Britannia: sodanvastustaja Joe Glentonille yhdeksän kuukautta vankeutta

Afganistanin sodasta kieltäytynyt Britannian armeijan korpraali Joe Glenton on saanut yhdeksän kuukauden vankeusrangaistuksen syytettynä luvattomasta poissaolosta. Hänen puolestaan voi lähettää Iso-Brtannian puolustusministeri Bob Ainsworthille suunnatun vastalauseviestin täältä

Glenton jätti sotilasyksikkönsä vuonna 2007 traumatisoiduttuaan seitsemän kuukautta kestäneen Afganistanin palveluksen jälkeen. Ollessaan vielä armeijassa hän oli pyytänyt lääketieteellistä apua Afganistanin komennuksesta johtuneiden jälkitraumaattisten stressioireiden takia, mutta hänen pyyntönsä evättiin tylysti. Hänellä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin lähteä yksiköstään, mutta hän jättäytyi kiinni kaksi vuotta myöhemmin puhuttuaan sodanvastaisessa mielenosoituksessa.

Marraskuussa 2009 hänet pidätettiin ja häntä vastaan nostettiin syyte "lainmukaisen määräyksen noudattamatta jättämisestä", koska hän oli puhunut sodanvastaisessa mielenosoituksessa Lontoossa 24.10.2009 ja koska hän oli kertonut Afganistanin sodan vastustuksestaan tiedotusvälineille.

Joulukuussa 2009 hänet vapautettiin sillä ehdolla, ettei esiinny julkisuudessa. Ensimmäisessä oikeuskuulemisessa helmikuussa 2010 syytteestä lainmukaisen määräyksen noudattamatta jättämisestä luovuttiin, ja syyte sotilaskarkuruudesta alennettiin syytteeksi luvattomasta poissaolosta.

Joe Glentonin lakimies olettaa, että armeija alensi syytettä estääkseen lisätutkimukset. Glenton oli suunnitellut pyytävänsä puolustuksensa tueksi asiantuntijan, joka olisi tutkinut kysymystä, onko Afganistanin sota kansainvälisen lain mukainen.

Joe Glenton tuomittiin, vaikka hänen on diagnosoitu kärsivän jälkitraumaattisista stressioireista.

Joe Glentonille langetettu kova tuomio on selvä varoitus muille epäsuosittua Afganistanin sotaa vastustaville Iso-Britannian asevoimien sotilaille.

Joe Glentonille voi lähettää tukipostia:

Lance Corporal Joe Glenton

Military Corrective Training Centre

Berechurch Hall Camp

Colchester CO2 9NU

Britain