USA: aseistakieltäytyjä Rodney Watson kirkon suojissa Kanadassa

USA:lainen aseistakieltäytyjä Rodney Watson pyysi turvapaikkaa Vancouverissa, Kanadassa sijaitsevalta kirkolta 19.10.2009. Vaihtoehto olisi ollut karkoitus Yhdysvaltoihin ja siellä odottavat karkuruussyytteet. Hänen puolestaan voi lähettää Kanadan pääministerille Stephen Harperille osoitetun vastalauseviestin WRI:n sivustolta. 

Kansas Citystä kotoisin oleva Rodney Watson värväytyi USA:n armeijaan kolmen vuoden sopimuksella vuonna 2007. Hänen tarkoituksensa oli ryhtyä kokiksi, koska hän halusi palvella muissa kuin taistelutehtävissä.

Vuonna 2005 hänet sijoitettiin Mosulin pohjoispuolelle Irakiin. Siellä hänet määrättiin tarkastamaan tukikohtaan tulevia ajoneuvoja ja irakilaissiviilejä räjähteiden, salakuljetustavaran ja aseiden varalta. Hänen odotettiin myös “ylläpitävän rauhaa” tarkkailemalla tukikohdassa työskenteleviä irakilaissiviilejä ja ampumalla kun tukikohdan lähistölle tulee irakilaislapsia.

Ensimmäisen komennuksen jälkeen Watsonille kerrottiin, että kotiuttamisen sijasta häneen sovelletaan "hävikinestoa", ja hän joutuu jatkamaan palvelustaan alkuperäisen sopimuksen päättymispäivän jälkeen. Kahden viikon mittaisen loman jälkeen hän päätti olla palaamatta tukikohtaansa Fort Hoodiin Texasiin, vaan sen sijasta pakeni Kanadan Vancouveriin, jossa elää kanadalaissyntyisen elämänkumppaninsa ja pienen poikansa kanssa.

Syyskuussa 2009 järjestetyssä lehdistötilaisuudessa afrikkalais-amerikkalainen Watson kuvasi kokemuksiaan: “Todistin rasismia ja sotilaiden fyysisiä väärinkäytöksiä siviilejä kohtaan. Erään kerran sotilas hakkasi irakilaista siviiliä, kutsui häntä hiekkaneekeriksi ja heitti hänen koraaninsa maahan ja sylki sen päälle. Mies oli aseistumaton ja etsi vain työtä tukikohdasta. Hän ei muodostanut minkäänlaista uhkaa. Hänet hakatiin, koska sotilaat toivat henkilökohtaisen rasistisen vihansa mukanaan Irakiin.”

Hän on elänyt pakolaisena First United Churchin tiloissa Vancouverissa 18.9.2009 alkaen. Hänet toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi ja 19.10. hänelle myönnettiin julkisesti turvapaikka kirkossa. Sodanvastustajien tukikampanjan (WRSC) Vancouverin osaston Sarah Bjorknas huomautti, että Watsonille annettiin karkotusmääräys ennen kuin tuomioistuimet olisivat voineet ratkaista tapauksen.

Watson haluaa pysyä Kanadassa, koska vastustaa Irakin sotaa, mutta tärkein syy on hänen poikansa.

Lehdistötilaisuudessa Watson kertoi ääni väristen: “En halua, että minut revitään eroon hänestä. Haluan olla läsnä, kun hän ottaa ensimmäiset askeleensa, jokaisena hetkenä haluan olla läsnä. Ja tiedän, että jos minut karkoitetaan, joudun vankilaan enkä tulisi näkemään noita hetkiä ties kuinka pitkään, luoja tietää kuinka pitkään.” Jos hänet tuomitaan karkuruudesta, hän ei voi matkustaa rajan toiselle puolelle tapaamaan poikaansa.

Rodney Watsonille voi lähettää tukipostia:

Rodney Watson
c/o First United Church Mission
320 E Hastings St
Vancouver, BC V6A 1P4
Canada

Kanadan pääministeri Stephen Harperille voi lähettää vastaluaseviestin, jossa kehotetaan häntä lopettamaan Rodney Watsonin ja muiden USA:laisten sodanvastustajien karkoittaminen.

Office of the Prime Minister
80 Wellington Street
Ottawa
K1A 0A2
Fax: +1-613-941-6900