Aseistakieltäytyjäliiton lausunto puolustusministeriölle asevelvollisuuslain 118 §:n ja siviilipalveluslain 79 §:n muuttamisesta 21.9.2021.
Asevelvollisuuslain 118 §
Huomiot koskien asevelvollisuuslain 118 §:ää
Aseistakieltäytyjäliitto pitää asevelvollisuuslain 118 §:ään ehdotettua muutosta hyvänä ja tilannetta selkiyttävänä. Perusteet ovat samat kuin ne, jotka on esitelty huomioissamme koskien siviilipalveluslain 79 §:ää.
Siviilipalveluslain 79 §
Huomiot koskien siviilipalveluslain 79 §:ää
Aseistakieltäytyjäliitto pitää siviilipalveluslain 79 §:ään ehdotettua muutosta hyvänä ja tilannetta selkiyttävänä. Lain nykyinen muotoilu johtaa tilanteeseen, joka on ristiriidassa kahdenkertaisen syyttämisen kieltävän ne bis in idem -periaatteen kanssa. Tämän on osoittanut myös Helsingin hovioikeuden 8.1.2021 antama vapauttava päätös uudelleen siviilipalvelukseen kutsuttujen ja siitä edelleen kieltäytyneiden henkilöiden kohdalla.
Myös lausuntopyynnössä esitetyt perusteet lakimuutokselle ovat vakuuttavia. Muutoksen vaikutuksesta useat kieltäytymisestään ilman rangaistusta selvinneet säästyisivät tarpeettomalta uusien palvelukseenastumismääräysten ja kieltäytymisten kierteeltä.
Muut mahdolliset kommentit
Muut mahdolliset huomiot
Aseistakieltäytyjäliitto haluaa huomauttaa, ettei lausuntopyynnössä mainittujen lakimuutosehdotusten valmistelu oikeastaan kuulu puolustusministeriölle, vaan työ- ja elinkeinoministeriölle. Totaalikieltäytyjien uudelleen palvelukseen määräämisestä säädetään siviilipalveluslain 79 §:ssä, ja koko asevelvollisuuslain 118 § viittaa kyseiseen siviilipalveluslain pykälään.
Lausuntopyynnön mukaan tarve muuttaa kyseessä olevia lainkohtia tuli puolustusministeriön tietoon aiemmalla lausuntokierroksella, joka koski asevelvollisuuslain ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta koskevien säännösten muutostarpeita. Aseistakieltäytyjäliiton näkemyksen mukaan tämä ei kuitenkaan muuta itse asiaa, eli sitä että YK:n ihmisoikeuskomitean linjan mukaan siviilipalveluksen tulee olla asevoimista selkeästi erillinen kokonaisuus, jota koskevan lainsäädännön valmistelu kuuluu siviiliviranomaisille. Liitto kehottaa puolustusministeriötä jatkossa luovuttamaan siviilipalveluslainsäädäntöä koskevien uudistusten valmistelun työ- ja elinkeinoministeriölle.