Suomalaisia osallistuu aseistakieltäytyjäpäivän mielenosoitukseen Koreassa

lehdistötiedote 14.5.2009 klo 14.00

15.5. vietetään kansainvälistä aseistakieltäytyjäpäivää. Päivää on vietetty vuodesta 1986 eri puolilla maailmaa. Teemana tänä vuonna on Etelä-Korean aseistakieltäytyjien huono ihmisoikeustilanne. Aseistakieltäytyjäpäivän pääjärjestäjä on War Resisters' International (WRI), jonka edustaja Suomessa on Aseistakieltäytyjäliitto (AKL).

Etelä-Korean asevelvollisuusjärjestelmässä ei ole mahdollisuutta aseettomaan palvelukseen tai siviilipalvelukseen. Aseellisesta palveluksesta kieltäytyjät tuomitaan 18 kuukauden vankeusrangaistuksiin. Tällä hetkellä Etelä-Korean vankiloissa tuomiota suorittaa 458 kieltäytyjää. YK:n ihmisoikeuskomitea on raportissaan tuominnut järjestelmän ihmisoikeuksia rikkovana ja pitää aseistakieltäytyjiä mielipidevankeina. Komitean mukaan aseistakieltäytyjien tilanne rikkoo YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 18. artiklaa. Etelä-Koreassa uusi asepalveluslaki oli edellisen hallituksen valmistelussa, mutta viime vuoden vaalien jälkeen nykyinen hallitus luopui siitä.

Aseistakieltäytyjäpäivänä Soulissa järjestetään kansainvälinen rauhanomainen mielenilmaus solidaarisuuden osoituksena Etelä-Korean mielipidevangeille. Mielenilmaukseen osallistuu Suomesta kaksi AKL:n hallituksen jäsentä ja rauhanaktiivia, Antti J. Sipilä ja Simo Hellsten. Mielenilmaus on kaksituntinen katuteatteriesitys, jossa arvostellaan Etelä-Korean hallituksen toimettomuutta aseistakieltäytyjien tilanteen parantamiseksi.

Etelä-Korean tilanteessa on paljon samankaltaisuuksia Suomen tilanteeseen. YK:n ihmisoikeuskomitea on pitänyt myös Suomen aseistakieltäytyjiä mielipidevankeina. Suomen siviilipalvelusjärjestelmää pidetään pituudeltaan rangaistuksenomaisena.

Kuvat: Simo Hellsten