Suomalaiset rauhanaktivistit sulkeneet ydinaselaitoksen pääsisäänkäynnin Englannissa

tiedotusvälineille 15.2.2010 klo 09.40

Noin 20 suomalaista rauhanaktivistia tukkii parhaillaan ydinaselaitoksen pääsisäänkäyntiä Englannissa, Aldermastonissa. Suomalaiset tukkivat sisäänkäynnin istumalla sen edessä yhdessä muiden eurooppalaisten rauhanaktivistien kanssa. Myös laitoksen muita sisäänkäyntejä blokataan. Noin kello 9 Suomen aikaa alkaneen väkivallattoman kansalaistottelemattomuustapahtuman tarkoitus on painostaa Britanniaa toimimaan velvoitteensa mukaisesti ydinaseriisunnan edistämiseksi.
 
Aldermastonin laitoksessa (AWE Aldermaston) suunnitellaan, tuotetaan ja huolletaan Britannian ydinaselaivaston ydinkärkiä. Se sijaitsee Etelä-Englannissa noin sadan kilometrin päässä Lontoosta.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin totesi jo vuonna 1996, että ydinaseilla uhkaaminen ja niiden käyttö on vastoin kansainvälistä lakia. Myös vuonna 1968 voimaan astunut ydinsulkusopimus asettaa ydinasevalloille velvollisuuden ydinaseriisuntaan. Tästä huolimatta Britannia päätti vuonna 2007 uudistaa ydinaseistuksensa. Päätöstä Aldermastonissa rakennettavien ydinkärkien uudistamisesta ei kuitenkaan ole vielä tehty. Silti tutkimustyö laitoksessa jatkuu.

Ydinaseet ovat uhka kaikille maapallon asukkaille. Ydinasevarusteluun tuhlataan valtava määrä voimavaroja, jotka tulisi käyttää todellisten uhkakuvien ja ongelmien ratkaisemiseen. Ydinaseet ovat myös olennainen osa NATO:n sotilaallista strategiaa”, Aseistakieltäytyjäliitto toteaa.

Pääportin blokkaus Aldermastonissa