Jäsenkirje 14.3.2012

Jäsenkirje 14.3.2012

Moi,

ja hyvää alkavaa kevättä! Tällä kertaa meillä olisi seuraavaa kerrottavaa:

Kansainvälinen toimintapäivä NATO:n päämajalla 1.4.

Eurooppalainen globaalin militarismin vastainen verkosto jatkaa toimintaansa, ja AKL on aktiivisesti mukana. Seuraava tapahtuma on kansainvälinen toimintapäivä NATO:n päämajalla Brysselissä 1.4.2012, reilua kuukautta ennen kuin sotilasliiton jäsenmaiden johtajat kokoontuvat NATO:n huippukokoukseen Chicagossa USA:ssa. Brysselin toimintapäivän ohjelmaan kuuluvat väkivallaton humanitäärinen interventio NATO:n päämajaan, kansalaistottelemattomuutta ja muita tapahtumia. Myös suomalaisten on helppo osallistua tapahtumaan, sillä AKL järjestää sinne bussilla tehtävän yhteismatkan. Matkalle on muutama paikka vapaana, joten mukaan pääsee vielä. Matkapäivät ovat 27.3.-5.4. ja matkan hinta AKL: jäsenille 140 € (muille 150 €, jäsenyys sisältyy hintaan). Hintaan sisältyvät bussikuljetukset, laivaliput ja majoitus paikan päällä.

Lisätietoja tapahtumasta ja matkasta AKL:n sivustolta.

Asevelvollisuudesta ja siviilipalveluksesta

Reilu kuukausi sitten otsikoissa oli armeijan uudistaminen. Kovin dramaattisesta uudistuksesta ei kuitenkaan ollut kysymys: taloudellisia leikkauksia tehdään, muutama varuskunta suljetaan ja varusmiesten palvelusaikoihin tulee ensi vuonna pieni lyhennys, mutta asevelvollisuus säilyy periaatteessa entisellään. Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että viime vuosina tapahtunut ”hiljainen”, lakeja muuttamatta tapahtuva siirtyminen kohti valikoivaa asevelvollisuutta jatkuu. Tällä hetkellähän varusmiespalveluksen suorittaa enää noin kaksi kolmasosaa miespuolisesta ikäluokasta – tai noin kolmasosa koko ikäluokasta.

Myös siviilipalvelus jatkuu suurin piirtein entisissä puitteissaan. Ilahduttavaa on toki se, että Aseistakieltäytyjäliiton tietojen mukaan varusmiesten palvelusaikoihin tuleva kahden viikon lyhennys olisi tulossa ”automaattisesti” myös siviilipalvelusaikaan – ja vastaavia tietojahan on esiintynyt myös julkisuudessa. Päätöksentekokoneisto näyttää siis viimein hyväksyneen ajatuksen, ettei siviilipalvelusaika saa olla pisintä varusmiespalvelusaikaa pidempi.

Tämä ei tietenkään riitä yhdenvertaisen siviilipalveluksen toteuttamiseksi, eikä kahden viikon lyhennyksen toteutuminen sivareiden kohdalla ole vielä täysin varmaa – asiahan vaatii lainmuutoksen, joten se tulee käsitellä eduskunnassa. Pienestä edistysaskeleesta on kuitenkin kysymys, kun otetaan huomioon, millaisen työn takana kaikki lyhennykset siviilipalveluksen kestoon aikaisemmin ovat olleet.

Kansainvälisten ihmisoikeuselinten – mm. YK:n ihmisoikeuskomitean – kannanottoja Suomen nykyiseen siviilipalveluslakiin on luvassa vielä tämän vuoden aikana ja laajempiin muutosvaatimuksiin palataan niiden jälkeen.

Totaalikieltäytyminen

Laki valvontarangaistuksesta astui voimaan viime vuoden marraskuun alussa. Ensimmäiset kokemukset viittaavat siihen, että tuomioistuimet todella omaksuvat sen ensisijaiseksi rangaistusmuodoksi totaalikieltäytyjiä tuomittaessa. Muutamia valvontarangaistuksia aseistakieltäytyjille on jo langetettu, mutta AKL:n tietojen mukaan kukaan ei ole sitä vielä suorittamassa. Valvontarangaistuksen mahdollistaminen on askel eteenpäin, mutta se on edelleen aika kovaa vapaudenriistoa eikä ratkaise totaalikieltäytyjien vapausrangaistuksiin liittyviä ihmisoikeusongelmia. Ainoa ratkaisu olisi niiden lopettaminen kokonaan.

Lisäksi kaikilla totaalikieltäytyjillä ei ole mahdollisuutta valvontarangaistukseen, sillä sen maksimikesto on kuusi kuukautta, kun taas ennen tuomion alkua kieltäytyneen rangaistuksen pituus on kuusi kuukautta ja yksi päivä. Mikäli totaalikieltäytyjä käy ilmoittamassa kieltäytymisestään hänelle määrätyssä palveluspaikassa hänelle määrättynä palveluksen alkamispäivänä, tuomion pituus laskee alle valvontarangaistuksen ylärajan, vaikkei asianomainen tosiasiassa suorittaisikaan mitään palvelusta. Mutta jos tätä ei tiedä tehdä, vankeusrangaistus on edelleen ainoa vaihtoehto. Tammikuussa eräs totaalikieltäytyjä tuomittiinkin tämän takia seurauksena vankeuteen 181 vuorokaudeksi. Absurdi tilanne johtuu siitä, että eduskunta lyhensi valvontarangaistuksen maksimikeston hallituksen esityksen kahdeksasta kuukaudesta kuuteen, jolloin totaalikieltäytyjät putosivat väliin. AKL vaatii valtiovaltaa ratkaisemaan ongelman mahdollisimman pian. Se ratkeaa toki myös, mikäli siviilipalvelusaika (ja sen myötä rangaistuksen maksimikesto) lyhenee, mutta tämähän on tapahtumassa vasta vuoden päästä.

Maksimimittaisen tuomion saavien lisäksi myös ennen valvontarangaistuksen voimaan astumista lainvoimaisen tuomion saaneet joutuvat edelleen istumaan vankilassa. Maaliskuun alussa Suomen vankiloissa istui viisi aseistakieltäytyjää.

Sivarihakemuskampanja ja syrjinnän vastainen kampanja

Kampanja armeijan siviilipalvelushakemusten käsittelyssä harjoittamaa lainvastaista viivyttelyä vastaan jatkuu. Mikäli sinulla on kokemuksia vaikeuksista hakeutua sivariin kesken varusmiespalveluksen, ota yhteyttä AKL:n toimistoon niin mietitään yhdessä sopivia toimenpiteitä!

Jo vuosia jatkunut kampanja aseistakieltäytyjien syrjintää vastaan jatkuu edelleen. Syrjintää saattavat olla esim. seuraavat tapaukset:

- työntekijää valittaessa suositaan armeijan käyneitä

- työpaikkailmoituksessa edellytetään armeijan tai asevelvollisuuden suorittamista

- työpaikkahakemuksessa kysytään asevelvollisuuden suorittamiseen liittyviä tietoja

- oppilaitos myöntää suorituksia armeijasta hankituista ansioista, muttei siviilipalveluksesta

- esim. pääsy- tai matkalipuissa myönnetään alennuksia varusmiehille, muttei siviilipalvelusmiehille.

Jos olet törmännyt tällaiseen, ilmoittele AKL:n toimistolle!

AKL:n kevätliittokokous

AKL:n sääntömääräinen kevätliittokokous järjestetään Rauhanasemalla la 31.3. klo 16.00. Esillä sääntömääräiset asiat (toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vahvistaminen, vastuuvapaudesta päättäminen, hallituksen valinta erovuoroisten jäsenten osalta). Tervetuloa!

Ruokaa ei aseita -kampanja

Helsingin Ruokaa ei aseita -ryhmä palaa taas toimeen talvitauon jälkeen. Ilmaista kasvisruokaa jaetaan keväällä Kallion Karhupuistossa kolmessa tapahtumassa, jotka järjestetään huhti-, touko- ja kesäkuun toisena lauantaina. Helsingin kansainvälinen Ruokaa ei aseita -työleiri toteutuu ensi kesänä Rauhanasemalla jo yhdennentoista kerran. Tapahtuma järjestetään 9.-20.7. ja sitä varten palkataan luultavasti projektisiihteeri. Tästä lisätietoa myöhemmin.

Kulttuuritoimintaa

Hiljattain 18-vuotispäiviään viettänyt Rauhanaseman keikkaperinne jatkuu. Seuraava konsertti järjestetään lauantaina 14.4. ja sitä seuraavat sitten syksyllä. Syksylle on luvassa myös parikin isompaa konserttia muualla Helsingissä. Kesällä järjestetään perinteinen bussikuljetus Ilosaari-rockiin Joensuuhun ja mahdollisesti muutakin. Näistä lisätietoja myöhemmin.

Uusien ilta

Tervetuloa suunnittelemaan antimilitarista toimintaa Rauhanaseman Saunatuvalle (Veturitori 3, sisäänkäynti Pasilan juna-aseman puoleisesta päädystä) keskiviikkona 11. huhtikuuta. Nimensä mukaisesti tapahtuma on suunnattu ensisijassa uusille toiminnastamme kiinnostuneille ihmisille.

Luvassa tietoa Aseistakieltäytyjäliiton tämänhetkisestä ja tulevasta toiminnasta, uuden toiminnan suunnitelua, viihdettä sekä tietenkin uusiin ihmisiin tutustumista. Tarjolla on vegaanista ruokaa. Illaksi on lisäksi varattu sauna.

Kaikki toiminnastamme kiinnostuneet ovat tervetulleita ikään, sukupuoleen tai liiton jäsenyyteen katsomatta.

Tule mukaan toimintaan!

AKL pyörii suurelta osin vapaaehtoisvoimin ja tarvitsemmekin jatkuvasti tekijöitä erilaisiin tehtäviin. Tarvitsemme apua vaikkakin tapahtumien järjestämiseen, Sivari&Totaalin taittamiseen ja kirjoittamiseen tai vaikkapa lennäkkien ja julisteiden levittämiseen. Älä epäröi ottaa yhteyttä toimistoomme, jos olet kiinnostunut auttamaan jossain näistä tai muista tehtävistä!

Liiton keskustoimistolla Rauhanasemalla järjestetään joka kuun kolmas keskiviikko toimistotalkoot, jossa tartumme ajankohtaisiin tehtäviin tulevien tapahtumien organisoinnista banderollien maalaukseen. Seuraavat talkoot järjestetään on 18.4. Tervetuloa mukaan!

AKL tukee itsenäisten toimintaryhmiensä työtä ympäri maata. Mikäli olet kiinnostunut perustamaan paikallisryhmän paikkakunnallesi, ota yhteyttä toimistoomme niin autamme mielellämme.

AKL:n toimisto palvelee

Aseistakieltäytyjäliiton toimisto tarjoaa neuvontaa kaikissa aseistakieltäytymiseen liittyvissä ongelmatapauksissa. Ota yhteyttä joko sähköpostitse toimisto(at)akl-web.fi tai puhelimitse 040-836 2786/järjestösihteeri Kaj Raninen.

Oikeusapua tarvitessasi voit kääntyä lakiasiainsihteerimme Juha Keltin puoleen, juha.keltti(at)akl-web.fi tai 040-563 8731. Ota ajoissa yhteyttä ongelmien ilmetessä tai oikeudenkäynnin lähestyessä!

AKL:n sähköpostilistat

AKL:n sähköpostilistat ovat luonnollisesti vaivattomin tapa pysyä perillä järjestön toiminnasta.

AKL:lla on kolme listaa: akl-lista on järjestön yleinen tiedotuslista, sivari-lista keskittyy siviilipalvelukseen liittyviin asioihin ja rea-lista on Ruokaa ei aseita -kampanjan sähköpostilista. Ohjeet listoille liittymiseen ja niiltä eroamiseen löytyvät täältä. Löydät AKL:n myös Facebookista. Liittymällä Aseistakieltäytyjäliitto-ryhmään saat tietoa tekemisistämme.

AKL:n jäsenmaksut

Kirjekuoren osoitelappuun on tulostettu päivämäärä, jolloin olet jäsenrekisterimme mukaan viimeksi maksanut jäsenmaksun (maksut huomioitu 2.3.2012 saakka). Kun tuosta päivämäärästä on kulunut vuoden verran, ilahtuisimme uudesta suorituksesta. Mikäli päivämäärä on mielestäsi väärin, ota yhteyttä niin tarkastetaan asia. Jos olet maksanut jäsenmaksun hiljattain, esitämme kiitoksemme.

Jäsenmaksut ovat seuraavat:

- perusjäsenmaksu 10 euroa

- alennettu jäsenmaksu 5 euroa (palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden oikeusprosessi on kesken, kaikki maksuvuonna 22 vuotta tai vähemmän täyttävät)

- tukijäsenmaksu vähintään 20 euroa.

Jäsenmaksutili: IBAN: FI87 8000 1700 7505 41, BIC/SWIFT: DABAFIHH (Sampopankki 800017-750541).

Jäsenmaksuun sisältyy neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Sivari&Totaali -lehti. Lisäksi jäsenet pääsevät järjestämillemme matkoille alennettuun jäsenhintaan ja saavat tuotteistamme jäsenalennusta. Jäsenmaksun maksamalla tuet myös tietysti osaltasi AKL:n toimintaa ja turvaat antimilitaristisen työn jatkumista!

 

Ystävällisin terveisin:

Paavo Kolttola, puheenjohtaja Aseistakieltäytyjäliitto ry

Kaj Raninen, järjestösihteeri Aseistakieltäytyjäliitto ry