Aseistakieltäytyjä pidätetty Turkissa - lähetä tukiviesti

Turkkilainen aseistakieltäytyjä Inan Suver pidätettiin viime perjantaina (6.8.) hänen yritettyään saada henkilöllisyystodistusta kunnanvirastosta. Henkilöllisyyttä tarkastettaessa kävi ilmi, että Suver oli rekisteröity "karkuriksi", ja poliisi kutsuttiin paikalle pidättämään hänet. Hänet vietiin ensin poliisiasemalle ja myöhemmin samana aamuna Bakirkoyn tuomioistuimeen, jossa hänet määrättiin pidätettäväksi. Hänet on lähetetty Kasimpasan sotilasvankilaan, ja hänen odotetaan joutuvan siirretyksi Izmiriin pian.

İnan Suver kutsuttiin sotilaspalvelukseen vuonna 2001 ja saatavilla olevan informaation mukaan hän karkasi palveltuaan 13 kuukautta, mutta joutui uudelleen pidätetyksi ja vietti vankilassa seitsemän kuukautta. Ei ole selvää, millä ehdoilla hänet on vapautettu. Koska hänet oli määritetty karkuriksi, on todennäköisestä, että hänet vapautetaan määräyksen astua palvelukseen kera.

Kieltäytyessään İnan Suver ei ollut kuullut aseistakieltäytymisestä. Tutustuttuaan käsitteeseen ja sen taustalla oleviin ajatuksiin hän julistautui aseistakieltäytyjäksi vuonna 2009. Hän lausui Dicle News Agency haastattelussa: "Laaja tietämys aseistakieltäytymisestä merkitsisi sotien loppumista."

Ratkaisussaan no 16/2008 mielivaltaisia vapaudenriistoja käsittelevä YK:n työryhmä totesi, että aseistakieltäytyjien vangitseminen voi merkitä mielivaltaista vapaudenriistoa. Tuolloin kyseessä oli toisen turkkilaisen aseistakieltäytyjän Halil Savdan tapaus. Myös Savda oli istunut vankilassa sotilaskarkuruudesta ennen julistautumistaan aseistakieltäytyjäksi.

War Resisters' International on huolissaan İnan Suverin turvallisuudesta. Useiden aseistakieltäytyjien pidätystapausten yhteydessä on raportoitu huonosta kohtelusta.

Suverin puolesta voi lähettää vastalauseviestin Turkin presidentille WRI:n sivustolta.