Bombspotting-kampanja uuteen vaiheeseen Belgiassa

Ensimmäinen “Bombspotting Small” -tapahtuma järjestettiin Kleine Brogelin ydinasetukikohdassa Belgian koilliskulmassa 11.10. Tapahtuman järjestivät Bombspotting-kampanja ja Forum voor Vredesactie -järjestö ja sen toteuttivat useiden belgialaisten kansalaisjärjestöjen edustajat. Bombspotting-kampanja käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa pysäyttääkseen Belgian ja NATO:n ydinasepolitiikan.

Tapahtuma alkoi pian kahdeksan jälkeen aamulla, kun kymmenen belgialaisten kansalaisjärjestöjen edustajaa astui tukikohdan alueelle ja eteni kiitoradalle. Sinne päästyään he levittivät pieniä punaisia pöytiä estääkseen koneita nousemasta ilmaan.  Kleine Brogelin lentäjät harjoittelevat joka päivä ydinaseiden käyttämistä ja tämä merkitsee sotarikosten valmistelua. Kiitoradalle asetetuissa esineissä oli 95:n kampanjan “tukijulistuksen” allekirjoittaneen järjestön nimet osoituksena kampanjan saamasta laajasta tuesta. Seitsemän viime vuoden aikana useat tuhannet ihmiset ovat osallistuneet Bombspotting-aktioihin Kleine Brogelissa. “Bombspotting Small” oli ennalta ilmoittamaton kansalaistottelemattomuusteko, joka esti sotarikosten valmistelun. Aktio oli ensimmäinen sarjassa, joka toteutetaan lähikuukausien aikana.

Aktivistit pidätettiin ja poistettiin kiitoradalta tunnin sisällä ja vapautettiin myöhemmin samana päivänä.

27. marraskuuta Bombspottingin nauttima kannatus tehdään julkiseksi “Jokainen on bombspotter” -päivänä. Ihmiset kaikkialla Belgiassa käyvät paikkakuntansa poliisilaitoksella jättääkseen virallisen vastalauseensa Belgiassa sijaitsevista ydinaseista ja Belgian hallituksen osallisuudesta NATO:n ydinasepolitiikkaan. “Koska hallitus ei ole onnistunut lopettamaan laitonta ydinasepolitiikkaansa, meidän on pakko ryhtyä toimenpiteisiin estääksemme nämä rikokset ihmiskuntaa vastaan. Me kaikki olemme bombspottereita, ja ilmoittaudumme vastuullisiksi Bombspotting-aktioihin, joita suunnitellaan sotarikosten estämiseksi,” kertoi Bombspotting-kampanjan puhemies.

16.4.2005 järjestetään “Bomspotting XL” -tapahtuma. Juuri ennen ydinsulkusopimuksen seurantakokousta (toukokuussa 2005) järjestetään valtava kansainvälinen Bombspotting-tapahtuma kolmessa ydinaseisiin liittyvässä kohteessa Belgiassa: NATO:n päämajalla Brysselissä, SHAPE:ssa (NATON sotilaallinen päämaja) Monsissa ja Kleine Brogelin ydinasetukikohdassa.


Lisätietoja kampanjasta: http://www.bomspotting.be