Suomalainen totaalikieltäytyjä maanpakoon Belgiaan

lehdistötiedote 27.1.2009, klo 10.00

21-vuotias jyväskyläläinen totaalikieltäytyjä Tuukka Masalin on lähtenyt maanpakoon Belgiaan. Hän on hakenut sieltä turvapaikkaa. Masalinille langetettiin viime vuoden elokuussa 181 vrk:n ehdoton vankeusrangaistus Loviisan käräjäoikeudessa. Hänet oli määrätty aloittamaan vankeustuomionsa tammikuun alussa. Hän lähti Suomesta juuri ennen tuomion alkua. Hän asuu tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Belgiassa.

Totaalikieltäytyjälle langetettu vankeustuomio on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen se raukeaa. Tuomion raukeamisen jälkeen totaalia ei voi kutsua enää uudelleen palvelukseen.

Masalin toivoo voivansa herättää keskustelua turvapaikkaa hakemalla. Hän ihmettelee, eikö "Suomen kaltaisessa demokraattisessa hyvinvointiyhteiskunnassa saa sanoa ei joutumatta vankilaan." Asevelvollisuusjärjestelmää hän ei pidä perusteltuna. "Suomi on perustellut puolustusvoimia maan puolueettomuutensa avulla, mutta nykyaanhan Suomi ei ole sotilaallisesti puolueeton", hän toteaa. Siviilipalvelusta hän pitää vain armeijan korvikkeena ja kertoo
päätyneensä totaalikieltäytymiseen siviilipalvelusjärjestelmän monien ongelmien johdosta.

Vaikka vuoden 2008 alussa voimaan astunut siviilipalveluslaki olikin parannus edelliseen, se sisältää edelleen monia ongelmia. Siviilipalveluksen kesto on edelleen kohtuuton yleisimpään varusmiespalvelukseen verrattuna. Siviilipalveluksen suorittaminen kehitysyhteistyötehtävissä ulkomailla ei ole mahdollista. Totaalikieltäytyjät tuomitaan edelleen pitkiin, ihmisoikeuksien kannalta kyseenalaisiin vankeusrangaistuksiin. Aseistakieltäytyjäliitto pitää uutta turvapaikanhakuprosessia osoituksena näistä ongelmista. Liitto aikoo tukea Masalinia hänen maanpakolaisuutensa aikana.

Masalin ei ole ensimmäinen Belgiaan paennut suomalainen totaalikieltäytyjä, sillä Jussi Hermaja haki sielä turvapaikkaa syksyllä 2001. Hänelle ei myönnetty turvapaikkaa, mutta Suomi ei myöskään vaatinut hänen luovuttamistaan. Hänen tuomionsa raukesi syksyllä 2006.