Vanunu haastoi herjaajansa oikeuteen

Mordechai Vanunu on haastanut oikeuteen israelilaisen Yedioth Ahronoth -lehden ja sen toimittajan Ron Ben Yishain. Lehti julkaisi keväällä 2000 jutun, jonka mukaan Vanunu oli tuomionsa aikana opastanut samassa vankilassa istuneita Hamasin jäseniä räjähteiden tekemisen taidossa. Vanunun asianajajan mukaan juttu oli keksitty eikä Vanunulle annettu tilaisuutta esittää näkemystään. Ensimmäisessä oikeuskäsittelyssä 24.5.2004 Tel Avivissa jutun kirjoittanut toimittaja väitti sen perustuvan salaisen poliisin Shin Betin entisen johtajan Ami Ayalonin antamiin tietoihin. Ayalonia ei kuitenkaan mainittu jutussa. Vanunu vaatii lehdeltä ja toimittajalta 368 000 Israelin shekelin (n. 65 000 euroa) korvauksia.

Tietonsa Israelin salaisesta ydinaseohjelmasta vuonna 1986 englantilaiselle Sunday Times -lehdelle paljastanut Vanunu vapautui seitsemäntoista ja puolen vankeusvuoden jälkeen huhtikuussa, mutta tarkasti rajoitettuun vapauteen. Määräysten mukaan hän ei saa mennä lähelle Israelin rajoja, satamia tai lentokenttiä eikä muiden maiden suurlähetystöjä. Hän ei myöskään saa tavata ulkomaalaisia eikä käyttää internetiä.

Kahden viimeksi mainitun kohdan osalta Vanunu on rikkonut määräyksiä melko avoimesti. Israelin turvallisuusviranomaisten mukaan hän on myös antanut haastattelun ulkomaalaiselle toimittajalle. Toistaiseksi viranomaiset eivät ole kuitenkaan ryhtyneet toimenpiteisiin. Saattaa olla, että Vanunun vapautumisen kaikkialla maailmassa saama laaja julkisuus suojelee häntä jonkun verran. Sen sijaan Vanunun paljastukset aikoinaan julkaissut brittitoimittaja Peter Hounam pidätettiin toukokuun lopussa lyhyeksi ajaksi Jerusalemissa. Israelilaisten lehtien väitteiden mukaan hänen epäiltiin yrittävän salakuljettaa maasta Vanunun haastattelua. Hounamia puolustanut asianajaja kutsui pidätystä ”perusteettomaksi farssiksi”.

Sunday Times -lehti taas julkaisi toukokuussa Israelilaisen toimittajan Yael Lotanin tekemän Vanunun haastattelun. Vanunu kertoi jutussa, että häntä loukkaisi syvästi se, että hänet tuomittiin petoksesta: ”En ollut petturi. En antanut tietojani viholliselle. En saanut määräyksiä miltään vakoojajärjestöltä. En toiminut kuin vakooja.” Hän totesi myös, ettei paljastuksissa “ollut kysymys Israelin pettämisestä vaan pelastamisesta uudesta holokaustista, koska jos se käyttäisi niitä sen viholliset kostaisivat. Julkaisemalla Israelin ydinasesalaisuudet, tosiasian että Israelilla on niitä, halusin estää sitä käyttämästä niitä.”