Jäsenkirje 9.10.2008

Moi!

Tällä kertaa meillä olisi jäsenillemme seuraavaa asiaa:

* Osallistu kutsuntakampanjaan 2008!

Lähes jokaisena syksynä jo 1960-luvulta alkaen toteutettu kutsuntakampanja jatkuu myös syksyllä 2008. Kampanjan tarkoitus on informoida ensimmäistä kertaa sotalaitoksen kanssa tekemisiin joutuvia nuoria miehiä armeijan käymisen vaihtoehdoista – viranomaiset kun eivät niistä edelleenkään turhan aktiivisesti tiedota.

Kampanjaa toteutetaan jakamalla siviilipalveluksesta ja totaalikieltäytymisestä kertovia lentolehtisiä kutsuntapaikkojen edessä. Se järjestetään kaikilla paikkakunnilla, joilta löytyy kiinnostuneita vapaaehtoisia sitä toteuttamaan. Viime vuosina se on toteutunut n. 30–50 kunnassa ja tänä vuonna toivottavasti vieläkin laajempana.

Kutsunnat käynnistyivät jo elokuun puolivälissä, mutta ne jatkuvat eri paikkakuntia kierrellen aina joulukuulle, joten monilla paikkakunnilla ehtii vielä mukaan. Aseistakieltäytyjäliitolla on kaikkien sotilasläänien kutsunta-aikataulut, joten tiedot oman paikkakuntasi kutsuntapaikasta ja -ajasta saat meiltä. Tällä hetkellä etsimme vapaaehtoisia lennäkinjakajia esim. Helsinkiin, jossa kutsunnat järjestetään 21.10.-14.11.

Lennäkkien jakamisen voi useissa paikoissa hoitaa yksinkin, mutta helpommin homma sujuu, jos paikalla on kaksi–kolme ihmistä. Kutsunnat alkavat useimmiten klo 9.00 aamulla (ei kuitenkaan poikkeuksetta, esim. pääkaupunkiseudulla ne alkavat jo klo 8.00) ja lennäkkien jako tapahtuu kätevimmin ennen sitä. Paikalle kannattaa saapua n. 40 minuuttia aikaisemmin.

Jos et pysty jakamaan lennäkkejä kutsuntapaikan edessä mutta olisit silti kiinnostunut osallistumaan kampanjaan, voit toki tilata materiaalia levitettäväksi muissakin paikoissa (vaikkapa kouluissa), joissa asevelvollisuusikään kohta tulevia nuoria miehiä liikkuu. Lentolehtisten lisäksi kampanjaan voi osallistua AKL:n tuottamia ironishenkisiä julisteita levittämällä.

Mikäli olet kiinnostunut olemaan mukana toteuttamassa vuoden 2008 kutsuntakampanjaa, ilmoittele Aseistakieltäytyjäliittoon! Saat meiltä maksutta tarvitsemasi määrän lentolehtisiä, halutessasi julisteita ja tarvittaessa lisätietoja kampanjan toteuttamisesta.

* Aseistakieltäytyjäliiton syysliittokokous 2008

AKL:n sääntömääräinen syysliittokokous pidetään Rauhanaseman saunatuvassa Helsingin Itä-Pasilassa lauantaina 22.11. alk. klo 16.00. Kokouksessa on esillä sääntömääräiset asiat (ensivuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, uusi hallitus erovuoroisten jäsenten osalta, tilintarkastajien valinta). sekä yleiskeskustelua ajankohtaisista asioista. Tervetuloa!

* Vangitut totaalikieltäytyjät

Uudesta siviilipalveluslaista huolimatta totaalikieltäytyjien vangitsemiset jatkuvat edelleen. Lokakuun 2008 alussa oli vangittuna 15 aseistakieltäytyjää. Lista vangituista, joille toivomme ihmisten lähettävän tukipostia, löytyy täältä.

War Resisters´ International on tehnyt pääministeri Matti Vanhaselle osoitetun  internet-vetoomuksen totaalikieltäytyjien vapauttamisen puolesta. Linkki tässä. Julkaisemme sivuillamme jatkuvasti tietoa myös muissa maissa vangituista aseistakieltäytyjistä ja mahdollisuuksista tukea heitä.

* Kansainvälistä antimilitarismia

NATO täyttää ensi vuonna 60 vuotta ja myös antimilitaristit suunnittelevat osallistumista juhlallisuuksiin tunnuksen ”No to War, No to NATO” alla. Strasbourgissa Ranskassa järjestetään 1.-5. huhtikuuta kansainvälinen vastustusleiri, jonka ohjelmaan kuuluu suuri mielenosoitus, kansainvälinen konferenssi sekä kansalaistottelemattomuutta. Alustavasti on suunniteltu, että Suomesta järjestetään bussikuljetus tapahtumaan. Tarkempia tietoja tästä viimeistään joulukuussa.

14.-15.11.2008 puolestaan järjestetään ”War Starts from Europe” -toimintapäivä eurooppalaista sotilasinfrastruktuuria vastaan väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden ja suoran toiminnan merkeissä. Euroopanlaajuiseen toimintapäivään on tarkoitus osallistua myös Suomessa.

* Kotimaista antimilitarismia

- Syrjinnän vastainen kampanjamme jatkuu herkeämättä. Mikäli olet törmännyt

*työnantajiin, jotka suosivat armeijan suorittaneita;
*hakemuslomakkeisiin, joissa kysytään tietoja asevelvollisuuden suorittamisesta;
*oppilaitoksiin, jotka myöntävät suorituksia varusmiespalveluksessa hankituista ansiosta mutteivät siviilipalveluksesta tai
*varusmiesalennuksiin, joita ei myönnetä palveluksessa oleville sivareille,

ota yhteyttä liiton toimistoon! Olemme tähän saakka ryhtyneet toimenpiteisiin jo yli 200 mahdollisessa syrjintätapauksessa, pääsääntöisesti menestyksekkäästi.

- Tuomioistuimet ovat pääsääntöisesti soveltaneet lievemmän lain periaatetta vanhan siviilipalveluslain mukaista, pidempää palvelusaikaa suorittamaan määrättyjä totaalikieltäytyjiä tuomitessaan. Esim. Helsingin hovioikeus näyttää omaksuneen tällaisen kannan. Käytännössä tämä merkitsisi myös sitä, että 362 palvelusvuorokauden jälkeen kieltäytyneitä vanhan lain mukaista palvelusaikaa suorittavia sivareita ei tuomittaisi vankeuteen. Aseistakieltäytyjäliitto kehottaakin kaikkia 395 vrk:a vielä palvelevia harkitsemaan palveluksen keskeyttämistä uuden lain mukaisen palvelusajan tultua täyteen. Mikäli harkitset palveluksen keskeyttämistä, ota yhteyttä!

- Ruokaa ei aseita -kampanja toimii edelleen aktiivisesti. Helsingissä jaetaan ilmaista kasvisruokaa tänä vuonna vielä ainakin kahdesti: pe 17.10. Asunnottomien yö –tapahtuman yhteydessä ja la 29.11. Molemmat ruoanjaot pidetään Karhupuistossa Kalliossa. Kampanja jatkuu toki myös vuodenvaihteen jälkeen, ja ensi kesänä näemme mahdollisesti jo kahdeksannen kansainvälisen REA-työleirin.

- Myös antimilitaristinen kulttuuritoiminta jatkuu. AKL järjestää vaihtoehtoista elävää musiikkia tarjoavia tapahtumia Rauhanasemalla la 25.10. ja 15.11. Myös kulttuuritoiminta – ja varmastikin myös perinteiset festivaalimatkat – jatkuvat ensi vuonna, näistä lisätietoa myöhemmin.

- Uudistunut Sivari&Totaali -lehti etsii uusia avustajia. Kaikenlaiset, aseistakieltäytymisen teemaan mitenkään liittyvät juttuvinkit, kuvat, uudet kirjoittajat, kuvittajat ja palautteet ovat enemmän kuin tervetulleita! Lisätietoja lehden päätoimittajalta: miira.rauhamaki(at)akl-web.fi tai 044-276 8080

* AKL:n sähköpostilistat

AKL:n sähköpostilistat ovat luonnollisesti vaivattomin tapa pysyä perillä järjestön toiminnasta. AKL:lla on kolme listaa: akl-lista on järjestön yleinen tiedotuslista, sivari-lista keskittyy siviilipalvelukseen liittyviin asioihin ja rea-lista on luonnollisesti Ruokaa ei aseita -kampanjan sähköpostilista. Ohjeet listoille liittymiseen ja niiltä eroamiseen löytyvät sivuiltamme.

* AKL:n jäsenmaksut

Kirjekuoren osoitelappuun on tulostettu päivämäärä, jolloin olet jäsenrekisterimme mukaan viimeksi maksanut jäsenmaksun (päivitetty 30.9.2008). Kun tuosta päivämäärästä on kulunut vuoden verran, ilahtuisimme uudesta suorituksesta. Mikäli päivämäärä on mielestäsi väärin, ota yhteyttä niin tarkastetaan asia. Tavalliseen tapaan toivoisimme sinun ilmoittavan, mikäli et halua enää olla järjestömme jäsen, jottemme lähetä postia turhan takia.

Aseistakieltäytyjäliiton rahavarat ovat aina vuoden lopulla vähissä, joten kaipaisimme jäsenmaksusuorituksia vielä tämän vuoden puolella.

Jäsenmaksut ovat seuraavat:

- perusjäsenmaksu 10 euroa

- alennettu jäsenmaksu 5 euroa (palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden oikeusprosessi on kesken, kaikki maksuvuonna 22 vuotta tai vähemmän täyttävät)

- tukijäsenmaksu vähintään 20 euroa.

Jäsenmaksutili SAMPO 800017-750541.

Jäsenmaksuun sisältyy neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Sivari&Totaali -lehti. Lisäksi jäsenet pääsevät järjestämillemme matkoille alennettuun jäsenhintaan ja saavat tuotteistamme jäsenalennusta. Jäsenmaksun maksamalla tuet myös tietysti osaltasi AKL:n toimintaa ja turvaat antimilitaristisen työn jatkumista!

kirjeen kokosi:

Kaj Raninen, järjestösihteeri