Jäsenkirje 19.10.2016

jäsenkirje 19.10.2016

Moi!

Hyvää syksyä! Aseistakieltäytyjäliiton kesä ja alkusyksy ovat olleet tavalliseen tapaan vilkkaita, ja toiminta jatkuu runsaana myös talvea kohti mentäessä. Alla on kerrottu lisää:

Kutsuntakampanja

Jokasykyisen kutsuntakampanjan tarkoitus on jakaa kutsuntoihin osallistuville tietoa armeijan käymisen vaihtoehdoista. Kampanjaa toteutetaan jakamalla siviilipalveluksesta, totaalikieltäytymisestä ja palveluksesta vapauttamisesta kertovia ja asevelvollisuutta kritisoivia lentolehtisiä kutsuntapaikkojen edessä. Se järjestetään kaikilla paikkakunnilla, joilta löytyy kiinnostuneita vapaaehtoisia sitä toteuttamaan. Mikäli et pääse kutsuntapaikan eteen, voi osallistua kutsuntakampanjaan myös levittämällä lennäkkejä kouluissa, nuorisotiloissa ja muissa paikoissa, joissa kutsuntaikään tulevia nuoria liikkuu. Kampanjaan voi osallistua myös levittämällä tietoa sosiaalisissa medioissa. Tänäkin vuonna se näyttää toteutuvan useissa kymmenissä kunnissa.

Kutsuntakampanja alkoi jo elokuussa ja jatkuu kutsuntojen myötä pitkälle joulukuuhun. Monilla paikkakunnilla siis ehtii vielä mukaan. Lähiviikkojen aikana kutsuntoja järjestetään ainakin seuraavilla suiuremmilla paikkakunnilla: Helsinki (1.11.-24,11,), Hämeenlinna (31.10.-4.11.), Joensuu (31.10.-10.11.), Jyväskylä (31.10.-11.11.), Järvenpää (29.11.-2.12.), Lahti (21.-25.11.), Mikkeli (1.-9.11.), Salo (31.10.-4.11.), Tampere (11.11.-18.11.), Turku (30.11.-9.12.), Vaasa (25.10.-28.10.) ja Vantaa (19.10.-28.10.). Ja tietysti myös lukuisilla pienemmillä paikkakunnilla. Mikäli olet kiinnostunut toteuttamaan kampanjaa jossain päin Suomea, ota yhteyttä AKL:n toimistoon! Lähetämme sinulle maksutta tarvitsemasi määrin lennäkkejä.

Vuoden 2016 kampanjan yhteydessä järjestetään kutsuntakiertue. Lappeenrannan ”lepokutsunnat” olivat ohjelmassa syyskuun lopulla. Loppusyksyn aikana niitä järjestetään vielä Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa. Tarkemmat tiedot löytyvät tapahtumien lähestyessä mm. www-sivustoltamme.

Aseistakieltäytyjäliiton syysliittokokous

Aseistakieltäytyjäliiton sääntömäärinen syysliittokokous järjestetään sunnuntaina 27.11. klo 16.00 Rauhanasemalla Helsingissä. Esillä sääntömääräiset asiat (uuden hallituksen valinta erovuoroisten osalta, ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen, tilintarkastajien valinta). Tervetuloa!

Totaalikieltäytyjien ihmisoikeusvalituskampanja

Kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat kiinnittäneet useaan otteeseen vaatineet Suomea korjaamaan aseistakieltäytymistä koskevaa lainsäädäntöään. Suomen valtio ei ole kuitenkaan osoittanut olevansa kiinnostunut tekemään asialle mitään. Tämän johdosta Aseistakieltäytyjäliitto aikoo tuottaa joko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle tai YK:n ihmisoikeuskomitealle valituksen mahdollisimman monesta vapausrangaistukseen tuomittavasta totaalikieltäytyjästä. Kampanjan tarkoitus on tuoda esille ihmisoikeusongelmat, joita Suomen asevelvollisuusjärjestelmä tuottaa.

Ensimmäinen valitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle on lähdössä lokakuun alussa vankeustuomionsa aloittaneesta Risto Miinalaisesta, ja uusia valituksia on luvassa. Valituksen tekeminen ei aiheuta tekijälleen juurikaan työtä eikä lainkaan kustannuksia.

Tämän vuoden aikana Suomessa tuomitaan vankeuteen tai valvontarangaistukseen 40-50 totaalikieltäytyjää. Tukipostia voi lähettää seuraaville:

Otto Absetz
Ojoisten osasto
Tampereentie 29,
13600 Hämeenlinna
(30.8.-8.12.2016)

Mikael Hänninen
c/o AKL
Rauhanasema, Veturitori
00520 Helsinki
Finland
(7.9.2016-16.3.2017)

Risto Miinalainen
Suomenlinna C 86
00190 Helsinki
Finland
(4.10.2016-26.3.2017)


Eroa armeijasta!

Reservinkieltäytyjien määrä on pysynyt tänä vuonna samalla aikaisepaa huomattavasti korkeammalla tasolla jonne se nousi viime vuonna. Tasaisen vauhdin mukaan armeijan reservistä eroaa tänä vuonna noin 800 henkeä. AKL jatkaa aktiivisesti asiasta tiedottamista.

Reservinkieltäytyjät määrätään viiden päivän mittaiseen täydennyspalvelukseen, joka on kaiken kaikkiaan rangaistuksenomainen ja varsin tarpeeton instituutio. Siitä eroon pääsemiseksi suunnittelemme täydennyspalveluksesta kieltäytymiskampanjaa. Tästä luvassa lisätietoa myöhemmin.

 
Kampanjat viivyttelyä ja syrjintää vastaan
 
Armeijan laitonta viivyttelyä siviilipalvelushakemusten käsittelyssä vastustavan kampanjan seurauksena valituksia viivyttelystä on tullut aikaisempaa vähemmän. Kampanja kuitenkin jatkuu, sillä huolimatta oikeuskanslerin nuhteista joitakin sivariin haluavia yritetään yhä pidättää armeijassa lainvastaisin keinoin. Mikäli sinulla on kokemuksia vaikeuksista hakeutua sivariin kesken varusmiespalveluksen, ota yhteyttä AKL:n toimistoon niin pystymme reagoimaan rikkomuksiin. Laitetaan sotilaat yhdessä ruotuun! Lisätietoja: www.akl-web.fi/sivari/ongelmia_paasta_armeijasta_sivariin
 
AKL toteuttaa edelleen myös kampanjaa siviilipalvelusmiesten ja muiden aseistakieltäytyjien työelämässä ja muualla yhteiskunnassa kohtaamaa syrjintää vastaan. Kampanja on ollut menestyksekäs, mutta tehtävää on edelleen. Jos törmäät aseistakieltäytyjien syrjintään, ilmianna se AKL:n toimistolle!
 
Syrjintää saattavat olla esimerkiksi seuraavat tapaukset:
 
- työntekijää valittaessa suositaan armeijan käyneitä
- työpaikkailmoituksessa edellytetään armeijan tai asevelvollisuuden suorittamista
- työpaikkahakemuksessa kysytään asevelvollisuuden suorittamiseen liittyviä tietoja
- oppilaitos myöntää suorituksia armeijasta hankituista ansioista, muttei siviilipalveluksesta
- pääsy- tai matkalipuissa myönnetään alennuksia varusmiehille, muttei siviilipalvelusmiehille
 
Lisätietoja: www.akl-web.fi/kampanjat/syrjinta

Antimilitaristi-lehti hakee päätoimittajaa vuodeksi 2017!

Antimilitaristi on Aseistakieltäytyjäliiton julkaisema antimilitaristinen kultuurilehti ja Aseistakieltäytyjäliiton jäsenlehti. Lehden painos on 2000-3000 kpl. Antimilitaristi ilmestyy kolmen kuukauden välein. Lehden avustajakunta koostuu vapaaehtoisista. Päätoimittaja valitaan vuoden kerralleen.

Hakemukset 30.10.2016 mennessä sähköpostitse osoitteella paatoimittaja@antimilitaristi.fi. Viestin otsikoksi "päätoimittaja".
 
 
Aktivoidu toimintaan!
 
AKL toimii suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Tarvitsemmekin jatkuvasti tekijöitä erilaisiin tehtäviin. Tarvitsemme apua esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen, lehtijuttujen kirjoittamiseen ja kuvittamiseen tai vaikkapa lennäkkien ja julisteiden levittämiseen. Älä epäröi ottaa yhteyttä toimistoomme, jos olet kiinnostunut auttamaan jossain näistä tai muista tehtävistä! Vaikka suurin osa toiminnasta tapahtuu Helsingissä, ota rohkeasti yhteyttä jos olet kiinnostunut toteuttamaan toimintaa omalla paikkakunnallasi. Toimistolta saa neuvoja ja materiaalia.
 
Tulevia tapahtumia

Kutsuntakampanjan lisäksi syksyn mittaan on luvassa myös useita muita tapahtumia toimintaa, ainakin seuraavat:

26.10 Lepokutsunnat Rauhanasemalla klo 18

29.-30.10. Varjokirjamessut Rauhanasemalla

5.11. Perinteinen muistokäynti Arndt Pekurisen haudalla Malmin haustausmaalla

10.11. Lepokutsunnat Tampereella klo 18 (Näsilinnankatu 22)

1.12. Kansainvälinen rauhanvankipäivä

11.12. Rauhanaseman joulumyyjäiset

17.12. Tukikeikka Rauhanasemalla

Tulevista tapahtumista löydät lisätietoa AKL:n nettisivuilta sekä Facebookista.

AKL:n toimisto palvelee
 
Aseistakieltäytyjäliiton toimisto tarjoaa neuvontaa kaikissa aseistakieltäytymiseen liittyvissä ongelmatapauksissa. Ota yhteyttä joko sähköpostitse toimisto[at]akl-web.fi tai puhelimitse 040-836 2786.
 
Oikeusapua tarvitessasi voit kääntyä lakiasiainsihteerimme Juha Keltin puoleen, juha.keltti[at]akl-web.fi. Ota ajoissa yhteyttä ongelmien ilmetessä tai oikeudenkäynnin lähestyessä!
 
Tue toimintaamme
 
Muista jäsenmaksu!
 
Jäsenmaksun maksamalla tuet liiton toimintaa ja turvaat antimilitaristisen työn jatkumista! Kirjekuoren osoitelappuun on tulostettu päivämäärä, jolloin olet jäsenrekisterimme mukaan viimeksi maksanut jäsenmaksun (päivitetty 7.10.2016 saakka). Kun tuosta päivämäärästä on kulunut vuoden verran, ilahtuisimme uudesta suorituksesta. Mikäli päivämäärä on mielestäsi väärin, ota yhteyttä niin tarkastetaan asia.
 
Jäsenmaksut ovat seuraavat:
 
- Perusjäsenmaksu 10 euroa
- Alennettu jäsenmaksu 5 euroa (palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden oikeusprosessi on kesken, kaikki maksuvuonna 22 vuotta tai vähemmän täyttävät)
- Tukijäsenmaksu vähintään 20 euroa.
 
Jäsenmaksun yhteydessä voit osoittaa perusmaksun lisäksi korvamerkityn summan kansainvälisen verkostomme War Resisters’ Internationalin toimintaan. WRI:n  kautta tehdään tärkeää työtä maailmanlaajuisesti aseistakieltäytyjien puolesta ja muidenkin antimilitarististen  teemojen parissa. Muista merkitä maksun viestikenttään lisämaksun määrä, niin tilitämme sen WRI:lle. Kansainvälisen verkoston varainhankinta on haastavaa, joten kaikki tuki on tarpeen! WRI:n työstä saat lisätietoja osoitteesta www.wri-irg.org
 
Jäsenmaksutili: DanskeBank IBAN: FI87 8000 1700 7505 41, BIC/SWIFT: DABAFIHH.
 
Jäsenmaksuun sisältyy neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Antimilitaristi -lehti. Lisäksi jäsenet pääsevät järjestämillemme matkoille alennettuun jäsenhintaan ja saavat tuotteistamme jäsenalennusta.
 
Tukituotteet
 
AKL myy toimintamme tukemiseksi mm. koti- ja ulkomaista rauhankirjallisuutta, T-paitoja, kaulahuiveja, kangaskasseja, rintanappeja ja tarroja. Valikoiman löydät verkkosivuiltamme tai infopöydältämme eri tapahtumissa. http://rauhanasema.fi/kauppa
 
Seuraa toimintaamme
 
Löydät AKL:n Facebookista facebook.com/aseistakieltaytyjaliitto, Twitteristä twitter.com/Akl_Wri sekä Instagramista instagram.com/aseistakieltaytyjaliitto
 
Pysyt perillä liiton toiminnasta myös sähköpostilistojen kautta. AKL:lla on kolme listaa: akl-lista on järjestön yleinen tiedotuslista, sivari-lista keskittyy siviilipalvelukseen liittyviin asioihin ja rea-lista on Ruokaa ei aseita -kampanjan sähköpostilista. Ohjeet listoille liittymiseen ja niiltä eroamiseen löytyvät osoitteesta www.akl-web.fi/yhdistys/sahkopostilistat
 
Lisäksi liiton nettisivuja päivitetään säännöllisesti ja sivuston kalenterista löytyy ajantasaista tietoa tulevista tapahtumista.
 
Ruka Toivonen
puheenjohtaja

Kaj Raninen
järjestösihteeri