Yhdysvallat

Jan Öberg: Pommituksen sijasta

Jan Oberg, 6.10.2014
www.transnational.org


PressInfo 281 – osa A


Tämä kaksiosainen artikkeli tarjoaa näkökulman rauhan puolesta käynnissä olevaan ISIS:n vastaiseen sotaan Irakissa ja Syyriassa.

Ensin esittelen joitakin periaatteita stimuloimaan toisenlaisen puhetavan, toisen ajattelutavan, joka ei ole militaristinen – ja sen jälkeen konkreettisia ehdotuksia – kaikkiaan 27 kappaletta - kaikkien harkittavaksi, keskusteltavaksi ja ehkäpä vaikka sosiaalisissa tai muissa medioissa jaettavaksi.

Jan Öberg: Tanskalaiset hävittäjät ISIS:iä vastaan - Tanskan hallitus lojaalimpi USA:lle kuin omille kansalaisilleen

Jan Oberg, TFF:n johtaja
Lund, Ruotsi, 26.9.2014


Mikä on mielikuvasi Tanskasta? Pienen merenneidon, Carlsbergin oluen ja H.C. Andersenin lisäksi se liittyy ehkäpä jotenkin säädyllisyyteen, hyvinvointiin, kehitysapuun, tasa-arvoon ja rauhaan?
 
Ikävä kyllä tämä mielikuva on vanhentunut. Viimeisten 15 vuoden aikana Tanska on osallistunut sotiin Jugoslaviassa ja Afganistanissa, se oli miehittämässä Irakia neljän vuoden ajan ja osallistui keskeisenä Libyan pommittamiseen.

USA: aseistakieltäytyjä synnytti lapsen vankeudessa - allekirjoita vetoomus armahtamisen puolesta, lähetä vastalauseviesti!

Irakin sodasta kieltäytynyt yhdeysvaltalainen aseistakieltäytyjä Kimberly Rivera synnytti vastikään lapsen vankeudessa. Mikäli häntä ei armahdeta välittömästi, hänet erotetaan vastasyntyneestä pojastaan ja palautetaan Fort Carsonin sotilasvankilaan suorittamaan loput karkaamisesta saamastaan tuomiosta.

USA: aseistakieltäytyjä Kimberly Riveralle vankilaa

Kimberly Rivera on saanut 14 kuukauden vankeustuomion sotilaskarkuruuden johdosta. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin USA:n presidentille WRI:n sivustolta.

Rivera kuului Yhydsvaltojen armeijaan, kunnes hänelle kehittyi aseistakieltäytymistä edellyttävä vakaumus kahden Irakin komennuksen välillä. Tuomio on kovempi kuin mitä tavallisesti vastaavissa tapauksissa on langetettu.

USA: sodanvastustaja Justin Colby vankilaan

Yhdysvaltalainen aseistakieltäytyjä Justin Colby on saanut yhdeksän kuukauden vankeustuomion. Hän on vangittuna Fort Carsonin tukikohdassa Coloradossa. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin USA:n viranomaisille WRI:n sivustolta.

Colbyn aseistakieltäytymisvakaumus kehittyi Irakin komennuksen aikana. Ilmoittaessaan haluavansa hakea aseistakieltäytyjän statusta komentava upseeri rankaisi ja nöyryytti häntä. Hän kieltäytyi lähtemästä Irakiin uudelleen, ryhtyi sotilaskarkuriksi ja pakeni Kanadaan vuonna 2006.

Yhdistele sisältöä