Aseistakieltäytyjäuutisia maailmalta

KREIKKA: aseistakieltäytyjä Lazaros Petromelides taas oikeuteen

Kreikkalainen aseistakieltäytyjä Lazaros Petromelides joutuu taas syyskuussa oikeuden eteen. Hän haki aseistakieltäytyjän statusta vuonna 1998 pian sen jälkeen kun siviilipalveluksen suorittaminen tuli Kreikassa ylipäätään mahdolliseksi. Hänen hakemuksensa hyväksyttiin ja hänet määrättiin vaihtoehtopalvelukseen, joka olisi kestoltaan 7,5 kertaa pidempi kuin asepalvelus: ikänsä ja isyytensä perusteella hän olisi selvinnyt asepalveluksesta neljässä kuukaudessa, vaihtoehtopalveksen pituus olisi ollut 30 kk.

Lazaros Petromelides kieltäytyi hyväksymästä tätä eikä aloittanut vaihtoehtopalvelusta. Hänet pidätettiin huhtikuussa 1999 ja tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen. Kesäkuussa 1999 vetoomustuomioistuin päästi hänet ehdonalaiseen ja lykkäsi lopullista päätöstä, koska noihin aikoihin Kreikan hallitus lupaili vaihtoehtopalvelusta koskevan lain korjaamista, mitä ei koskaa ole tapahtunut. Petromelides tuomittiin lopulta 20 kuukaudeksi vankeuteen 12.6.2003, mutta tuomio annettiin ehdonalaisena.

Petromelides oli kuitenkin kutsuttu uudelleen asepalvelukseen pian vapauduttuaan ehdonalaiseen kesäkuussa 1999 (hänen aseistakieltäytyjästatuksensa peruttiin, koska hän kieltäytyi aloittamasta vaihtoehtopalvelusta). Hän kieltäytyi ja hänestä annettiin uudelleen etsintäkuulutus “tottelemattomuuden” johdosta.

Lazaros Petromelides on joutumassa sotalaivaston tuomiosistuimen eteen 18.9.2003 Thessalonikissa. Toinen oikeudenkäynti aseistakieltäytymisen johdosta loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimusta ja YK:n ihmisoikeuskomitean päätöslauselmaa 2002/45, joiden mukaan valtioit eivät saa yrittää pakottaa aseistakieltäytyjiä luopumaan vakaumuksestaan oikeudellisten pakkokeinojen avulla.

ARMENIA: lisää aseistakieltäytyjiä vankilaan

Armenia on Euroopan neuvoston jäsenmaana sitoutunut hyväksymään lain aseistakieltäytymisestä vuoden 2003 aikana. Tästä huolimatta kesän 2003 aikana maassa on vangittu ainakin kolme Jehovan todistajaa.

Araik Bedjanyan tuomittiin 2. heinäkuuta puoleksitoista vuodeksi työleirille ”asepalveluksen välttelemisen johdosta. Häntä pidetään Vanadzorin työleirillä Pohjois-Armeniassa. Artur Torosyan ja Suren Hakopyan taas pidätettiin Jerevanissa 3.7. He odottavat tällä hetkellä oikeudenkäyntiä Nubarashenin työleirillä Jerevanin lähellä.

Parhaillaan Armeniassa on vangittuna 24 aseistakieltäytymisestä tuomittua Jehovan todistajaa ja kahdeksan muuta odottaa oikeudenkäyntiä.

SERBIA-MONTENEGRO: aseistakieltäytyjille lykkäystä

Noin sadalle Serbia-Montenegron aseistakieltäytyjille myönnettiin 28.8. lykkäystä asepalveluksesta siihen saakka, kunnes siviilipalveluksen suorittaminen tulee mahdolliseksi. Serbian ja Montenegron miniterineuvosto on hyväksynyt siviilipalvelusta koskevan säännöstön, mutta sitä ei ole vielä pantu toimeen eikä hallitus ole vielä allekirjoittanut sopimuksia palveluspaikkoina toimivien siviili-instituutioiden kanssa.

Tämän johdosta aseistakieltäytyjäaktiivit olivat pelänneet, että aseistakieltäytyjät määrätään aikaisemman tavan mukaan palvelemaan armeijan huoltokeskuksiin. Muutamille tällainen palvelukseenastumismääräys oli jo ehditty lähettääkin, mutta ne peruttiin puolustusministeriön tekemän lykkäyspäätöksen myötä.

Maan armeijassa on kolme palvelukseenastumispäivää vuodessa (maaliskuussa, syyskuussa ja joulukuussa). Pelkästään syyskuun erästä on ilmoittautunut aseistakieltäytyjäksi toista sataa palvelusvelvollista.