Ydinaseiden vastaista toimintaa Saksassa

Suomalaiset ovat olleet aktiivisia ydinaseidenvastustajia ja osallistuneet näkyvästi kampanjointiin brittien Trident-järjestelmän ja Belgiassa olevien yhdysvaltalaisten ydinaseiden aseistariisumiseksi. Nato-yhteistyöhön kuuluvia joukkotuhoaseita löytyy lännessä silti vieläkin lähempää. Saksan Büchelin lentotukikohdassa säilytetään yhtätoista yhdysvaltalaista B-61 taktista ydinpommia - aivan kuten Belgian Kleine Brogelissa.

Saksassa ydinaseiden kieltämiseksi myös kampanjoidaan samoin keinoin kuin Belgiassa, joskaan liike ei ole ehtinyt kasvaa yhtä vahvaksi. Viimeksi elo-syyskuun vaihteessa Saksassa järjestettiin useita ydinaseriisuntaa vaativia tapahtumia, kuten pyöräkiertue ja kansalaistarkastus.

Syyskuun 1. kolmekymmentä kansalaistarkastajaa sulkivat Büchelin tukikohdan kolme porttia suorittaakseen sotarikostarkastuksen. Muistilehtiöin, kameroin ja kynin varustautuneet tarkastajat keräsivät todisteita ydiaseista aikovat kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle ja YK:lle. Ensi vuonna raportti on tarkoitus luovuttaa ydinsukuasioita valmistelevalle komitealle New Yorkissa ja se julkaistaan myös internetissä. Tarkastajat kiinnittivät mm. huomiota Saksan ja Yhdysvaltojen kaaksinaismoraaliin joukkotuhoaseiden levittämisessä.

Kansalaistarkastajat saapuivat Itävallasta, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Saksasta, Maltalta, Ruotsista ja USA:sta. Tarkastuksia jatketaan ydinaseisiin yhteydessä olevissa laitoksissa ympäri maailmaa. Seuraava tarkastus tehdään 25. lokakuuta Naton sotilaalliseen päämajaan Monsissa, Belgiassa.