiointi eeppisine musiikkeineen antanu ees oikeen aikaa näille ’sivuseikoille’ :D
10.11.2020
Omissa kutsunnoissani syksyllä -16 Helsingissä sivarilomaketta hakiessani tilaisuutta valvonut varusmies kysyi minulta ivalliseen sävyyn, miksi ihmeessä aion mennä sivariin. Jone Nikulan juontamat räjähdysten koristamat videot loivat niin kaunistellun kuvan armeijasta, että aivan ällötti.
10.11.2020
Kutsunnoissa Nurmijärvellä 2016 oli armeijahenkinen komento jollaisella minut ohjattiin jonottamaan lautakunnan eteen pääsyä ilman että pääsin hakemaan sivarilomaketta aulan toisessa päässä olleelta pöydältä. Kun viimein pääsin lautakunnan eteen ja paljastui ettei minulla ollut lomaketta mukana, suustani pääsi kysymys "Mitä mun pitää nyt niinku tehä?". Pöydän takana istunut patu toisti vittuillakseen sanomani lauseen imitoiden korkeaa puheääntäni. Sen jälkeen hän ärjäisi naama punaisena että minun olisi pitänyt kuunnella salissa ohjeita (joissa sivari oltiin tosiaan mainittu virkkeellä). Huuto tuli sellaisella voimalla että sylki lensi. Jouduin hakemaan lomakkeen kaikkien muiden jonottajien katsoessa ja palaamaan huoneeseen.
10.11.2020
Kutsunnat sujui hämäläisessä kunnassa syksyllä 2020 neutraalimmin mitä odotettiin, muttei ollenkaan virheettömästi. Armeijaa kyllä kaunisteltiin ja kerrottiin ettei se vuosi heti koulun päättymisen jälkeen pistä elämää sekaisin, mutta ikätovereilla meni kyllä tulevaisuudensuunnitelmat uusiksi kun valtaosalla intti nuijittiin alkamaan ei seuraavana, vaan sitä seuraavan vuoden keväällä. Siis koulun loppumisen jälkeen välivuosi, jota ei voi käyttää saumattomaan opiskeluun tai uran rakentamiseen, koska intti katkaisee sen kesken.
Tilaisuudessa annettiin kuva, että henkilöt voivat valta 6kk, 9kk ja koko vuoden palveluksien välillä, mutta tämähän on täyttä puppua. Tähän voi epäsuorasti vaikuttaa vakuuttamalla, mutta loppukädessä nakki tehdä valinta napsahtaa PV:lle.
Mitään lomakkeita sivariin ei meillä jaettu. Ei myöskään kerrottu, mistä sitä saa. Tietenkin aseettomasta palveluksesta intissä, tai ihan totaalikieltäytymisestä ei mainittu ollenkaan.
Ainoa josta mainittiin oli, että siviilipalvelus on vaihtoehto, mutta "sinne pääsy on aika vaikeaa eikä kukaan meistä hae sinne" kenraalimajuri PV:ltä kertoi. Missään vaiheessa, kuin ehkä siinä postissa tulleessa paksussa Varusmies-lehdessä, ei sanottu että toiveen hakea sivariin voi tehdä heti lautakunnassa tai jälkikäteen.
Tilaisuus oli meillä järjestetty todella, tuota, yksityisyyttä kunnoittamattomasti. Tilaisuus oli liikuntahallissa. Hallissa ns. lavan suunnassa jonne kaikki katsoi, oli kaksi ovea - ensimmäinen vei sosiaalityöntekijän juttusille ja toinen lääkärin puheille.
Kenraalimajuri kertoi päivän järjestyksestä, että 1. koppiin menee "kaikki normaalit, eli A-merkinnän tai suurin osa B-merkinnän saaneista jolla on lääkärintodistus kondiksessa" kun taas toisesta kopista kuvailtiin kuinka "ja tuossa on lääkärin vastaanotto, jokainen teistä on käynyt tarkastuksen, mutta tänne menee vain toivottomat tapaukset kuten NE C-miehet".
Liikuntahallin nurkkaan oli sijoitettu ‘esihaastattelupiste’ mistä saatiin paperit kouraan ja josta huudettiin oma nimi. Täältä kuului todella selkeästi, kun virkailija saneli ääneen "jaa sinä näitä C-miehiä" tai kuinka virkailija kävi lääkärintodistukseen merkattuja paloja, alkoholiongelmia ja muita kiusallisia vaivoja ääneen ym. joka kuului toiselle puolelle salia.
Kaikenkaikkiaan surullisen vanhollinen tilaisuus, joka oikein kannusti tavallisesta poikkeavia kiusanteon uhriksi.
12.10.2020
Ku hain sitä sivarilomaket siel salissa nii jouduin kävelee kaikkien edest sinne hakee sen paperin ja siin sai kyl vähä halveksivii katseit Ikätovereilta pääosin. Ainoo about mitä sano oli et se kesto ja et lomake pitää täyttää ennen kun menee lautakuntaan. Ja sano kans mis lomakkeet on mut mul meni vähä ohi.
25.8.2020
En muista yhtään mainintoja sivarista kutsunnoissa. armeija kuulosti siellä niin kivalle kun oli niin kaunisteltua hommaa. Otin itse sitten selvää ja kävin kasarmilla puhumassa kuraattorin kanssa.
14.8.2020
Kävin 2019 loppuvuodesta Nokialla kutsunnoissa ja minulla oli jo ennen tapahtumaa varma tieto siitä, että aion mennä sivariin. Siviilipalvelus mainittiin esittelyssä vain ohimennen, eikä siitä kerrottu käytännön tasolla ollenkaan. Lääkärintarkastuksessa sanottiin, että kutsunnoissa kyllä kerrotaan sivarista ja siellä voi kysyä, mutta tietoa ei ilman kysymistä annettu. Myöskään ilmapiiri ei ollut erityisen myönteinen kysymyksille.
14.8.2020
En ollut periaatteessa koskaan kuullut mitään sen enempää sivarista kun että se on pidempi ja ns. "huonompi vaihtoehto". Vasta kun rupesin miettiä vakaumustani tulin tulokseen ettei intti ollut mulle. Ylipäätään koko siviilipalveluksesta ei kerrottu mitään/ei tarpeeksi, ja minun piti itse etsiä infoa koko hommasta.
14.8.2020
Oulun kutsuntatilaisuus oli tunnelmaltaan militaristinen, se suoritettiin itselle tutun lahkon ahdistavissa saarnatiloissa ja sivari mainittiin muistaakseni kahdesti, toinen taisi olla alentava vitsi.
14.8.2020
Mielestäni kutsuntatilaisuudessa ei tiedotettu tarpeeksi siviilipalveluksesta 2019 vihdissä
14.8.2020
Paikkakuntana pälkäne, en muista että siviilipalvelusta olisi oikeastaan edes mainittu kutsunnoissa ja tiedon siitä selvitin itse myöhemmin. tämä tapahtui 2018 joten voi olla että siviilipalveluksesta on hyvin lyhyesti mainittu mutta päähän sieltä ei jäänyt muutakuin armeijaa hehkuttavat kutsuntavideot
6.8.2020
Siviilipalveluksesta ei tiedotettu Helsingin kutsuntatilaisuudessa ollenkaan, enkä muista, että kutsuntoihin liittyvissä papereissa oltaisiin myöskään mainittu sivaria ollenkaan.
6.8.2020
2019 kutsunnoissa Lahdessa siviilipalvelus mainittiin puolikkaalla sanalla. Olin kyllä jo etukäteen tutkinut asiaa ja tehnyt päätökseni.
6.8.2020
Kutsunnoissa mainittiin kerran sivarista, eikä sekään ollut positiivisessa sävyssä
6.8.2020
Piti kaikki tieto ite ettiä netistä
6.8.2020
Kutsunnoissa ei puhuttu mitään, onneks olin jo päättäny että en mee inttiin siinä vaiheessa
6.8.2020
Meillä ei puhuttu lainkaan sivarista kutsunnoissa
20.2.2020
Olin kutsunnoissa 18.9.2018 Espoossa Kannusillan väestönsuojassa. Siviilipalveluksen mahdollisuus tuotiin kutsuntatilaisuudessa esiin ainoastaan yksittäisenä mainintana melkeinpä sivulauseen omaisesti.
Kutsunnoissa tuli täyttää myös lomake, jossa mitattiin mm. maanpuolustusintoa ja muita armeijan kannalta oleellisia asenteita ja toimintatapoja. Lomakkeessa oli ainoastaan yksi mahdollinen tapa ilmaista halukkuutensa suorittaa siviilipalvelus, eikä sekään onnistunut suoraan. Monivalintakysymys kuului kutakuinkin näin: Kuinka innolla aiot astua varusmiespalvelukseen ja kuinka suurena pidät armeijan merkitystä Suomelle? Vaihtoehtoja oli muistaakseni neljä, jotka kuuluivat seuraavasti: Suurella innolla ja pidän armeijaa tärkeänä Suomelle. / Vähemmän innokkaasti mutta pidän armeijaa tärkeänä. / En lainkaan innokkaasti mutta pidän armeijaa jokseenkin tärkeänä. / En aio osallistua varusmiespalvelukseen ja mielestäni Suomella ei pitäisi olla armeijaa.
En varmastikaan muista kysymystä saati vastausvaihtoehtoja juuri kuin ne lomakkeessa esitettiin, mutta tästä viimeisestä vaihtoehdosta olen melko varma, ja se onkin ainoa, jolla on pointtini kannalta merkitystä. Se oli koko lomakkeen ainoa vaihtoehto, jossa saattoi ilmaista halukkuutensa olla menemättä armeijaan, mutta samalla oli pakko vastata, ettei Suomella tulisi olla armeijaa lainkaan. Itse en ajattele näin. Mielestäni armeija on hyvä olla olemassa, mutta en vain halua palvella siellä. Näin ollen minun oli pakko valehdella lomakkeessa, jotta pystyin edes jollain tasolla ilmaisemaan haluttomuuteni mennä armeijaan. Lisäksi on täysin älytöntä, että yhdellä kysymyksellä kysytään kahta asiaa ilman, että kaikkia mahdollisia vastauskombinaatioita on tarjolla. Suosittelen tutkimaan tarkemmin näillä lomakkeilla esitettyjä kysymyksiä ja niillä kerättäviä tietoja. Itse olen varmaankin tämän vastaukseni johdosta jollain mustalla listalla, jolla pidetään kirjaa kaikista maanpettureista, haha!
Sama ongelma koskee ennen kutsuntoja täytettävää ennakkoterveystarkastuslomaketta, jossa ei puolestaan ole lainkaan mahdollista ilmaista haluttomuuttaan mennä armeijaan. Muistaakseni tässä lomakkeessa kaikkein vastentahtoisin vastausvaihtoehto kuului: Menen armeijaan erittäin vastentahtoisesti. En ympyröinyt yhtäkään vastausvaihtoehtoa tuosta kysymyksestä. Lomakkeessa myös kysyttiin avokysymyksellä ensisijaista toivetta sijoituspaikasta. What?! Siihen taisin kirjoittaa haluavani siviilipalvelukseen. Näissä lomakkeissa on selvästi puutteita. Lisäksi kysyessäni asiasta lukiomme terveystarkastajalta hän ei osannut sanoa asiaan juuta eikä jaata vaan sen sijaan kehotti minua vastaamaan vain jotain näihin kysymyksiin. En suostunut, sillä mielestäni en kyennyt niissä ilmaisemaan oikeaa tahtoani ja päädyimme lähettämään lomakkeen ilman näitä vastauksia. Molempien lomakkeiden täyttäminen aiheutti minussa suurta turhautumista ja kohtalaista raivoa tällaista byrokratiaa kohtaan. Ikään kuin lomakkeilla ohjattaisiin ihmisten päätöksentekoa tiettyyn suuntaan, ja se suunta on tietenkin armeija.
Mainitsisin pari asiaa. Mielestäni on kummallista, että kutsunnoissa oletetaan, että jokainen sinne saapuva aikoo mennä armeijaan. Toki tajuan sen ideologisen merkityksen ja vaikutuksen, jonka sen on tarkoitus tehdä paikalla oleviin henkilöihin. Kuitenkin, jos tämä ei olisi olettama ja muita mahdollisuuksia tuotaisiin esiin paremmin, sujuisi kokonaisuus merkittävästi sujuvammin. Lautakuntaan mennessäni minulta alettiin nimittäin jo ennen istuutumistani tentata kaikenlaisia kysymyksiä liittyen armeijaan hakemiseen. Tietysti kohteliaana ihmisenä vastaan esitettyihin kysymyksiin, joten siviilipalvelushakemukseni esittäminen viivästyi minuutilla tai parilla ja näin koko tilaisuuskin viivästyi saman verran. Jos meitä olisi ohjeistettu esittämään siviilipalvelushakemus heti lautakuntaan astuttaessa, homma olisi sujunut paljon jouhevammin.
Toinen mainittava asia on kiitos paikalla olleille henkilöille. Esitettyäni siviilipalvelushakemukseni lautakunnan henkilöt hyväksyivät sen erittäin asiallisesti ja jouhevasti, jopa iloisin mielin. Eräs heistä vieläpä arveli ystävälliseen sävyyn, että olen varmaan tehnyt päätökseni jo hyvissä ajoin ja huolellisen pohdinnan tuloksena, mistä minulle jäi oikein hyvä mieli. Ei pienintäkään merkkiä halveksunnasta, hakemukseni kyseenalaistamisesta saati painostamisesta päätöstäni kohtaan! Toivottivat hyvät päivänjatkot ja koko tilanne sujui kuin rasvattu. Esimerkillistä toimintaa, ei lainkaan sellaista vastaanottoa kuin olin kuullut joidenkin tarinoista.
Vanhempani olivat tuoneet siviilipalveluksen mahdollisuuden esiin jo hyvissä ajoin ennen kutsuntoja, vuosia ennen. En ollut oikeastaan missään vaiheessa edes ehtinyt ajatella armeijaan menemistä, kun olin aina ollut sitä mieltä, että menen sivariin, sillä se kuulosti kivalta ja järkevältä. Siksi hain myös itse tietoa sivarista ennen kutsuntoja ja ehkä siitä syystä näin myös Facebookissa AKL:n mainoksia aseistakieltäytymisestä.
27.11.2019
Kutsunnoissa ei kerrottu siviilipalveluksesta vaihtoehtona lähes mitään. Se mainittiin ivalliseen sävyyn. Luotiin ilmapiiri, missä täytyi olla todella päättäväinen ja rohkea, jos halusi sivariin. Lautakunta käyttäytyi asiallisesti ja loppupäivä sujui mutkitta, mutta nimenomaan aamun "propagandaluennosta" jäi paska maku suuhun.
Siitä on jo sen verran aikaa, että hirveen tarkasti en muista. Toivottavasti tästä oli jotain apua.
5.12.2017
Kutsunnoissa ei mainittu siviilipalveluksesta oikeastaan ollenkaan, vaan piti kysyä erikseen. Tämä toki harmillista, sillä pitää yksilöityä massasta muiden edessä kun kysyy ohjeita sivariksi hakeutumisesta. Kohtelu muuten oli suhteellisen asiallista, jos ei oteta huomioon perustympeyttä ja propagandavideoiden katselupakkoa. Kutsunnat olivat Vantaalla viimevuonna, mutta ajankohtaa en takemmin muista.
20.5.2016
Olin kutsunnoissa Keravalla lokakuun lopussa 2014. Kohtelu siellä oli muuten erinomaista: Ruokaa tarjoiltiin ja taukoja pidettiin. Ongelmana oli vain se, että kutsuntojen teema oli lähes 100% Asepalveluksen pohjalta esitetty. Kaikki kutsunnoissa esitetty video- ja kuvamateriaali liittyi tavalla taikka toisella maanpuolustuksen merkitykseen ja hyötyihin ammatinvalinnoissa nykyaikana. Sivarin saamasta hyödystä työkokemuksen kartuttamisessa sekä heidän oppimistaan yleisistä kansalaisvalmiuksista ei sanallakaan sanottu missään.
Siviilipalvelusmuotoisesta varusmiespalveluksesta mainittiin lähinnä hakemuksien laatimisen ohella ja niissäkin vain kysyttiin, että suoritatko aseettoman palveluksen vai siviilipalveluksen Tärkeiden lisätietojen tarjoaminen ennakkoon olisi auttanut vähän selventämään, mitkä ehdot tulisivat olla täytettyinä, ennen kuin voi lähteä suorittamaan koulutusjaksoa Lapinjärvelle ja siitä eteenpäin siviilipalvelusta keskuksen valtuuttamassa työpalvelupaikassa. Siviilipalveluskeskuksen sivut ovat kuitenkin melko kattavia, mikä saattaa hankaloittaa olennaisten tietojen etsimistä, joten tuskin tuottaisi paljoakaan vaivaa informoida vähän yksiselitteisemmin esimerkiksi Kela-asioiden ja rikostaustan puhdistuttamisen hoitamisesta ennakkoon.
22.4.2016
Olin kutsunnoissa 2015 Vantaalla, kutsunnoissa ei suoraan mainittu sivaria muuta kuin jono osoittamalla (seki nii epäselvästi että ekaks eksyin) inttipropagandaa oli kyllä muille jakaa. Kun aluksi menin lautakunnan eteen he olivat jo inttiin laittamassa mutta kun sanoin että sivariin haluisin mennä hymyt käänty ja kolealla armeeja äänellä todettii "väärä jono". Jonotuksen ja tympeän sivari lappuja jakavan soltun jälkeen laitettiin sivari ajaksi 2v viikkoa koulutuksen lopun jälkeen ja en ennen esitteiden tuloa ees tiänny että lapinjärvelle ekana vaan oli idis että sivari on suoraan palveluun. Ei tiedotus ihan toiminut ja kutsunnoissa pitäs mun mielstä olla joku sivaristaki kertomassa.
25.12.2015
Omat kutsuntani olivat 13. marraskuuta 2014 Jyväskylän kristillisellä opistolla. Siviilipalvelus tuotiin kutsuinnoissa esille yhdessä kutsuntatilaisuudessa olleessa PowerPoint-esityksen diassa. Diassa mainittiin muistaakseni ainakin, että siviilipalvelukseen voi hakea mikäli vakaumukselliset syyt estävät puolustusvoimissa palvelimisen ja että sinne haetaan täyttämällä erillinen lomake; siviilipalveluksen kokonaiskesto saatettiin myös mainita. Dioja kommentoinut puolustusvoimien upseeri toi lisäksi esille, että jos siviilipalvelukseen hakee niin "asianne siirtyy Lapinjärven siviilipalveluskeskuksen hoidettavaksi". Nämä tiedot ovat toki riittävät siviilipalvelukseen hakemista varten, mutta sen sisältö jää aikalailla mysteeriksi.
Suurimman osan tietoa siviilipalveluksesta sain erinäisiltä nettisivuilta (mm. www.tem.fi ja www.akl-web.fi), kaverilta joka oli siviilipalveluksessa ennen itseäni ja sitten siviilipalvelukseen hyväksymisen jälkeen kotiini lähetetyistä papereista ja esitelehtisestä. Vaikka kaikkea siviilipalveluksesta ei olisi tarvinut kertoa kutsunnoissa, olisi siellä voinut tuoda esille edes joitakin seuraavista asioista:
-Kuukauden mittainen koulutusjakso ja n. 10,5 kuukauden mittainen työpalvelu
-Koulutusjaksolla läpikäytäviä asioita ja suuntautumisvaihtoehdot
-Siviilipalvelukseen voi hakea missä vaiheessa tahansa kutsuntojen jälkeen ja myös asepalveluksen alettua, jolloin hakemuksen jättänyt pitää kotiuttaa välittömästi
-Siviilipalvelukseen hyväksymisen jälkeen on vapautettu armeijasta myös kriisiaikana
-Työpalvelun käytännön järjestelyjä (työpalvelupaikan hankkiminen, majoitus, ruokaraha jne.)
15.12.2015
Olin kutsunnoissa Jyväskylässä 3.11.2014. Kutsuntatilaisuuden aikana siviilipalvelus tuotiin esille totaalikieltäytymisen yhteydessä, joista kummastakaan ei kerrottu muuta lisätietoa kuin niiden nimet. Tämän jälkeen kysyttiin vielä kovalla äänellä, että onko täällä ketään menossa siviilipalvelukseen. Muutama käsi viittasi, jonka jälkeen tuli vastaus tylyllä äänellä "Kiitän rehellisyydestänne"
7.12.2015
Olin Wellamo-opistolla Lahdessa kutsunnoissa 2014 marraskuussa, ja siviilipavelus mainittiin vain ohimennen "toisena vaihtoehtona". Sen enempää siitä ei oikeastaan kerrottukaan ainakaan lainkaan suuntaa antavasti. Epäasiallista kohtelua ei sentään ollut, mutta yllätyin, että piti täyttää kolme kappaletta lomakkeita, joissa mm. kysyttiin valinnan syitä. Ja minulla oletettiin olevan sellainen lomake jo hallussa, vaikken moisesta edes ollut ikinä kuullut.
2.10.2015
Olin kutsunnoissa Jyväskylässä marraskuussa 2014. Kutsunnoissa ei ollut mitään tietoa siviilipalvelukseen hakeutumisesta eikä ylipäätään siviilipalveluksesta. Hävetkää suomen puolustusvoimat!
30.9.2015
Olin kutsunnoissa helsingissä marraskuussa 2014. Siviilipalveluksesta ei kerrottu kutsunnoissa mitään ja jouduin erikseen kysymään mistä laput siviilipalvelukseen löytyvät.