Siviilipalvelusmiestä syrjitään

Luin lehdestä, että 2–8 kk:n ehdottoman vankeustuomion voi muuttaa työpalveluksi. Silloin yksi työtunti vastaa yhtä vankilavuorokautta. Perusteena tähän on, että vankilavuorokausi maksaa moninkertaisesti vangin työllistämisen. Työnkin voi tehdä kerran pari viikossa muutaman tunnin jaksoissa.

Siviilipalvelusmies joutuu tekemään kolmetoista kuukautta yhtäjaksoista kahdeksan tunnin työpäivää korvatakseen kuuden kuukauden armeijan. Vankilapäiviksi muutettuna tuo vastaa noin kuusi vuotta ehdotonta vankeutta, vaikka hän ei ole tehnyt mitään rikosta.
Tuskin aseistakieltäytyjien työllistäminen on halvempaa kuin vanginkaan. Aatteensa puolesta taistelevia nuoria miehiä luulisi vain olevan lukumääräisesti enemmän kuin vankeja. Jos perusteena on raha, pitäisi siviilipalvelus muuttaa samassa suhteessa kuin vankilapäivätkin työpalveluksi.

Suomessa ei muka saisi harjoittaa syrjintää rodun, uskonnon, sukupuolen tai mielipiteen vuoksi. Onko syrjinnän kieltävä laki voimassa? Aseistakieltäytyjät ovat siis mielipidevankeja. Onhan siviilipalveluksen vaihtoehtona armeijasta kieltäytyjälle vankila. Miksi sitä ei muuteta samassa suhteessa yhdyskuntapalveluksi kuin rikoksen tekijälle?