Aldermaston Big Blockade 15.2.2010 - LÄHDE BUSSILLA ENGLANTIIN VASTUSTAMAAN YDINASEITA!

Aldermastonissa Englannissa sijaitsee laitos, jossa valmistetaan, huolletaan ja kehitetään Britannian Trident-ydinasesukellusveneiden taistelukärkiä. Jokainen Tridentien ydinkärki on noin kahdeksan kertaa Hiroshimaan vuonna 1945 pudotettua pommia voimakkaampi. Ydinaseet ovat laittomia ja moraalittomia, eivätkä ydinasevallat ole ryhtyneet ydinsulkusopimuksen velvoittamiin toimenpiteisiin ydinaseriisunnan toteuttamiseksi. Ydinaseet ovat myös oleellinen osa NATO:n sotilaallista strategiaa.

Rauhanjärjestöt vaativat ydinaseohjelman lakkauttamista. Tässä vaatimuksessaan he eivät ole yksin, sillä tuoreen mielipidetiedustelun mukaan enemmistö briteistä haluaa maan luopuvan ydinaseista. Vaatimusten tueksi Aldermastoninin ydinaselaitoksen luona järjestetään maanantaina 15.2. laaja kansalaistottelemattomuustapahtuma, jossa Britanniasta ja muista maista tulleet rauhanaktivistit blokkaavat tukikohdan portit. Tapahtuma on täysin väkivallaton. Aldermastonissa on järjestetty aikaisemmin useita pienempiä mielenosoituksia ja kansalaistottelemattomuustapahtumia.

Aseistakieltäytyjäliitto järjestää Suomesta yhteismatkan blokkaukseen! Bussi lähtee Rauhanasemalta noin klo 17 ti 9.2.2010 ja takaisin Suomessa ollaan pe 19.2. aamulla. Matkan hinta on vain 160 € (AKL:n jäsenet)/180 € (muut). Hintaan sisältyy edestakainen bussikuljetus, laivaliput hyttipaikkoineen sekä majoitus matkan aikana ja paikan päällä. Matkareitti kulkee Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Hollannin läpi. Aldermaston sijaitsee Etelä-Englannissa noin sadan kilometrin päässä Lontoosta. Matkalle voi lähteä, vaikkei itse olisikaan halukas osallistumaan tukikohdan porttien tukkimiseen. Tarkempia tietoja reissusta alla.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: AKL:n toimisto 040-836 2786, toimisto(at)akl-web.fi

Lisätietoja Aldermastonin blokkauksesta paikallisten järjestäjien sivustolla.

 

Blokkaus

Blokkaus alkaa maanantaiaamuna 15.2. Tarkoitus on pysäyttää tukikohtaanvievä liikenne. Blokkaus voidaan tehdä joko ketjuihin ja putkiin kahliutuneena (siihen tarvittava varustus hankitaan Englannissa) tai ilman lisävarusteita. Tapahtuma on täysin väkivallaton, mikä tarkoittaa paitsi fyysisestä, myös henkisestä väkivallasta pidättäytymistä (esim. loukkaava huutelu poliiseille tms. ei käy laatuun). Blokkaus toteutetaan ”affinity groupeihin” jakautuneena. Ne ovat 4-10 ihmisen pienryhmiä, joiden jäsenet osallistuvat blokkaukseen (ja suunnittelevat oman osallistumisensa) yhdessä ja pitävät toisistaan huolta tapahtuman aikana. Pienryhmiin jakautuminen tapahtuu matkan aikana. Blokkaukseen ei luonnollisestikaan voi osallistua alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena eikä niitä voi myöskään pitää hallussa sen aikana.

Blokkaukseen osallistuminen saattaa johtaa pidätykseen (ei kuitenkaan välttämättä, sillä joissain tapauksissa poliisi on vain tyytynyt kantamaan siihen osallistuneita tien sivuun). Pidätykseen perusteena voi olla ”tieliikenteen estäminen”, ”liikenteen sotilasalueelle estäminen”, poliisiviranomaisen häiritseminen virantoimituksessa”, ”rauhan häiritseminen” tms. Mikäli sinua ei ole pidätetty Englannissa aikaisemmin, poliisi saattaa päästää sinut vapaaksi ilman rangaistusta. Toinen mahdollisuus on, että sinut päästetään vapaaksi ja tapaus siirtyy  syyttäjäviranomaisille syyteharkintaa varten (todennäköisesti syytettä ei nosteta). Mikäli sinua vastaan päätetään nostaa syyte jo pidätyksen aikana, pääset vapaaksi allekirjoitettuasi sitoumuksen, jossa sitoudut mm. olemaan menemättä uudelleen Aldermastoniin. Jos kieltäydyt allekirjoittamasta sitä, sinut pidetään putkassa yön yli ja joudut seuraavana päivänä oikeuteen. Joka tapauksessa pitäisi olla jokseenkin varmaa, että pidätetyt vapautetaan joko samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Tapahtumalla on lakitukiryhmä, joka seuraa pidätettyjen kohtelua ja tarjoaa tarvittaessa oikeudellista apua.

Mikäli syyte nostetaan, todennäköinen seuraus on sakko, joka langetetaan oikeudenkäynnissä. Sakon maksamatta jättäminen tai oikeudenkäynnistä poisjääminen voi aiheuttaa ongelmia, jos matkustat uudelleen Britanniaan. Ei kuitenkaan muualla.

Tapahtuman paikalliset järjestäjät ovat laatineet ohjeistuksen, johon kaikkien tapahtumaan osallistuvien kannattaa tutustua etukäteen.

Aldermastonissa on järjestetty blokkauksia usein aikaisemminkin. Paikallinen poliisi on tietoinen tapahtuman väkivallattomasta luonteesta ja tietää muutenkin mistä on kysymys. Poliisiväkivallan uhriksi joutuminen tapahtuman yhteydessä ei ole todennäköistä.

Myös niille, jotka eivät halua osallistua blokkaukseen ja ottaa pidätetyksi tulemisen riskiä, löytyy tarpeellista tekemistä tapahtuman aikana. Tarvitsemme muutaman ihmisen mm. tiedotustyöhön, valokuvaamaan tapahtumaa ja seuramaan pidätyksiä.

Matkareitti ja -ohjelma

Matkaan lähdetään Helsingistä (Itä-Pasilasta Rauhanaseman edestä) ti 9.2.2010 klo 17.30. Saavu paikalle jo 17.00, jotta ehdimme pakata bussin. Voit tulla kyytiin myös Turusta, saavu silloin Viking Linen terminaaliin viimeistään klo 19.45. Laivaliput jaetaan parkkipaikalla bussin luona. Jos tulet kyytiin vasta Turusta, ilmoita siitä meille etukäteen. Laivamme lähtee klo 21.00 ja saavumme Tukholmaan klo 6.30. Meillä on hyttipaikat.

Matkareitti kulkee Ruotsin, Tanskan, Saksan, Hollannin, Belgian ja Ranskan läpi Englantiin, jonne saavumme iltapävällä tai alkuillasta 12.2. Matkan aikana yövymme hostelleissa Saksköbingissä Etelä-Tanskassa ja Amsterdamissa. Paikan päällä paikalliset järjestäjät ovat organisoineet meille majoituksen lähellä Aldermastonia.

Blokkaus alkaa siis maanantaiaamuna 15.2. Edeltävän viikonlopun ohjelma on vapaa. Niiden, jotka aikovat osallistua kansalaistottelemattomuuteen ensimmäistä kertaa, toivotaan kuitenkin osallistuvan väkivallattomuuskoulutukseen sunnuntaina 14.2. 12.-13.2. järjestetään myös NATO:a ja ydinaseita käsittelevä seminaari, johon itse kukin voi tietysti halutessaan osallistua.

Paluumatkalle lähdetään puolen päivän jälkeen tiistaina 16.2. Jos blokkaukseen osallistuneita pidetään putkassa yön yli, odotamme tietysti kaikkien vapautumista. Matkareitti yöpymisineen on sama kuin mennessäkin. Tukholmaan saavumme alkuillasta 18.2. ja laivamme lähtee klo 20.10. Turussa ollaan seuraavana aamuna (pe 19.2.) klo 7.35 ja Helsinkiin saavumme noin klo 10-11.

Matkan hinta ja maksaminen

Matkan hinta on AKL:n jäsenille 160 euroa, muille 180 euroa. Siihen sisältyvät bussimatkan lisäksi kaikki laivaliput ja majoitukset (sekä hotelliaamiaiset Tanskassa ja Hollannissa..). Matka maksetaan AKL:n tilille SAMPOPANKKI 800017-750541 viimeistään 1.2.2010. Jos et pysty maksamaan sitä tuohon päivämäärään mennessä, ota yhteyttä AKL:n toimistoon.

Tarvittavia varusteita

Yöpymisiä varten tarvitset makuupussin ja -alustan. Britannia ei ole mukana Schengenin sopimuksessa, joten sinne ei pääse ilman voimassaolevaa passia.

Helmikuun puolivälissä todennäköinen päivälämpötila Etelä-Englannissa on 5-10 astetta, yölämpötila taas asteen pari plussan puolella. Lumisateet ja pakkanen eivät ole todennäköisiä, mutteivät myöskään mahdottomia. Vesisateiden varalle on syytä varautua.

Aseistakieltäytyjäliiton jäsenyys

AKL:n jäseneksi liitytään maksamalla jäsenmaksu. Maksuun sisältyy neljä kertaa vuodessa ilmestyvä antimilitaristinen kulttuurilehti Sivari&Totaali. Jäsenmaksunsa suorittaneet saavat myös alennuksia useista AKL:n tukituotteista ja osallistumis- ja pääsymaksuista. Maksun voi toimittaa käteisellä AKL:n toimistolle tai maksaa järjestön tilille SAMPO 800017-750541. Muista ilmoittaa postiosoitteesi ja muut haluamasi yhteystiedot sekä syntymäaikasi. Jäsenmaksut ovat seuraavat:

- perusmaksu 10 €

- alennettu maksu 5 €

(alennetun maksun voivat maksaa palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden kieltäytymisprosessi on kesken ja kaikki maksuvuonna 22 v. tai vähemmän täyttävät 9

- tukimaksu väh. 20 €