2003/2

Sivari&Totaali 2-2003 (PDF)

st_2-2003st_2-2003

Sivulla:

s. 1 VOKT-kokeilu käynnistyi vaivihkaa
Kutsuntakampanja alkoi jälleen 1. 9.
Sivarikolumni: Vuosi ihan oikeaa elämää

s. 2 Mikä on sotaa?

s. 3 Ruokaa ja solidaarisuutta Helsingissä
Käpykaartilaiset verestivät rauhantaitoja Jyväskylässä

s. 4 Aseistakieltäytyjäuutisia maailmalta

s. 5 Unkarin armeijan kutsu aseisiin epäonnistui
Vanunu vapaaksi ensi vuoden huhtikuussa?

Kutsuntakampanja alkoi jälleen 1. 9.

Kutsunnat alkoivat syyskuun alussa – samoin kuin jo kymmeniä vuosia toiminut AKL:n kutsuntakampanja. Kampanjalla täydennetään puolustushallinnon tarjoamaa vähäistä tietoa varusmiespalveluksen vaihtoehdoista ja korjaamaan kutsunnoissa toisinaan kokonaan puuttuvaa tietoa siviilipalvelusvaihtoehdosta,

Kutsunnat jatkuvat eri paikkakuntia kierrellen marraskuulle, joten kampanjaan on vielä mahdollisuus osallistua monella paikkakunnalla. Suurimmissa kaupungeissa ne kestävät useita viikkoja, pienissä kunnissa vain yhden päivän ja muissa siltä väliltä.

Sivarikolumni: Vuosi ihan oikeaa elämää Vuosi ihan oikeaa elämää

“Sivari on sankari, tosimies on totaali”, kuuluu vanha suomalainen sananlasku. Harva sivari sitä kuitenkaan taitaa itsensä sankariksi tuntea, vaikka siihen saattaisi toisinaan syytä ollakin. Esimerkiksi omat vanhempani olivat aikoinaan aivan tyrmistyneitä, kun tajusivat, että se vähän alle pari kymppiä (joskus silloin markka-aikoina) ei suinkaan ollut tuntipalkka tehdystä työstä vaan päiväraha.

Pääkirjoitus

Suomen puoluspolitiikassa on pitkään ollut muutamia sellaisia periaatteellisia kysymyksiä, joita ei ole voitu ratkoa edes perinteiseen pohjanmaalaiseen tyyliin sillä kahdesta puukosta isommalla. Paria niistä on kuitenkin lupailtu kaivettavan esille seuraavaa puolustuspoliittista selontekoa valmisteltaessa.

Ydinaseiden vastaista toimintaa Saksassa

Suomalaiset ovat olleet aktiivisia ydinaseidenvastustajia ja osallistuneet näkyvästi kampanjointiin brittien Trident-järjestelmän ja Belgiassa olevien yhdysvaltalaisten ydinaseiden aseistariisumiseksi. Nato-yhteistyöhön kuuluvia joukkotuhoaseita löytyy lännessä silti vieläkin lähempää. Saksan Büchelin lentotukikohdassa säilytetään yhtätoista yhdysvaltalaista B-61 taktista ydinpommia - aivan kuten Belgian Kleine Brogelissa.

Yhdistele sisältöä