2003/1

Sivari&Totaali 1-2003 (PDF)

st_1-2003st_1-2003Sivulla:

s.1: Suomen vankiloissa keväällä kymmenen mielipidevankia
Aseistakieltäytyminen Israelissa

s.2: Kansalaispalvelu maksaisi kohtuuttomasti
Maanpetturi valtasi päävartion

 s.3: Rauhaa! -konsertti Jyväskylässä
Jeesus, sota ja mammona

s.6: Aseistakieltäytyjäuutisia maailmalta

s.8: Rachel Corrien kuolema

s.9: Bushin ja Husseinin sekä USA:n ja Irakin samankaltaisuudet

s.10: Onko Tshetsheniassa mahdollisuus rauhaan?
Bowling for Columbine

Ydinaseiden vastustus jatkuu...

Protestointi jatkui edelleen Trident Ploughshares -kampanjan kaksiviikkoisella aseistariisuntaleirillä elokuussa. Sen aikana eri puolilta Iso-Britanniaa, Ruotsista, Belgiasta, Uudesta Seelannista, Saksasta sekä USA:sta – ja tietysti myös Suomesta – saapuneet 70 mielenosoittajaa protestoivat ydinaseita vastaan kahden viikon ajan.

Naisten aseistakieltäytyminen Israelissa

Israel on maailman ainoa maa, jossa on naisia koskeva asevelvollisuus. Shani Werner, Shministimin ja New Profilen naisaktivisti, tarkastelee naisten aseistakieltäytymistä.

Israel on maailman ainoa maa, jossa on naisia koskeva asevelvollisuus. Se on näin ollen myös ainoa maa, jossa on naisaseistakieltäytyjäliike. Emme tunne tarkasti liikkeen laajuutta, koska monet nuorista naisista käyvät prosessin läpi omillaan (emmekä näin ollen tiedä heistä). Lisäksi armeija pidättäytyy julkaisemasta tietoja naisaseistakieltäytyjistä.

Aseistakieltäytyjäuutisia maailmalta

Turkki: Mehmet Bal vapautettiin

Turkkilainen aseistakieltäytyjä Mehmet Bal (ks. S&T 4/02) vapautettiin sotilasvankilasta 28.1.2003. Vapauttaminen tuli yllätyksenä kaikille hänen tukijoilleen. Armeijan tiedustelupalvelu pidätti viime syksynä reilun kuukauden vangittuna olleen Balin 22.1., minkä jälkeen hänet Adanan sotilasvankilaan.

Kuuliaisuuden rajat

’Valikoiva aseistakieltäytyminen’ muodostaa merkittävän poikkeuksen verrattuna perinteiseen antimilitaristiseen kieltäytymiseen, jota tekevät pasifistit ja antimilitaristit, jotka kieltäytyvät kokonaan asepalveluksesta tai osallistumisesta sotilaalliseen toimintaan. Valikoiva aseistakieltäytyminen syntyi Israelissa erityisissä oloissa, joita yksittäiset sotilaat ja reserviläiset kohtasivat. He eivät vastustaneet asepalvelusta periaatteellisella tasolla – eivät edes osallistumista taisteluun kun se on oikeutettua viimeisenä keinona vastustaa hyökkääjää, jos kaikki muut keinot on käytetty.

Yhdistele sisältöä