Vankeustuomioita totaalikieltäytyjille

Kolme totaalikieltäytyjää sai ehdottoman vankeustuomion samalla viikolla syyskuussa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina 20.9. 22-vuotiaan vantaalaisen Veli-Matti Mustonen 196 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen asevelvollisuudesta kieltäytymisestä. Hän sai lisäksi kymmenen päiväsakkoa luvattomasta poissaolosta. 21-vuotias espoolaisopiskelija sekä 19-vuotias nummelalainen (hänen nimensä on pyynnöstä poistettu tästä 6.11.2012) puolestaan saivat siviilipalvelusrikoksesta 197 päivän tuomion Loviisan käräjäoikeudessa tiistaina 21.9.

Mustonen oli määrätty aloittamaan varusmiespalvelus Kaartin jääkärirykmentissä 12.7. Hän saapui rykmenttiin seuraavana päivänä ja ilmoitti kieltäytyvänsä suorittamasta palvelusta. Hänen kieltäytymisensä perustuu uskonnolliseen vakaumukseen. “En voi hyväksyä sotimista. Ei ole Jumalan tahto, että Hänen lapsensa tappavat siskojaan tai veljiään. En hyväksy asevelvollisuutta enkä voi sitä suorittaa missään muodossa. Uskon että vielä koittaa päivä, jolloin ihmiset eivät enää opettele sotimaan, mutta se päivä ei tule itsestään, vaan jokaisen on tehtävä oma osuutensa ja kannettava vastuu teoistaan ja valinnoistaan”, hän toteaa. Siviilipalvelusta hän ei pidä todellisena vaihtoehtona, koska se on rangaistuksenomainen pitkän kestonsa vuoksi ja siviilipalvelusmiehet on vapautettu aseellisista tehtävistä vain rauhan aikana.

Syrjintä mm. vakaumuksen perusteella on kielletty Suomea sitovassa YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa. Jehovan todistajat on vapautettu Suomessa palveluksesta aikana uskonnollisen vakaumuksensa johdosta. Kuitenkin muita eettisiä tai uskonnollisia vakaumuksia edustavia henkilöitä tuomitaan vankeuteen.

21-vuotias espoolaisopiskelija ilmoitti kieltäytyvänsä siviilipalveluksen suorittamisesta viime vuoden joulukuussa. Hän korostaa kieltäytymisensä perusteena erityisesti sitä, että siviilipalvelusmiehet on vapautettu aseellisista tehtävistä ainoastaan rauhan aikana. “Näin ollen siviilipalveluskin on olennaisella tavalla kytketty Suomen maanpuolustusjärjestelmään”, espoolaismies toteaa. Hän mainitsi kieltäytymisensä perusteeksi myös siviilipalveluksen pituuden ja syrjivän luonteen palveluksesta vapautettuihin ryhmiin verrattuna.

(Nummelalainen) oli puolestaan ilmoittanut kieltäytymisestään tämän vuoden toukokuussa. Hänen kieltäytymisensä perusteena ovat vakaumuksellisesta pasifismista johtuvat eettiset syyt. Myös hän korosti siviilipalveluksen syrjivää luonnetta.

21-vuotias jyväskyläläinen opiskelija Mattijuhani Törmä tuomittiin puolestaan 5. lokakuuta 169 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen Loviisan käräjäoikeudessa. Törmä oli kieltäytynyt 8.3.2004 kirjallisesti jatkamasta siviilipalvelusta Lapinjärven koulutuskeskuksessa. Törmä pitää siviilipalveluksen kestoa rangaistuksenomaisena varusmiespalvelukseen verrattuna.

Törmä vetosi oikeudessa myös siihen, että hänen kohtelunsa  on syrjivää verrattuna palvelusvelvollisuudesta vapautettuihin Jehovan todistajiin, naisiin ja ahvenanmaalaisiin miehiin. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei Törmä ole joutunut syrjityksi enempää näihin kuin varusmiehiinkään verrattuna.

YK:n ihmisoikeuskomitea käsittelee parhaillaan Suomen hallituksen kausittaista raporttia kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen toteuttamisesta. Edellisen raportin johdosta komitea esitti huhtikuussa 1998 kantanaan, että Suomen lainsäädäntö syrjii muita omantunnon syistä kieltäytyviä verrattuna Jehovan todistajiin. Suomen hallitus on ilmoittanut ihmisoikeuskomitealle, että asevelvollisuuslainsäädännön mahdollisen uudistamisen yhteydessä otetaan myös Jehovan todistajien asema harkittavaksi. Ihmisoikeusliitto on jättänyt komitealle varjoraportin, jossa arvostellaan aseistakieltäytyjien kohtelua Suomessa.