Satakunnan käräjäoikeus määräsi eilen 12.10. Porin prikaatissa yksikön päällikkönä työskentelevälle kapteenille palvelusrikoksesta 40 päiväsakkoa sekä joukon oikeudenkäynti- ja todistelukustannuksia korvattavaksi. Asianomistajana toimi varusmiespalveluksesta siviilipalvelukseen ensimmäisen kerran tammikuussa 2020 hakenut “Jere”, jonka siviilipalvelushakemusta kapteeni ei ollut toistuvasti suostunut edistämään. Siviilipalveluslain mukaan siviilipalvelushakemus on tällaisessa tilanteessa käsiteltävä viipymättä.
Jeren mukaan kapteeni käyttäytyi siviilipalvelukseen hakemisen yhteydessä häntä kohtaan jopa vihaisesti eikä edistänyt asiaa, minkä vuoksi hän lähetti lopulta hakemuksensa uudelleen maaliskuussa 2020 sähköpostitse. Käräjäoikeus toteaa, että tämä on siviilipalveluslain ja myös armeijan sisäisten ohjeiden näkökulmasta täysin mahdollinen tapa. Tästä huolimatta kapteeni ei edelleenkään ollut käsitellyt hakemusta, vaan sen sijaan etsintäkuulutti Jeren. Jere ei kuitenkaan ollut etsintäkuulutuksesta tietoinen, vaan oli sähköpostiinsa saamansa vastaanottokuittauksen jälkeen kuvitellut asian olevan kohdallaan selvä, ja odotti kotonaan määräystä siviilipalvelukseen. Joulukuussa 2020 poliisi otti Jeren yllättäen kiinni ja kuljetti esitutkintaan Säkylän varuskuntaan. Siellä kapteeni oli edelleen kyseenalaistanut Jeren hakemisen siviilipalvelukseen, mutta lopulta hänelle oli annettu tilaisuus tehdä uusi hakemus, ja kahden yön kiinnioton jälkeen hänet päästettiin lähtemään.
Jere ehti myös vastaanottaa haasteen oikeuteen karkaamisesta, mistä lain säätämä maksimirangaistus on jopa vuoden vankeus. Aseistakieltäytyjäliiton asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle tekemä kantelu johti haasteen perumiseen ja kapteenin asettamiseen puolestaan syytetyn penkille. Käräjäoikeuden tuoreen päätöksen mukaan kapteenin toiminta oli aiheuttanut Jerelle henkistä kärsimystä ja vapauden menetystä. Oikeudenkäynnin tuloksen kuultuaan Jere kertoo olevansa helpottunut ja kiitollinen. Sen myötä Jere saa myös korvauksia vapaudenmenetyksestään.
Siviilipalvelusvelvollisten etujärjestön Aseistakieltäytyjäliiton mielestä kyseessä on merkittävä ennakkopäätös. “Tietoomme tulee vuosittain kymmeniä tapauksia, joissa kesken armeijan siviilipalvelukseen hakevien henkilöiden hakemuksia ei käsitellä lainmukaisesti”, liiton järjestökoordinaattori Aku Kervinen kertoo. “Erityinen ongelmakohtansa ovat juuri tilanteet, joissa henkilö toimittaa hakemuksensa sähköpostitse tai postitse. Toivon mukaan oikeuden päätös siistii toimintatapoja varuskunnissa myös niiden kohdalla.”
Lisätiedot: Aseistakieltäytyjäliitto, 040 610 8768