Bussimatka Faslane 365 -tapahtumaan Skotlantiin 10.10.–21.10.2006

Lokakuun puolivälin paikkeille ei siis tarvitse ajatella töitä tai kouluja, koska voi lähteä maailmanhistorian ensimmäiseen suomalaisvoimin toteutettavaan ydinasetukikohdan sulkemiseen. Aseistakieltäytyjäliiton matka Faslanen ydinasetukikohdan blokkaukseen on siis nyt varmistunut – reissun hintakin on alentunut ollen vain 150/160 euroa (halvempi hinta AKL:n jäsenille). Alla on tietoa suunnitelmien tämänhetkisestä tilasta. Ilmoittaudu reissuun pian! Ilmoittautumiset ja lisätiedot AKL:n toimistosta.

Alla on koottuna informaatiota reissusta ja tapahtumasta. Faslane 365 -kampanjan kotisivuilta, www.faslane365.org, löytyy erittäin laajasti informaatiota englannin kielellä. Sieltä voi myös ladata tai tulostaa Resource Pack -vihkosen, jossa on kerrottu lähes kaikki olennainen tapahtumasta.

Faslane 365 -kampanja

Faslane on Skotlannin suurimman kaupungin Glasgow'n lähellä sijaitseva ydinsukellusvenetukikohta, josta käsin Britannian Trident-ydinsukellusveneet toimivat. Faslane 365 on kansainvälinen kampanja, jonka tarkoitus on painostaa Britannian hallitusta luopumaan ydinaseistaan. Sitä ovat edeltäneet lukuisat Faslanessa vuosien saatossa järjestetyt joukkokansalaistottelemattomuustapahtumat. Faslane 365 -kampanjan tarkoitus on sulkea tukikohta vuoden ajan jokaisena päivänä 1.10.2006 alkaen, ja kampanja kutsuu ryhmiä ja järjestöjä Skotlannista, muualta Brittein saarilta ja ulkomailta toteuttamaan tämä tavoite. Kutsuun ollaan siis nyt vastaamassa myös Suomesta, jatkona suomalaisten rauhanaktivistien vuosia kestäneelle toiminnalle ydinaseriisunnan puolesta eri puolilla Eurooppaa (kuten Bomspotting XL 16.4.2005, Coulport 23.8.2004, DfD 13.4.2004, The Really Big Blockade 22.4.2003, Bomspotting IV 5.10.2002 ja Bomspotting III 16.4.2001).

Aihe on mitä suurimmassa määrin ajankohtainen, sillä Britannian pääministeri Tony Blair on nostanut poliittiseen keskusteluun aloitteen noin 40 miljardia puntaa maksavasta ohjelmasta, jonka mukaan ydinaseet säilyisivät Skotlannissa vuoteen 2055 saakka. Faslane 365 -kampanja nostaa keskustelun kohteeksi Trident-ohjelman järjettömyyden ja mobilisoi tukea ydinaseiden riisumiselle. Hirvittävän tuhovoiman omaavien kuolemankoneiden sijaan inhimilliset voimavarat on käytettävä todellisten, inhimillisten tarpeiden tyydyttämiseen; yhtä hyvin Britanniassa, Suomessa ja koko maailmassa.

Kampanjan alkamispäivänä, 1.10.2006, on tullut kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Nürnbergin kansainvälinen tuomioistuin langetti tuomionsa johtaville natsisotarikollisille. Heinäkuussa 1996 Haagin kansainvälinen tuomioistuin päätti Nürnbergin periaatteisiin tukeutuen, että ydinaseiden käyttö tai niillä uhkaaminen on pääsääntöisesti vastoin kansainvälistä lakia. Britannian hallitus – tai muidenkaan ydinasevaltioiden hallitukset – eivät ole tätä kuitenkaan toistaiseksi noudattaneet.

Faslane 365 on desentralisoitu kampanja. Toisin sanoen jokainen tapahtumaan osallistuva ryhmä valmistelee ja toteuttaa tapahtumansa ydinasetukikohdan luona itse. Jokainen ryhmä tekee tukikohdan luona 48 tuntia kestävän vuoron niin, että blokkausta on toteuttamassa aina kaksi eri ryhmää. AKL-matkalaiset muodostavat yhden ryhmän ruotsalaisten Ofog-järjestön paikalle organisoimien ihmisten kanssa, joten olemme sulkemassa tukikohtaa vain yhtenä päivänä ([ajankohta aikaistunut] ma 16.10.; ruotsalaisten on tarkoitus blokata myös samana päivänä). Jokainen tapahtumaan osallistuva sitoutuu paitsi vaatimaan Britannian ydinaseriisuntaa, myös ehdottomaan väkivallattomuuteen tapahtuman aikana. Jälkimmäinen pitää sisällään paitsi fyysisen, myös verbaalisen väkivallan (esim. poliiseille huutelu ei ole sallittua).

Matka

Reissulle lähdetään varhain tiistaiaamuna 10.10. Bussi lähtee Rauhanasemalta kohti Skotlantia klo 5.30. Kyytiin pääsee myös Turusta Viking Linen terminaalista klo 8.00. Matkareittimme on Helsinki–Turku–Tukholma–Göteborg–Newcastle–Glasgow. Käyttämämme bussi on, kuten tapana on, laadukas ja hyväkuntoinen (mm. WC ja videot löytyy), eikä bussissa istuttavia kilometrejä ei tällä reitillä kerry mielettömästi. Reissulle lähdetään varhain tiistaiaamuna 10.10. Bussi lähtee Rauhanasemalta kohti Skotlantia klo 5.30. Kyytiin pääsee myös Turusta, Viking Linen terminaalista klo 8.00. Laivamme Tukholmaan lähtee klo 8.45. Tukholmasta ajamme yötä myöten Göteborgiin, josta laiva kohti Britanniaa lähtee klo 10. Laiva saapuu Newcastleen Pohjois-Englantiin seuraavana aamupäivänä (to 12.10.) klo 10.00 ja perillä Glasgowssa ollaan samana iltapäivänä. Paluumatkalle Skotlannista lähdetään torstaiaamuna 19.10. samaa matkareittiä kulkien. Turkuun saavumme lauantai-iltana (21.10.) klo 20.30 ja Helsingissä ollaan joskus yhdentoista maissa. Kaikilla laivamatkoilla on hyttipaikat. Matkalaisilla on yöpymismahdollisuus Rauhanasemalla sekä lähtöä edeltävänä että paluuta seuraavana yönä.

Matkan hinta ja maksaminen

Matkan hinta on 150 euroa (AKL:n jäsenet)/160 euroa (muut). Hintaan sisältyvät bussimatkat, laivaliput hyttipaikkoineen sekä majoitus paikan päällä sisätiloissa. Matkan saa myös yksisuuntaisena hintaan 80/90 euroa. Jos tulet kyytiin/jäät kyydistä/molempia jossakin Tukholman ja Glasgow'n välillä, saat myös alennusta. Matkan hinnasta näissä tapauksissa voit sopia erikseen AKL:n toimiston kanssa.

Matka pitäisi maksaa 2.10. mennessä AKL:n tilille SAMPO 800017-750541. Jos et pysty maksamaan eräpäivään mennessä, AKL:n toimistolta voi pyytää lisäaikaa

Majoitus

Majoitus järjestetään sisätiloissa Glasgow'ssa.

Henkilökohtainen varustus

Tarvitset makuupussin ja -alustan. Lämpimiä vaatteita ja sadevarustus on myös syytä ottaa mukaan. Britannia ei kuulu Schengen-vyöhykkeeseen, joten tarvitset voimassa olevan passin.

Ruokailu

Järkevin tapa hoitaa ruokailu paikan päällä lienee organisoida omakustannehintainen yhteisruokailu. Koska kukaan ei ole kuitenkaan ole paikan päällä Skotlannissa kokkaamassa meille, toivoisimme, että jokainen reissuun lähtevä olisi valmis tekemään perillä oleskelun aikana yhden tai kaksi ruoanlaitto- & tiskausvuoroa. Vastineeksi saa sitten syödä halvalla koko reissun ajan...

Vapaa-aika ja ympäristö

Olemme perillä lähes viikon, joten ydinaseiden vastustamisen ja siihen valmistautumisen lisäksi myös vapa-aikaa on paljon. Todennäköisesti majailemme siis Glasgow'ssa, joka on rujonkaunis, karunherkkä vähän Helsinkiä isompi suurkaupunki, jossa kyllä riittää tekemistä ja näkemistä. Jos ei kuitenkaan kylliksi, on mahdollisuus pistäytyä esim. alle sadan kilometrin päässä sijaitsevassa Edinburghin yliopistokaupungissa. Skotlannin Ylämaahankin ehtii halutessaan tutustumaan ja kauneudestaan sekä nimeään kantavasta laulusta kuuluisa Loch Lomond -järvi on vain muutaman kymmenen kilometrin päässä...

Joidenkin tutkijoiden mukaan Skotlannissa puhuttu kieli on etäistä sukua englannille. Lähes kaikki paikalliset kuitenkin osaavat myös englantia, ja usein alkavat puhua sitä oma-aloitteisesti huomatessaan, ettei turisti ymmärrä... Pitkän aikavälin keskilämpötila Glasgow'n seudulla lokakuun puolivälissä on suurin piirtein sama kuin Etelä-Suomessa noin kuukautta aikaisemmin, eli ei vielä tolkuttoman kylmä. Virkistävistä sateista pääsee nauttimaan jokseenkin varmasti.

Blokkaus ja oikeudelliset seuraukset

Suomalaisblokkaus järjestetään siis maanantaina 16.10., jolloin saavumme tukikohdan luokse varhain aamulla. Tapahtuman tarkoitus on sulkea ydinasetukikohdan portit istumalla ryhmissä porttien eteen. Portteja blokatessa voi käyttää erilaisia kahleita, jolloin poliisilla kestää pidempään poistaa blokkaajat paikalta. Tapahtumaan voi halutessaan osallistua myös suorittamalla symbolisen tunkeutumisen verkkoaidan ja piikkilankojen läpi/yli tukikohdan sisälle. Mielikuvitusta saa käyttää omaa protestointitapaansa suunnitellessaan. Monissa Faslanen tukikohdan luona järjestetyissä tapahtumissa on ollut esim. katusoittoa, katuteatteria tms. elävöittämässä tapahtumaa – kaikkea tällaista saa ideoida ja toteuttaa!

Toteutamme tapahtuman jakautuneina ns. affinity groupeihin. Ne ovat esim. 3–6 henkilön pienryhmiä, jonka jäsenet suunnittelevat ja toteuttavat toimintansa tapahtumassa yhdessä ja pitävät toisistaan huolta tapahtuman ja mahdollisen pidätyksen aikana. Ryhmien avulla varmistetaan, ettei kukaan jää tapahtumassa yksin eikä kukaan myöskään ajaudu tekemään sellaista jota ei alunperin halunnut tehdä. Sanomattakin lienee selvää, ettei 16.10. tapahtumaan voi osallistua päihteiden vaikutuksen alaisena tai pitää sellaisia hallussaan sen aikana (muuten reissun aikana ko. asia on tietysti jokaisen omassa vallassa).

Porttien edessä istuminen tai tukikohdan sisälle tunkeutuminen johtaa todennäköisesti siihen, että sinut pidätetään ja saat vapautuessasi sakot tai määräyksen saapua oikeudenkäyntiin (ei kuitenkaan välttämättä – joskus poliisi on noudattanut ns. väsytystaktiikkaa, eli antanut aktivistien rauhassa istua porttien edessä). Voit toki lähteä reissuun myös, mikäli et halua ottaa pidätetyksi tulemisen riskiä; tapahtumassa voi olla hyödyksi myös monella muulla tavalla (tekemällä tiedotustyötä, osallistumalla banderollien tekemiseen, osoittamalla mieltäsi tukikohdan luona lakia rikkomatta...). Toivoisimme kuitenkin, että kaikki reissuun lähtevät haluaisivat osallistua ainakin jollain tavalla tapahtumaan tai sen valmisteluun.

Paikallisilla poliiseilla on pitkä kokemus Faslanessa järjestettävistä blokkauksista. Lisäksi valtaosa skotlantilaisista – myös poliiseista – vastustaa yksityishenkilöinä sitä, että maahan on sijoitettu Englannin ydinaseita. Tämä merkitsee sitä, että he eivät lähtökohtaisesti pidä mielenosoittajia henkilökohtaisina vihollisinaan. Tavallisesti Faslanessa järjestetyissä tapahtumissa on ollut suhteellisen leppoisa meininki ja vaara joutua provosoimattoman poliisiväkivallan uhriksi pidätyksen yhteydessä tukikohdan ulkopuolella on hyvin pieni – ja kaikenlainen poliisien provosoiminenhan taas on tapahtumassa ehdottomasti kielletty. Jos tunkeudut tukikohdan sisälle, saatat joutua tekemisiin vähän ärhäkämpien kyttien kanssa, mutta ei sielläkään tapahtuneista pidätyksistä ole juurikaan raportoitu huomattavaa poliisiväkivaltaa.

Mikäli sinut pidätetään, joudut poliisiasemalle, jossa sinua pidetään vähintään muutama tunti. Todennäköisesti sinulle tarjotaan pidätyspäivänä mahdollisuutta päästä vapaaksi allekirjoittamalla sitoumus, jossa sitoudut saapumaan oikeudenkäyntiin määrättynä päivänä (ja jos et saavu, sinulle asetetaan Skotlannissa voimassa oleva etsintäkuulutus). Jos tällaista mahdollisuutta ei tarjota tai jos et halua sitoumusta allekirjoittaa, joudut olemaan pidätettynä yön yli ja sinut viedään seuraavana päivänä oikeudenkäyntiin, jossa saat aikaisempien kokemusten perusteella sakkorangaistuksen. Mikäli olet osallistunut aikaisemmin blokkauksiin Faslanessa ja vapautunut allekirjoittamaasi sitoumusta vastaan jota et ole noudattanut, sinulle ei tarjottane mahdollisuutta päästä ulos uutta sitoumusta vastaan, vaan sinut pidetään sisällä yön yli ja viedään seuraavana päivänä oikeudenkäyntiin. Vaaran, että joutuisit olemaan pidempään vapautesi menettäneenä, ei tämän hetkisillä tiedoillamme pitäisi olla kovin merkittävä tässäkään tapauksessa.

Yllämainitusta Resource Packista löytyy laajahko pidätystä ja pidätyksen seurauksia koskeva osuus, johon kannattaa tutustua. Siinä on myös useita henkilökohtaisia kertomuksia kokemuksista poliisin hoteissa. Laadimme myös laajemmat, täsmällisemmät ja varmemmat suomenkieliset ohjeet mahdollisimman pian saatuamme muutamia täsmennyksiä kampanjan järjestäjien lakitukiryhmältä.

Skotlannin common law -vaikutteinen oikeusjärjestelmä poikkeaa aika paljon suomalaismallisesta, ja ylläkerrotut todennäköiset seuraamukset perustuvat tuomioistuinten tähänastiseen toimintaan Faslanen tukikohdassa pidätettyjen suhteen. On mahdollista, että poliisi ja oikeuslaitos muuttavat taktiikkaansa jatkuvan blokkauksen alettua. Suomalaisblokkauksen aikana kampanja on jatkunut jo reilut pari viikkoa, joten 16.10. tiedämme paremmin, mitä on odotettavissa.

Vielä lopuksi

Jos olet kiinnostunut lähtemään, ilmoittaudu mahdollisimman pian Aseistakieltäytyjäliittoon. Mikäli haluat, voit osallistua myös tapahtuman suunnitteluun – blokkausta valmistelevan työryhmän kokoontumisista saat tietoja AKL:n toimistosta. Matkalle voi lähteä, vaikkei olisikaan valmis osallistumaan kansalaistottelemattomuuteen ja ottamaan pidätetyksi tulemisen riskiä. Toivoisimme kuitenkin, että kaikki matkalaiset olisivat kiinnostuneita osallistumaan jollakin tavalla 16.10. tapahtumaan – erilaista puuhaa riittää porttien tukkimisen ohellakin.