Pääkirjoitus: Aseettomat naiset

Lasikatto naisten urakehityksessä on edelleen totta ”tasa-arvoisessa” Suomessa. On hyvin tyypillistä, että firman työntekijöistä suurin osa on naisia, mutta johtajan palleilla istuksivat miehet. Aseistakieltäytyjäliitto osoittaa omalta osaltaan, että näin ei tarvitse olla. Liiton reilusta 1300 jäsenestä noin 15 prosenttia on naisia, mutta hallituksen puheenjohtajana ahkeroi viime vuoden lopulta lähtien nuori opiskelijanainen, Tuuli Vuori. Itse puolestaan aloitin liiton osa-aikaisena tiedottajana ja Sivari&Totaali-lehden päätoimittajana vuoden alusta. Tervetuloa muillekin naisille, mukavaa on, pääosin miehistä koostuvan hallituksen ja aktiivien parissa.

Asevelvollisuus ja aseistakieltäytyminenkin ovat yhteiskunnan mielestä ”miesten juttuja”. Seitsemän vuotta AKL:ssä toimineena ja usein järjestön infopöytää pitäneenä minulle on usein tultu ivallisestikin ihmettelemään: ”eihän nainen voi olla aseistakieltäytyjä.” Ai. Miksi ei? Valitsin, että en mene armeijaan edes vapaaehtoisesti. Sotalaitosta rahoitetaan minunkin verovaroillani. Yhteiskunta, jossa elän, tuputtaa kansalaisilleen oppia ala-asteelta lähtien tiukan hierarkiseen väkivaltakoneistoon uskomisesta. Sotilaat tappavat maailmalla tavallisia siviilejä, myös naisia ja lapsia. Miksi tämä ei koskettaisi minua, naista?

Mielestäni kouluissa kannattaisi ottaa oppiaineeksi rauhankoulun teemat eli miettiä sotien syiden ehkäisemistä ja konfliktien ratkaisemista ilman väkivaltaa. Rauhanliitto ja Sadankomitea voisivat opastaa, kuinka tätä voi tehdä lapsille mukavalla tavalla, esimerkiksi teatterileikeillä. Kenties tämä saattaisi osaltaan vähentää myös sitä naisia kirjaimellisesti koskettavaa seikkaa, että Suomi on maailman kärjessä, mitä tulee parisuhdeväkivallan tilastoihin.

Miira Rauhamäki
päätoimittaja