Baltic Glory 18 -rauhanharjoituksesta on kerrottu mm. Antimilitaristin numerossa 3/18 jutussa, joka löytyy täältä.
Elokuun 9.-12. kymmeniä antimilitaristeja Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä kokoontuu Loviisan Kuggomiin hiomaan sodanvastaisen toiminnan taitoja ja verkostoitumaan. Tapahtuman tärkein sisältö on harjoitus, jonka tarkoitus on auttaa rauhanaktivisteja toimimaan kiristyneessä turvallisuusilmapiirissä ja etsimään omissa maissaan toimintatapoja ja vaihtoehtoja, jotka johtavat jännityksen lieventymiseen sen kiristymisen sijaan.
Mikä?
Tostaina ja perjantaina järjestettävässä harjoituksessa osallistujat reagoivat kuvitteellisiin skenaarioihin, joissa maiden väliset jännitteet ja sodan uhka Itämerellä kasvavat, tarkoituksenaan ratkaista tilanteet rauhanomaisesti. Harjoitus kasvattaa osallistujien konfliktinratkaisutaitoja ja auttaa heitä näkemään rauhanliikkeen vahvuuksia ja heikkouksia. Lauantaina jakaannutaan työpajoihin ja pienryhmiin suunnittelemaan tulevaisuuden konkreettisia yhteistyöprojekteja.
Harjoitukseen osallistuu ihmisiä yhteiskuntien eri sektoreilta joita yhdistää toimiminen rauhantyön parissa. He ovat esimerkiksi taiteilijoita, tieteilijöitä, aktivisteja, toimittajia, poliitikkoja ja opiskelijoita.
Järjestäjäporukka koostuu noin kymmenestä hengestä. Ruotsalaisilla järjestäjillä on taustaa esimerkiksi antimilitaristisessa Ofog-verkostossa, venäläisillä esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Memorialissa ja Suomessa Aseistakieltäytyjäliitossa ja Suomen Kristillisessä Rauhanliikkeessä.
Tapahtuma on saanut rahoitusta Suomalais-ruotsalaiselta kulttuurirahastolta sekä Aseistakieltäytyjäliitolta. Ne ovat tapahtuman ainoat rahoittajat. Summa riittää tilavuokraan, majoituskuluihin sekä ruokailujen järjestämiseen. Osallistujat joutuvat maksamaan matkakulunsa itse. Vapaavalintainen yöpymismahdollisuus lattiamajoituksen sijaan hotellihuoneessa maksaa 25 euroa yöltä jaetussa huoneessa.
Tapahtumaan osallistuvien on hyväksyttävä seuraavat periaatteet:
1. Vastustamme militarisointia yhteiskuntiemme sisällä sekä maidemme välisissä suhteissa.
2. Vastarintamme kohdistuu ensisijaisesti oman maamme armeijaa ja sen liittolaisia kohtaan.
3. Käytämämme keinovalikoima on laaja, mutta väkivalta ei kuulu siihen.