Vanunu vapaaksi ensi vuoden huhtikuussa?

Ashkelonin vankilan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että vuonna 1986 Israelin salaisen ydinaseohjelman englantilaiselle Sunday Times-lehdelle paljastanut Mordechai Vanunu tullaan vapauttamaan 22.4.2004 – viisi kuukautta ja kahdeksan päivää ennen kuin hänelle vuonna 1988 langetettu 18 vuoden tuomion tuomio tulee täyteen.

Vanunun vapauttamisen puolesta lähes kaksi vuosikymmentä toiminut kansainvälinen kampanja jatkaa luonnollisesti toimintaansa loppuun saakka. Vangitsemisen vuosipäivänä 30.9. järjestetään välitöntä vapauttamista vaativia tapahtumia useissa kymmenissä kaupungeissa eri puolilla maailmaa – myös Helsingissä.

Vaikka Vanunu on edelleen vangittuna, ei tukikampanjan pitkään jatkunut työ ole mennyt hukkaan: tukijoiden eri puolilla maailmaa luoma paine on avannut sekä Vanunun eristyssellin oven että salailupolitiikan, jolla Israelin hallitus ja sen tukijat ovat pyrkineet suojelemaan maan ydinaseohjelmaa.

Vietettyään vankeutensa yksitoista ja puoli ensimmäistä vuotta lähes täydellisessä eristyksessä, Vanunu pääsi maaliskuussa 1998 elämään ”normaalia” vankilaelämää muiden vankien kanssa. Myös Israelin ydinaseohjelmasta on viime vuosina - yli neljäkymmentä vuotta sen aloittamisen jälkeen - ensimmäistä kertaa puhuttu avoimesti myös maan sisällä. Loppuvuonna -99 julkistettiin suurin osa aikoinaan salaiseksi julistetun Vanunu-oikeudenkäynnin asiakirjoista. Helmikuussa 2000 taas Israelin parlamentissa Knessetissä keskusteltiin ensimmäisen kerran ydinaseista. Aihe, joka aikaisemmin oli täydellinen tabu, on ollut koko ajan enemmän esillä myös israelilaisissa valtatiedotusvälineissä.

Virallinen Israel jatkaa kuitenkin edelleen epämääräistä ydinasepolitiikkaansa: se ei myönnä eikä varsinaisesti myöskään kiellä omistavansa ydinaseita. Eikä se halua muidenkaan kertovan asiasta. BBC:n viime keväänä tuottama dokumentti ”Israel´s secret weapon”, joka kertoo Israelin ydinaseohjelmasta ja Vanunun tapauksesta ja joka on nähty sekä BBC:n brittiläisillä että kaikkialla maailmassa näkyville kanavilla, johti siihen että Israelin hallitus päätti kesäkuun lopulla asettaa yleisradioyhtiön boikottiin - yritettyään ensin turhaan painostaa sitä luopumaan dokumentin esittämisestä. Tukea se sai omia kiistojaan BBC:n kanssa käyvältä Britannian hallitukselta: hallituksen tiedotustoimiston johtajan Danny Seamanin mukaan ”BBC:llä on selkeä Israelin vastainen linja, joka lähenee antisemitismiä” ja dokumentin tarkoitus oli ”mustamaalata Israelia”.

Israel aloitti ydinaseohjelmansa kehittämisen yhteistyössä Ranskan kanssa vuonna 1956. Ensimmäiset käyttövalmiit ydinaseensa se lienee saanut valmistettua 60-luvulla. Tällä hetkellä sillä on asiantuntijoiden arvioiden mukaan 200-300 ydinasetta.

lisätietoja aiheesta: http.//www.nonviolence.org/vanunu

Dr. Mordechai Vanunu
Ashkelon Prison
Ashkelon
Israel