Jäsenkirje 12.10.2012

Hyvää syksyä!

Tämä jäsenkirje sisältää seuraavaa asiaa:

*Siviilipalvelus lyhenee kahdella viikolla, selvitysmies Jehovan todistajien pariin

Hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle lakiesityksen siviilipalveluksen lyhentämisestä 15 vuorokaudella. Lyhennys on seurausta varusmiesten palvelusaikojen lyhenemisestä ja sen hyväksyminen lienee jokseenkin varmaa. Uusi lyhyempi palvelusaika koskee myös ennen sen voimaanastumista palveluksensa aloittaneita sivareita.

Kahden viikon lyhennys ei tietenkään riitä toteuttamaan armeijassa palvelevien ja sivareiden yhdenvertaisuutta. Verrattuna aikaisempaan on kuitenkin myönteistä, että päätöksentekokoneisto näyttää omaksuneen ajatuksen, ettei siviilipalvelus saa olla pisintä varusmiespalvelusta pidempi. Ensimmäistä kertaahan tähän päästiin vasta nykyisen siviilipalveluslain astuessa voimaan viitisen vuotta sitten.

Lyhennyksen myötä myös totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksen maksimikesto laskee alle valvontarangaistuksen ylärajan. Jatkossa kotiaresti panta nilkassa on siis mahdollinen kaikkien totaalikieltäytyjien kohdalla.

Syyskuussa uutisoitiin, että puolustusministeriö asettaa professori Jukka Kekkosen selvittämään Jehovan todistajien vapauttamislain tulevaisuutta. Ensisijaiseksi ratkaisuvaihtoehdoksi asiasta käydyssä keskustelussa on useimmiten esitetty vapautuslain kumoamista, mikä merkitsisi uskonnon- ja mielipiteenvapauden kaventamista ja saattaisi uuden ryhmän jo aikaisemminkin järjettömän laajan asevelvollisuuden piiriin.

Aseistakieltäytyjäliiton näkemyksen mukaan ratkaisua on haettava vapauttamislain laajentamisesta niin, että vapautus voitaisiin myöntää muunkin vakaumuksen perusteella. AKL odottaa ja uskoo, että selvitysprosessin yhteydessä tarkastellaan riittävässä laajuudessa muitakin ratkaisuvaihtoehtoja vapauttamislain kumoamisen lisäksi.

* Osallistu kutsuntakampanjaan 2012

Kutsuntakampanja on jokasyksyinen tapahtuma, joka on jo järjestetty lähes jokaisena syksynä jo 1960-luvulta alkaen. Kampanja on yhä yhtä ajankohtainen kuin se oli alkaessaankin, sillä armeijan käymisen vaihtoehdoista ei edelleenkään kutsunnoissa turhan paljon kerrota. Niinpä pyydämme sinua osallistumaan syksyn 2012 kutsuntakampanjaan.

Kampanjaa toteutetaan jakamalla siviilipalveluksesta ja totaalikieltäytymisestä kertovia lentolehtisiä kutsuntapaikkojen edessä. Se järjestetään kaikilla paikkakunnilla, joilta löytyy kiinnostuneita vapaaehtoisia sitä toteuttamaan. Kutsunnat alkavat elokuun puolivälissä ja jatkuvat eri paikkakuntia kierrellen aina joulukuun puoleenväliin saakka. Vilkkaimpia kutsuntakuukausia ovat loka- ja marraskuu, eli useimmilla paikkakunnilla ehtii vielä mukaan. Suurimmissa kaupungeissa kutsunnat kestävät useita viikkoja, pienissä kunnissa vain yhden päivän ja muissa siltä väliltä.

Aseistakieltäytyjäliitolla on kaikkien sotilasläänien kutsunta-aikataulut, joten tiedot oman paikkakuntasi kutsuntapaikasta ja -ajasta saat meiltä. Lennäkkien jakamisen voi useissa paikoissa hoitaa yksinkin, mutta helpommin homma sujuu, jos paikalla on kaksi–kolme ihmistä. Kutsuntatilaisuudet alkavat useimmiten klo 9.00 aamulla (poikkeuksiakin on sillä, esim. pääkaupunkiseudulla ne alkavat jo klo 8.00) ja lennäkkien jako tapahtuu kätevimmin ennen sitä. Paikalle kannattaa saapua n. 40 minuuttia aikaisemmin. Kutsuntatilaisuudet järjestetään aina arkisin, ei koskaan viikonloppuina.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan, ota yhteyttä AKL:n toimistolle, niin lähetämme sinulle tarvitsemasi määrän lennäkkejä!

* Kutsu liittokokoukseen

Aseistakieltäytyjäliiton sääntömääräinen syysliittokokous järjestetään lauantaina 24.11. Vanhassa Tallissa Espoon Korpilammella (Lomatie 4). Kokous alkaa klo 12.00 ja siinä käsitellään sääntömääräiset asiat (toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen, hallituksen vaali erovuoroisten osalta). Kokouksen yhteydessä järjestetään seminaari, jonka tarkemmasta sisällöstä tulee tietoa myöhemmin. Paikalle pääsee Helsingin keskustasta mm. bussilla 339T.

*Antimilitaristista toimintaa vuonna 2013

Vuodelle 2013 on suunnitteilla jo ainakin ydinasevarustelun vastainen toimintaleiri Aldermastonissa Englannissa. Suomesta on suunnitteilla yhteismatka tapahtumaan. Myös AKL:n kansainvälisen kattojärjestön War Resisters´ Internationalin kansainvälisen neuvoston kokous ja sen yhteydessä pidettävä seminaari järjestetään ensi vuonna Suomessa. Molemmat tapahtumat ajoittuvat loppukesään tai alkusyksyyn ja lisäinformaatiota niistä on luvassa vielä tämän vuoden aikana.

* AKL:n toimisto palvelee

Aseistakieltäytyjäliiton toimisto tarjoaa neuvontaa kaikissa aseistakieltäytymiseen liittyvissä ongelmatapauksissa. Ota yhteyttä joko sähköpostitse toimisto(at)akl-web.fi tai puhelimitse 040-836 2786/järjestösihteeri Kaj Raninen.

Oikeusapua tarvitessasi voit kääntyä lakiasiainsihteerimme Juha Keltin puoleen, juha.keltti(at)akl-web.fi tai 040-563 8731. Ota ajoissa yhteyttä ongelmien ilmetessä tai oikeudenkäynnin lähestyessä!

* AKL:n sähköpostilistat

AKL:n sähköpostilistat ovat luonnollisesti vaivattomin tapa pysyä perillä järjestön toiminnasta. AKL:lla on kolme listaa: akl-lista on järjestön yleinen tiedotuslista, sivari-lista keskittyy siviilipalvelukseen liittyviin asioihin ja rea-lista on Ruokaa ei aseita -kampanjan sähköpostilista. Ohjeet listoille liittymiseen ja niiltä eroamiseen löytyvät täältä. Löydät AKL:n myös Facebookista. Liittymällä Aseistakieltäytyjäliitto-ryhmään saat tietoa tekemisistämme.

Kirjekuoren osoitelappuun on tulostettu päivämäärä, jolloin olet jäsenrekisterimme mukaan viimeksi maksanut jäsenmaksun (maksut huomioitu 30.9.2012 saakka). Kun tuosta päivämäärästä on kulunut vuoden verran, ilahtuisimme uudesta suorituksesta. Mikäli päivämäärä on mielestäsi väärin, ota yhteyttä niin tarkastetaan asia. Jos olet maksanut jäsenmaksun hiljattain, esitämme kiitoksemme.

Jäsenmaksutili: IBAN: FI87 8000 1700 7505 41, BIC/SWIFT: DABAFIHH (Sampopankki 800017-750541).

ystävällisin terveisin:

Paavo Kolttola puheenjohtaja