Action AWE: Bussimatkojen taustaa

Elo- ja syyskuun vaihteessa Burghfieldin ydinaselaitoksen kupeessa Etelä-Englannissa järjestetty toimintaleiri ja blokkaus olivat osa alkuvuonna käynnistynyttä Action AWE -kampanjaa, joka vastustaa Britannian ydinasevarustelua. Tällä hetkellä käytössä oleva strategisilla ydinohjuksilla varustettu Trident-sukellusvenejärjestelmä vanhenee ensi vuosikymmenellä. Britannian parlamentti teki työväenpuolueen hallituksen esityksestä periaatepäätöksen sen korvaamisesta jo vuonna 2007, mutta lokakuussa 2010 nykyinen hallitus päätti lykätä asiaa koskevien erimielisyyksien takia lopullisen päätöksen vuoteen 2016. Action AWE -kampanjaa on tarkoitus jatkaa päätökseen saakka.

Burghfieldin ydinaselaitoksen portilla 02.09.2013

Readingin kaupungin kupessa sijaitseva Burghfield ja parin kymmenen kilometrin päässä oleva Aldermaston ovat laitoksia, joissa Britannian ydinaseet suunnitellaan, valmistetaan, ylläpidetään ja huolletaan. Ydinaselaivaston kotisatama taas on Skotlannin Faslanessa, muutaman kymmenen kilometrin päässä maan suurimmasta kaupungista Glasgowsta. Monien mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö Briteistä vastustaa vastustaa ydinaseita, mutta erityisen suurta vastustus on Skotlannissa. Skotlannin itsenäisyyttä ajava kansallispuolue (SNP) on luvannut poistaa ydinaseet Faslanesta, mikäli voittaa ensi vuonna järjestettävän kansanäänestyksen Skotlannin itsenäistymisestä.    

Aseistakieltäytyjäliiton osallistuminen toimintaleirille oli jatketta jo 1990-luvun lopulla käynnistyneelle yhteistyölle eurooppalaisen antimilitaristisen kansalaistottelemattomuusverkoston kanssa. Reilun vuosikymmenen aikana suomalaiset antimilitaristit ovat osallistuneet sodanvastaisiin kansalaistottelemattomuustapahtumiin Englannin lisäksi Skotlannissa, Belgiassa, Norjassa, Ruotsissa ja Ranskassa.

Osallistumisten myötä olemme päässeet todistamaan läheltä myös väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden tehoa: Skotlannissa ydinaseista on tullut olennainen paikallisen politiikan puheenaihe, ja Belgiassa viime vuosikymmenen Bombspotting-liike nosti USA:n ydinaseiden sijoittamisen Eurooppaan laajasti esille. Suomalaisosallistumisen avulla tapahtumille on saatu huomiota myös Suomessa, mikä on varmastikin paikallaan: Suomen NATO:n kanssa tekemän sotilasyhteistyön koko ajan lisääntyessä ovat NATO:n sotilaallisiin strategioihin olennaisesti sisältyvät, koko maailmaa uhkaavat ydinaseet varmasti myös Suomessa asuvien asia.

Lähes kaikkien aikaisempien reissujen tapaan tämänvuotinen matka Burghfieldiin oli onnistunut valitettavan niukaksi jääneestä osanottajamäärästään huolimatta. Ydinaselaitoksen blokkaus onnistui suunnitelmien mukaan, ellei jopa paremmin, ja suomalaiset antimilitaristit palasivatkin kotiin tyytyväisinä näkemäänsä ja kokemaansa. Jatkoa siis seuraa, yksi mahdollisuus sille voisi olla War Starts Here -leiri Saksassa kesällä 2014.