Mielenosoitus turkkilaisen Mehmet Tarhanin ja ihmisoikeuksien puolesta

Per, 9 Jou 2005 15:00 +0200

Turkin suurlähetystöllä, Puistokatu 1 b A 3, Helsinki

Mielenosoituksella vaaditaan:

  • Kaiken Mehmet Tarhaniin kohdistuvan väkivallan lopettamista
  • Aseistakieltäytymisoikeuden tunnustamista Turkissa
  • Homoseksuaalisuuden määrittelemisen sairaudeksi lopettamista

Mehmet Tarhan on aseistakieltäytyjä-, anarkisti- ja homoaktivisti, joka on ollut pidätettynä 8. huhtikuuta alkaen. Hänet on saanut vankilassa olonsa aikana osakseen sekä henkistä että fyysistä kidutusta. Hän on kahdesti vaatinut nälkälakolla itselleen edes samoja pieniä oikeuksia mistä muut vangit nauttivat. Nälkälakot kestivät 28 ja 34 päivää, ja päätyivät vaatimusten hyväksymiseen.

Tarhan kieltäytyy hyväksymästä asevelvollisuutta, eikä myöskään suostu siihen että Turkin armeija määrittää homoseksuaalisuuden sairaudeksi, jonka perusteella "turmeltuneet" vapautetaan palveluksesta.

"Jos he myöntävät homoille 'oikeuden' suorittaa asepalvelus', en kulje sanomassa 'hei, antakaa homoväen mennä suorittamaan heidän asepalveluksensa'. Heidän ei pitäisi mennä. Heteroiden ei pitäisi myöskään mennä."

-Mehmet Tarhan

Ennen seuraavaa oikeudenkäyntiä Mehmetiä odottaa pakotettu "lääkrintarkastus", missä hänen peräaukkonsa tutkitaan väkisin, jotta hänen "sairautensa" pystytään toteamaan. Toimenpide muistuttaa Turkin lakiin kirjoitettua pakotettua "neitsyystarkastusta" jota Turkin poliisin ja armeijan raportoitu käyttäneen vuosikausia naisten, erityisesti kurdien, seksuaaliseen pahoinpitelyyn.

Homoseksuaalisuudella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Mehmetin antimilitaristisen vakaumuksen kanssa.

Viimeksi marraskuun puolivälissä Turkin armeija ampui kuoliaaksi lähteestä riippuen 3-5 siviiliä ja haavoitti noin 30:tä kurdien järjestämässä mielenosoituksessa Yuksekovan kaupungissa. Mielenosoitus oli protesti valtion terrorismia vastaan. Tämä on se todellisuus mistä Mehmet Tarhan kieltäytyy.

9.12. eli päivää ennen kansainvälistä ihmioikeuksien päivää järjestetään mielenosoituksia Turkin edustustoilla ympäri maailmaa.