Jäsenkirje 8.3.2011

Jäsenkirje 8.3.2011

Moi!

Hyvää alkavaa kevättä! Tällä kertaa haluaisimme kertoa AKL:n jäsenille seuraavaa:

*Toimintaleiri NATO:a vastaan Pohjois-Ruotsissa – lähde mukaan!

Pohjois-Ruotsissa sijaitsee NEAT-niminen, suuri sotaharjoitusalue, jossa edellisinä kesinä ovat pitäneet harjoituksiaan mm. NATO:n nopean toiminnan joukot ja USA:n Eurooppaan sijoitetut ilmavoimat. Ruotsalainen Ofog-verkosto järjestää toimintaleirin harjoitusalueella harjoitettavaa sodanvalmistelua vastaan Luulajassa 22.-29.7. Leirin ohjelmaan sisältyy mm. kansainvälinen seminaari sekä kansalaistottelemattomuutta. Osallistujia on tulossa eri puolilta maailmaa.

AKL järjestää tapahtumaan kuljetuksen Suomesta. Matkapäivät ovat alustavasti 21.-30.7. ja matkan hinta aikaisempien reissujen tapaan hyvin kohtuullinen. Paikkoja voi varata AKL:n toimistolta, tarkemmat tiedot tulossa vielä maaliskuun aikana.

Tapahtuman kotisivut.

* Siviilipalvelusasioita

Työministeriön syksyllä asettama, siviilipalveluksen kehittämistä selvittänyt työryhmä julkaisee raporttinsa maaliskuun alussa – ja tätä lukiessasi on jo julkaissut. Ryhmä, johon AKL:n edustajaa ei kutsuttu jäseneksi, ei kovin ihmeitä saanut aikaan. Järjestelmään sisältyvien todellisten ongelmien käsittelyn sijasta se keskittyi pääasiallisesti keksimään kokonaan omia ongelmiaan, joihin se ei myöskään useimmissa tapauksissa pystynyt keksimään vastauksia. Kovin suuria muutoksia ei siis siviilipalvelukseen liene luvassa. Tarkemmin AKL:n käsityksiin työryhmän raportista voi tutustua mm. www-sivustollamme.

Jo vuosia jatkunut kampanja aseistakieltäytyjien syrjintää vastaan jatkuu edelleen. Syrjintää saattavat olla esim. seuraavat tapaukset:

- työntekijää valittaessa suositaan armeijan käyneitä

- työpaikkailmoituksessa edellytetään armeijan tai asevelvollisuuden suorittamista

- työpaikkahakemuksessa kysytään asevelvollisuuden suorittamiseen liittyviä tietoja

- oppilaitos myöntää suorituksia armeijasta hankituista ansioista, muttei siviilipalveluksesta

- esim. pääsy- tai matkalipuissa myönnetään alennuksia varusmiehille, muttei siviilipalvelusmiehille.

Jos olet törmännyt tällaiseen, ilmoittele AKL:n toimistolle!

Myöskin viime vuonna käynnistynyt kampanja armeijan sivarihakemusten käsittelyssä harjoittamaa viivyttelyä vastaan jatkuu. Mikäli sinulla on kokemuksia vaikeuksista hakeutua sivariin kesken varusmiespalveluksen, ota yhteyttä AKL:n toimistoon niin mietitään yhdessä sopivia toimenpiteitä!

* Totaalikieltäytyjille linnan sijaan kotiarestia?

Tammikuussa eduskunnassa hyväksytty laki valvontarangaistuksista tuo voimaan astuttuaan tuomioistuimille mahdollisuuden tuomita myös totaalikieltäytyjiä vankilan sijasta sähköisesti valvottuun kotiarestiin. Kotiarestikin on aika kovaa vapaudenriistoa, mutta joka tapauksessa lainsäädäntöön hyväksytään ensimmäistä kertaa ainakin joku vaihtoehto ehdottomille vankeusrangaistuksille. Vasta käytännön kautta kuitenkin selviää, kuinka laajasti tuomioistuimet todellisuudessa käyttävät aseistakieltäytyjien kohdalla tätä uutta mahdollisuutta.

Toistaiseksi totaalikieltäytyjät tuomitaan entiseen tapaan vankilaan. Maaliskuun alussa heitä oli vangittuna kuusi. Päivitetty lista vangituista totaalikieltäytyjistä löytyy täältä.

* Tule mukaan toimintaan!

AKL pyörii suurelta osin vapaaehtoisvoimin ja tarvitsemmekin jatkuvasti tekijöitä erilaisiin tehtäviin. Voit esimerkiksi kääntää materiaalia suomeksi tai jollekin kansainvälisten yhteistyötahojemme kielistä (mm. englanti, ruotsi, espanja), kirjoittaa tai kuvittaa Sivari&Totaalia tai taittaa lennäkkejä ja julisteita. Älä epäröi ottaa yhteyttä toimistoomme, jos olet kiinnostunut auttamaan jossain näistä tai muista tehtävistä!

Liiton keskustoimistolla Rauhanasemalla järjestetään joka kuun kolmas keskiviikko toimistotalkoot, jossa tartumme ajankohtaisiin tehtäviin tulevien tapahtumien organisoinnista banderollien maalaukseen. Seuraava kokous järjestetään 16.3. Tervetuloa mukaan!

AKL tukee itsenäisten toimintaryhmiensä työtä ympäri maata. Mikäli olet kiinnostunut perustamaan paikallisryhmän paikkakunnallesi, ota yhteyttä toimistoomme niin autamme mielellämme.

*Kutsu kevätliittokokoukseen

Aseistakieltäytyjäliitton sääntömääräinen kevätkokous järjestetään su 27.3. klo 16.00 Rauhanasemalla Helsingin Itä-Pasilassa. Esillä sääntömääräiset asiat (hallituksen valinta erovuoroisten jäsenten osalta, toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen, väistyvän hallituksen vastuuvapaudesta päättäminen) sekä keskustelua ajankohtaisista antimilitaristisista asioista. Tervetuloa!

*Ruokaa ei aseita -kampanja jatkuu

Ruokaa ei aseita -kampanja jatkuu taas talvitauon jälkeen. Seuraavan kerran ryhmä jakaa ilmaista kasvisruokaa Helsingissä lauantaina 26.3., ja sen jälkeen aina jokaisen kuukauden viimeisenä lauantaina. Tervetuloa, tarkempia tietoja kustakin tapahtumasta saatavilla hyvissä ajoin www-sivustoltamme ja sähköpostilistoilta.

Kesällä järjestetään jo kymmenes Helsingin kansainvälinen Ruokaa ei aseita -työleiri. Tänä vuonna se toteutuu heinäkuun alussa (4.-15.7.). Parin aikaisemman vuoden tavoin leirille on tarkoitus palkata projektisihteeri, lisäksi sinne kaivataan vapaaehtoisia hoitamaan erilaisia tehtäviä (auttamaan ruokalahjoitusten hankkimisessa ja noutamisessa, osallistumaan tapahtumien mainostamiseen, hengailemaan leiriläisten kanssa yms.). Jos olet kiinnostunut, tästäkin löytyy pian lisäinformaatiota nettisivuilta ja sähköpostilistoilta.

* Kulttuuritoimintaa ja festarimatkoja

Perinteikäs Rauhanaseman konserttitoiminta jatkuu keväällä vielä kahden konsertin muodossa, niistä seuraava pidetään lauantai-iltana 26.3. Lisätietoja nettisivuilta. Syksyllä on sitten Rauhiksen tapahtumien lisäksi luvassa myös isompi konsertti jossain muualla Helsingissä, näistä tarkempia tietoja myöhemmin.

Festivaalimatkat Roskildeen (27.6.-5.7.) ja Ilosaarirockiin (15.-18.7.) ovat ohjelmassa myös tämän vuoden kesällä. Aikataulut, hinnat ja muut järjestelyt aikaisempien vuosien pohjalta, tarkempia tietoja tulossa lähiviikkoina.

* AKL:n toimisto palvelee

Aseistakieltäytyjäliiton toimisto tarjoaa neuvontaa kaikissa aseistakieltäytymiseen liittyvissä ongelmatapauksissa. Ota yhteyttä joko sähköpostitse toimisto(at)akl-web.fi tai puhelimitse 09-7568 2444 tai 040-836 2786/järjestösihteeri Kaj Raninen.

Oikeusapua tarvitessasi voit kääntyä lakiasiainsihteerimme Juha Keltin puoleen, juha.keltti(at)akl-web.fi tai 040-563 8731. Ota ajoissa yhteyttä ongelmien ilmetessä tai oikeudenkäynnin lähestyessä!

*AKL:n sähköpostilistat

AKL:n sähköpostilistat ovat luonnollisesti vaivattomin tapa pysyä perillä järjestön toiminnasta.

AKL:lla on kolme listaa: akl-lista on järjestön yleinen tiedotuslista, sivari-lista keskittyy siviilipalvelukseen liittyviin asioihin ja rea-lista on Ruokaa ei aseita -kampanjan sähköpostilista. Ohjeet listoille liittymiseen ja niiltä eroamiseen löytyvät AKL:n www-sivustolta.

* AKL:n jäsenmaksut

Kirjekuoren osoitelappuun on tulostettu päivämäärä, jolloin olet jäsenrekisterimme mukaan viimeksi maksanut jäsenmaksun (maksut huomioitu 28.2.2011 saakka). Kun tuosta päivämäärästä on kulunut vuoden verran, ilahtuisimme uudesta suorituksesta. Mikäli päivämäärä on mielestäsi väärin, ota yhteyttä niin tarkastetaan asia.

Jäsenmaksut ovat seuraavat:

- perusjäsenmaksu 10 euroa

- alennettu jäsenmaksu 5 euroa (palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden oikeusprosessi on kesken, kaikki maksuvuonna 22 vuotta tai vähemmän täyttävät)

- tukijäsenmaksu vähintään 20 euroa.

Jäsenmaksutili: SAMPOPANKKI 800017-750541 (IBAN: FI87 8000 1700 7505 41).

Jäsenmaksuun sisältyy neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Sivari&Totaali -lehti. Lisäksi jäsenet pääsevät järjestämillemme matkoille alennettuun jäsenhintaan ja saavat tuotteistamme jäsenalennusta. Jäsenmaksun maksamalla tuet myös tietysti osaltasi AKL:n toimintaa ja turvaat antimilitaristisen työn jatkumista!

Ystävällisin terveisin:


Tuuli Vuori, puheenjohtaja, Aseistakieltäytyjäliitto ry

Kaj Raninen, järjestösihteeri, Aseistakieltäytyjäliitto ry