Ydinaseet

Ydinaseet ja globaali militarismi

AKL on järjestänyt ydinaseiden vastaisia bussimatkoja eri puolille Eurooppaa 1990-luvun loppupuolelta lähtien noin kerran vuodessa. Teemat ovat sittemmin laajentuneet kattamaan NATO:n ja globaalin militarismin vastustamisen ja yhteistyö Euroopassa on tiivistynyt Euroopan antimilitaristiseksi verkostoksi (EAN). Alla on pieni katsaus menneeseen:

Kommentti hallitusohjelmasta

Hallitusohjelma julkaistaan virallisesti maanantaina, mutta joku oli vuotanut sen Iltalehdelle, joka on julkaissut sitä tipoittain viikonlopun aikana. Puolustuspolitiikkaa koskeva osa julkaistiin aamulla ja eihän tuo kovin kaksista ole.

Ydinaseriisunnan puolesta Skotlannissa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahdeksan suomalaista osallistui yli seitsemänkymmenen muun rauhanaktivistin kanssa Skotlannin Coulportin aseidenriisuntaleirille 8.-16. heinäkuuta vaatimaan Iso-Britannialta sitoutumista YK:n heinäkuun alussa hyväksymään ydinasekieltosopimukseen. Ydinaseriisunnan sijasta Britannian hallitus

YK aloittaa neuvottelut ydinaseiden kieltämiseksi – Suomi ei olisi halunnut

YK:n jäsenmaat äänestivät lokakuussa aloittavansa neuvottelut sopimuksesta, joka tähtää ydinaseiden täyskieltoon. 123 valtiota äänesti päätöslauselman puolesta, 38 valtiota vastusti sitä ja 16 valtiota äänesti tyhjää. Neuvottelut aloitetaan maaliskuussa 2017.

Maailman ydinaseettomat valtiot näyttivät tahtotilansa äänestyksessä selkein luvuin. Ydinaseettomien maiden joukossa Suomi erottui äänestämällä tyhjää ja ollen ainoa sotilaallisesti liittoutumaton EU-maa, joka ei kannattanut neuvotteluja.

Marshallsaaret haastoi ydinasevaltiot oikeuteen - ja hävisi

Pieni Tyynessä valtameressä sijaitseva Marshallsaaret kokeili onneaan YK:n alaisessa Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa ICJ:ssä. Yhdysvaltojen ydinkoealueena viime vuosituhannella kärsinyt saarivaltio syytti Intiaa, Pakistania ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa siitä, etteivät ne ole noudattaneet vuoden 1968 Ydinsulkusopimusta. Sopimuksessa ydinasemaat sitoutuvat neuvottelemaan sopimuksen ydinaseiden kieltämiseksi maailmasta.

Yhdistele sisältöä