Joensuulaiselle totaalikieltäytyjälle pitkä tuomio - lähetä vastalauseviesti!

Lehdistötiedote 14.2.2013 klo 17.00

24-vuotias joensuulainen opiskelija sai 180 päivän tuomion Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tiistaina. Tuomio langetettiin valvontarangaistuksena, eli joensuulainen suorittaa sen kotiarestissa. Häntä syytettiin siviilipalvelusta kieltäytymisestä. Hän oli kieltäytynyt siviilipalveluksen suorittamisesta Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa 21.5. viime vuonna.

Joensuulaisopiskelija kieltäytyi siviilipalveluksesta, koska pitää sitä rangaistuksena väkivallasta kieltäytymisestä. Siviilipalvelus kestää 347 vrk, kun varusmiespalveluksen lyhin kesto on 165 vrk. Oikeudenkäynnissä joensuulainen viittasi vankeuteen tuomittavien aseistakieltäytyjien epätasa-arvoiseen asemaan verrattuna Jehovan todistajiin, naisiin ja ahvenanmaalaisiin miehiin, joita velvollisuus suorittaa palvelusta ei koske.

YK:n ihmisoikeuskomitea on vaatinut Suomea laajentamaan Jehovan todistajien suosituimmuuskohtelua koskemaan myös muita aseistakieltäytyjäryhmiä. Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että ainoa kestävä ratkaisu totaalikieltäytyjien tilanteeseen on kaikkien vakaumuksellisten aseistakieltäytyjien vapauttaminen asevelvollisuuspalveluksesta.

Vuoden 2012 aikana palveluksesta kieltäytyi yli 40 totaalikieltäytyjää.

(kyseyisen totaalikieltäytyjän nimi poistettu hänen omasta pyynnöstään 21.8.2018)