2003/2

Sivari&Totaali 2-2003 (PDF)

st_2-2003st_2-2003

Sivulla:

s. 1 VOKT-kokeilu käynnistyi vaivihkaa
Kutsuntakampanja alkoi jälleen 1. 9.
Sivarikolumni: Vuosi ihan oikeaa elämää

s. 2 Mikä on sotaa?

s. 3 Ruokaa ja solidaarisuutta Helsingissä
Käpykaartilaiset verestivät rauhantaitoja Jyväskylässä

s. 4 Aseistakieltäytyjäuutisia maailmalta

s. 5 Unkarin armeijan kutsu aseisiin epäonnistui
Vanunu vapaaksi ensi vuoden huhtikuussa?

Pääkirjoitus

Suomen puoluspolitiikassa on pitkään ollut muutamia sellaisia periaatteellisia kysymyksiä, joita ei ole voitu ratkoa edes perinteiseen pohjanmaalaiseen tyyliin sillä kahdesta puukosta isommalla. Paria niistä on kuitenkin lupailtu kaivettavan esille seuraavaa puolustuspoliittista selontekoa valmisteltaessa.

Ydinaseiden vastaista toimintaa Saksassa

Suomalaiset ovat olleet aktiivisia ydinaseidenvastustajia ja osallistuneet näkyvästi kampanjointiin brittien Trident-järjestelmän ja Belgiassa olevien yhdysvaltalaisten ydinaseiden aseistariisumiseksi. Nato-yhteistyöhön kuuluvia joukkotuhoaseita löytyy lännessä silti vieläkin lähempää. Saksan Büchelin lentotukikohdassa säilytetään yhtätoista yhdysvaltalaista B-61 taktista ydinpommia - aivan kuten Belgian Kleine Brogelissa.

Ruokaa ja solidaarisuutta Helsingissä

Helsingissä järjestettiin heinäkuun kahden viimeisen viikon aikana jo kolmantena vuonna peräkkäin kansainvälinen Ruokaa ei aseita -työleiri. Tapahtuma toteutui kolmen organisaation yhteisprojektina: Helsingin REA järjesti ruoanjaot ja muun ohjelman, Aseistakieltäytyjäliitto huolehti majoituksesta Rauhanasemalla ja vastasi kustannuksista ja Kansainvälinen vapaaehtoistyö (KVT) hoiti paikalle ulkomaalaiset vapaaehtoiset sekä suomalaisen leirinvetäjän.

Käpykaartilaiset verestivät rauhantaitoja Jyväskylässä

Armeija on tunnetusti ahkera järjestämään palveluksessaan olleille urhoille kertausharjoituksia, joissa verestetään miesten koulussa opittuja taitoja. Sen sijaan aseistakieltäytymiseen liittyvien taitojen harjoittelu aktiivisen sivarityön tai lusimisen jälkeen on tähän asti jäänyt pitkälti sodanvastustajien omalle vastuulle.

Yhdistele sisältöä