Egyptin ensimmäinen aseistakieltäytyjä vapautettu palveluksesta

Kairolainen aseistakieltäytyjä Maikel Nabil Sanad valmistui lukiota vastaavasta oppilaitoksesta viime vuonna, ja 18. lokakuuta sotilasviranomaiset määräsivät hänet ilmoittautumaan sotilaspalvelukseen Fayedin reservinupseerikouluun 22.10.2010. Hän on päättänyt kieltäytyä palveluksesta.

Egyptissä ei ole laillisia aseistakieltäytymismahdollisuuksia, ja Maikel Nabil Sanad on ensimmäinen tunnettu eettisin perustein kieltäytyvä aseistakieltäytyjä maassa. Ainoa hänen vakaumustaan kunnioittava ratkaisu olisi palveluksesta vapauttaminen. Hänen puolestaan voi lähettää Egyptin puolustusministerille osoitetun vastalauseviestin WRI:n sivustolta.

Maikel Nabil Sanad kirjoittaa julkilausumassaan:

"Ajattelin asiaa hyvin paljon ja päätökseni oli, että kieltäydyn suorittamasta sotilaspalvelusta Egyptissä ja kannan siitä johtuvat seuraukset, mitä ikinä ne ovatkaan. Olen tietoinen siitä, että seuraukset saattavat olla ikäviä, sillä minua pidetään ensimmäisenä egyptiläisenä nuorena, joka hylkää pakollisen sotilaspalveluksen pasifististen näkemystensä johdosta.

(...)

Sanani eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että välttelisin sotilaspalvelusta. En välttele, vaan kieltäydyn. Asun osoitteessa, jonka värväyshallinto, armeijan turvallisuusjoukot ja sotilastiedustelu tietävät. Osoitteeni on myös mainittu kirjeissä, jotka olen lähettänyt puolustusministerille, pääministerille, parlamentin molempien kamarien puheenjohtajille ja tasavallan presidentille. En piileskele, joten Egyptin poliisi voi pidättää minut koska vain ja olen täysin valmis ilmoittautumaan oikeusviranomaisille heti kun tiedän, että he etsivät minua."

Ei ole ennakkotapausta siitä, kuinka Egypti kohtelee sotilaspalveluksesta kieltäytyvää. On olemassa vaara, että Maikel Nabil Sanad pidätetään sotilaspalvelukseen ilmoittautumisen laiminlyömisestä ja häntä rangaistaan sotilaspalveluksen pidentämisellä - mikä voi johtaa kieltäytymisen ja tuomioiden noidankehään. Muiden maiden kokemusten perusteella on myös mahdollista, että häntä vastaan nostetaan syytteitä tottelemattomuusrikoksista.

Päivitys 2.12.2010: Egyptin sotilastiedustelu pidätti Maikel Nabil Sanadin 14. marraskuuta. Seuraavana päivänä hänet vietiin armeijan värväyskeskukseen, jossa hänet vapautettiin palveluksesta. Hänen aseistakieltäytymisoikeuttaan ei siis tunnustettu, mutta häntä ei myöskään rangaista kieltäytymisensä johdosta. Hän kertoo itse:

"Perjantaiaamuna jotkut oudot miehet kidnappasivat minut kodistani Kairosta. He eivät kertoneet keitä olivat, eivät näyttäneet mitään virallisia papereita, nöyryyttivät minua kaikkien naapureideni edessä... he veivät minut sotilastiedustelun toimistoon, ja nukuin siellä yön.

Aamulla he veivät minut värväyskeskukseen, jossa minulle tehtiin paljon lääketieteellisiä kokeita, ja lopulta sain vapautuksen terveydellisin perustein. Sen jälkeen he vapauttivat minut.

Nyt minun pitäisi ilmoittautua ensi viikolla Assiutissa, jossa saan viralliset vapautuspaperit. Sen jälkeen olen vapaa mies. En joudu vaikeuksiin pasifistisen vakaumukseni johdosta."