2004/3

Sivari&Totaali 3-2004 (PDF)

s. 1 Hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko – eikä mikään (vieläkään) muuttunut…
Työleiri jakoi ruokaa ja rauhaa
Vankeustuomioita totaalikieltäytyjille

s. 2 Pasifisteille ei tarjoilla
Lakialoite sivareiden asumiskustannuksista
Bombspotting-kampanja uuteen vaiheeseen Belgiassa

s. 3 Perusteluita kieltäytymisestäni siviilipalveluksesta
Sotaa, terrorismia ja uskoa

s. 4  Aseistakieltäytyjäuutisia maailmalta
20 vuotta sitten

s. 5 Aseidenriisuntaleirillä Skotlannissa

s. 6 Mr. Moore lähtee Washingtoniin

Pääkirjoitus

Joulukuun ensimmäisenä päivänä järjestettävä perinteinen kansainvälinen rauhanvankipäivä on tänä vuonna suomalaiselle aseistakieltäytyjälle vielä aikaisempia vuosia tärkeämpi tapahtuma. Tällä kertaa ”pääosassa” ovat suomalaiset rauhanvangit – siis ne vuosittain 70–80 nuorta miestä, jotka Suomen valtio telkeää vankilaan heidän vakaumuksensa vuoksi. Monissa maissa suomalaisten ongelmasta tiedetään jonkin verran muun muassa Amnestyn Internationalin kautta, mutta aikaisemmin suomalaiset eivät ole olleet kampanjan teemamaana.

Pasifisteille ei tarjoilla

Sattui Suomen suvessa 2004 seuraavaa: Äitini ja siskoni olivat Naantalin ihka ensimmäisessä Taiteiden yössä eli Birgitan yössä kiertelemässä taidenäyttelyjä. Äidilläni oli yllään itse painettu No SaInt-tekstinen paita, ja o-kirjaimassa oli naaraanmerkki. Äiti painoi paidan aikoinaan, kun käytiin keskustelua naisten vapaaehtoisesta varusmiespalveluksesta (vai pitäisikö puhua varusnaispalveluksesta...?). Sivuhuomautuksena todettiin, että hänen vyötäisillään roikkui myös pitkähihainen pusero, jossa isolla teksti Against animal testing. Minulla on ihana äiti!

Lakialoite sivareiden asumiskustannuksista

Kymmenen kansanedustajaa (ensimmäinen allekirjoittaja Rosa Meriläinen, vihr.) jätti 30.9. lakialoitteen siviilipalvelusmiesten asumiskustannusten korvaamisesta. Aloitteen mukaan palvelusaikaisen asunnon majoituskustannukset tulisi siirtää palveluspaikoilta valtion maksettavaksi. ”Siviilipalvelusmiehet ovat siviilipalveluksen aikana oikeutettuja ilmaiseen majoitukseen, jonka kustantaminen on siviilipalveluslaissa säädetty palveluspaikan tehtäväksi. Käytännössä tämä laissa turvattu oikeus ei kuitenkaan toteudu”, kansanedustajat toteavat.

Bombspotting-kampanja uuteen vaiheeseen Belgiassa

Ensimmäinen “Bombspotting Small” -tapahtuma järjestettiin Kleine Brogelin ydinasetukikohdassa Belgian koilliskulmassa 11.10. Tapahtuman järjestivät Bombspotting-kampanja ja Forum voor Vredesactie -järjestö ja sen toteuttivat useiden belgialaisten kansalaisjärjestöjen edustajat. Bombspotting-kampanja käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa pysäyttääkseen Belgian ja NATO:n ydinasepolitiikan.

Yhdistele sisältöä