Aseistakieltäytyjälle vuosi vankeutta Vuoristo-Karabahissa

Aseistakieltäytyjä Armen Mirzoyan sai vuoden vankeustuomion 30.6.2010. Häntä syytettiin "sotilasvelvollisuudesta kieltäytymisestä". Hänet tuomittiin Hadrutin piirioikeudessa Vuoristo-Karabahin eteläosassa. Vuoristo-Karabah on kansainvälisesti tunnustamaton valtiomuodostelma Etelä-Kaukasuksella. Se sijaitsee Azerbaidzhanin sisällä, mutta sen väestö on pääosin armenialaisia.

Armen Mirzoyan on baptisti, joka kieltäytyi uskonnollisen vakaumuksensa johdosta vannomasta sotilasvalaa tai tarttumasta aseeseen. Hän olisi kuitenkin valmis palvelemaan Vuoristo-Karabahin armeijassa aseettomana.

20-vuotias Mirzoyan, joka on kotoisin Mardakertista Vuoristo-Karabahin pohjoisosasta, kutsuttiin palvelukseen tammikuussa ja siirrettiin Hadrutissa sijaitsevaan sotilasyksikköön 38401. Komentajat uhkailivat häntä hänen kieltäydyttyään vannomasta sotilasvalaa. Sen jälkeen tapaus annettiin syyttäjälle.

Syyte nostetettiin rikoslain 364 artiklan 1 osan perusteella. Sen mukaan "sotilasvelvollisuudesta kieltäytymisestä" voidaan tuomita enimmillään 3 kuukauden arestilla, enimmilään kahden vuoden palvelulla rangaistuspataljoonassa tai enimmillään kahden vuoden vankeudella (Vuoristo-Karabah otti käyttöön Armenian rikoslain vuonna 2003.) Mirzoyanin oikeudenkäynti Hadrutin piirioikeudessa alkoi 24. kesäkuuta. Tuomio luettiin kuusi päivää myöhemmin toisen kuulemisen jälkeen.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, missä Armen Mirzoyania pidetään, mutta on oletettavaa että hänet joutuu suorittamaan vankeustuomionsa Shushassa.

Vuoristo-Karabakh ei tunnusta aseistakieltäytymisoikeutta ja vanginnut aseistakieltäytyjiä aikaisemminkin. Viimeisin tapaus oli Jehovan todistaja Areg Hovhanesyan, joka vapautui Shushan vankilasta helmikuussa 2009 suoritettuaan neljän vuoden vankeustuomion.

Vastalauseviestin voi lähettää Vuoristo-Karabahin ulkoministerille Georgy M. Petrossyanille.

Minister of Foreign Affairs

NKR

Stepanakert

Azatamartikneri 28

Tel: (+374 47) 9 44087

Fax: (+374 47) 9 71551