Sotasankari kiistää urotekonsa

Toisen Persianlahden sodan tunnetuin yksityiskohta on varmastikin irakilaisten vangiksi jääneen sotamies Jessica Lynchin tapaus. 507. huoltokomppaniassa palvellut, tuolloin 19-vuotias Lynch jäi yksikkönsä kanssa irakilaisten väijytykseen ja sotavankeuteen. Pentagon kehitti sodan alkuvaiheessa sattuneen tapauksen ympärille valtavan mediakampanjan: kautta maailman levisi tarina, jonka mukaan Lynch oli taistellut viimeiseen luotiin saakka, nähnyt tovereidensa kaatuvan ympärillään ja haavoittunut vaikeasti jouduttuaan lopulta lähitaisteluun irakilaisten kanssa. Tarina huipentui sankarilliseen pelastusoperaation Nasiriyahin sairaalassa.

Lynch-myytti joutui kritiikin kohteeksi jo tuoreltaan. BBC:n toukokuussa tuottaman dokumentin ”War Spin” mukaan tarinassa oli totta vain siteeksi: Lynch ei todellisuudessa ollut osallistunut taisteluun, koska hänen aseensa ei toiminut, hänen vammansa olivat syntyneet ajoneuvojen yhteentörmäyksessä ja irakilaisten kranaatin räjähdyksessä (nämä seikat on myöhemmin tunnustettu oikeaksi myös USA:n armeijan raportissa) ja sairaalassa, jossa ei enää pelastusoperaation aikana ollut lainkaan irakilaisia sotilaita, häntä oli pyritty hoitamaan olosuhteet huomioonottaen mahdollisimman hyvin. Vapauttamisen jälkeen Lynchiä tutkineet armeijan lääkärit kertoivat tuolloin, että hän kärsii amnesiasta, eikä todennäköisesti tule koskaan muistamaan mitään sotavankeusajastaan.

Muisti on kuitenkin sittemmin palautunut, ja nyt Jessica Lynch -myytin kriitikoiden joukkoon on liittynyt myös Jessica Lynch itse. ”Minua käytettiin symbolina koko sille touhulle ja se on väärin ”, hän kertoi kirjansa ”I Am a Soldier, Too” promootiotilaisuudessa marraskuussa, ”koskee, kun ihmiset keksivät tarinoita asioista, joista eivät tiedä totuutta.” ”Ei se ihan niin tainnut tapahtua”, kommentoi hän väitteitä, joiden mukaan irakilaiset vangitsijat olisivat puukottaneet ja pahoinpidelleet häntä. (www.foxnews.com). Hän vahvisti myös BBC:n dokumentissa esitetyn tiedon, jonka mukaan sairaalan henkilökunta oli yrittänyt luovuttaa hänet amerikkalaisille jo ennen vapautusoperaatiota, mutta tämä ei onnistunut koska amerikkalaiset sotilaat avasivat tulen häntä kuljettanutta ambulanssia kohti.