Turkki: aseistakieltäytyjälle viisi kuukautta vankilaa solidaarisuuden osoittamisesta israelilaisille aseistakieltäytyjille

Turkkilainen aseistakieltäytyjä Halil Savda sai 3.3.2011 viiden kuukauden vankeustuomion solidaarisuuden osoittamisesta israelilaisille aseistakieltäytyjille Itzik Shabbatille ja Amir Pastarille elokuussa 2006. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Turkin presidentille War Resisters´ Internationalin sivustolta.

Savda sai alunperin viiden kuukauden vankeustuomion Sultanahmetin piirioikeudessa 2.6.2008. Tuomion perusteena oli hänen lehdistölle antamansa lausunnto ja hänet tuomittiin Turkin rikoslain 318. artiklan perusteella. Vetoomustuomioistuin piti nyt antamassaan ratkaisussa tuomion voimassa, vaikka useat instuutiot protestoivat julkisesti sitä vastaan.

Kesäkuussa 2010 Halil Savda sai tuomion samanlaisessa tapauksessa - tuolloin kyseessä oli tuen osoittaminen siihen aikaan vangittuna olleelle aseistakieltäytyjä Enver Aydemirille. Savdalle ja kolmelle muulle henkilölle langetettiin kuuden kuukauden vankeusrangaistus, josta tehtyyn valitukseen ei ole vielä tullut päätöstä.

Turkin rikoslain 318. artikla kriminalisoi asepalveluksen suorittamatta jättämiseen "yllyttämisen, ehdottamisen ja propagandan levittämisen". Siitä langetetaan pykälän mukaan 6-24 kuukauden vankeusrangaistus, ja jos "rikos" tapahtuu tiedotusvälineiden kautta, tuomion pituus on 9-36 kuukautta. Kyseinen artikla rajoittaa siis ilmaisunvapautta Turkissa, ja sen voi katsoa loukkaavaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklaa ja kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleisssopimuksen 129. artiklaa. Turkki on allekirjoittanut molemmat sopimukset.