Totaalikieltäytyjälle pitkä vankeustuomio

lehdistötiedote 24.3.2011 klo 13.30

22-vuotias espoolainen lasten- ja vanhustenhoitaja Ville-Veikka Riikonen sai tänään 181 vrk:n ehdottoman vankeusrangaistuksen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa. Riikosta syytettiin siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Hän oli ilmoittanut kieltäytymisestään Lapinjärven siviilipalveluskeskukselle viime vuoden kesällä.

"En usko, että väkivaltaa voi taltuttaa väkivallalla", Riikonen toteaa. Oikeuskäsittelyssä hän toi esiin, että totaalikieltäytyjien tuomitseminen vankeuteen merkitsee syrjintää vakaumuksen, kotipaikan ja sukupuolen perusteella. Jehovan todistajilla, ahvenanmaalaisilla ja naisilla ei ole pakollista palvelusvelvollisuutta.

Riikonen kertoo myös, että perheen vaikutus on auttanut häntä luomaan mielipiteitään. Hänen isänsä suoritti siviilipalveluksen 1970-luvulla. Riikonen toteaa, että totaalikieltäytymisen merkitys henkilökohtaisena kannanottona on nykyään samanlainen kuin siviilipalveluksen silloin.

Aseistakieltäytyjäliitto pitää totaalikieltäytyjille langetettavia pitkiä vankeustuomioita yleinen rangaistustaso huomioiden kohtuuttomina ja ihmisoikeuksien kannalta kyseenalaisina. Totaalikieltäytyjille langetetaan kaavamaisesti määräytyviä ehdottomia vankeusrangaistuksia, joiden pituus on aina puolet suorittamatta olevasta palvelusajasta siviilipalvelusajaksi muutettuna. Riikosen tuomio on maksimimittainen.

Maaliskuun alussa Suomen vankiloissa istui kuusi totaalikieltäytyjää.