2003/1

Sivari&Totaali 1-2003 (PDF)

st_1-2003st_1-2003Sivulla:

s.1: Suomen vankiloissa keväällä kymmenen mielipidevankia
Aseistakieltäytyminen Israelissa

s.2: Kansalaispalvelu maksaisi kohtuuttomasti
Maanpetturi valtasi päävartion

 s.3: Rauhaa! -konsertti Jyväskylässä
Jeesus, sota ja mammona

s.6: Aseistakieltäytyjäuutisia maailmalta

s.8: Rachel Corrien kuolema

s.9: Bushin ja Husseinin sekä USA:n ja Irakin samankaltaisuudet

s.10: Onko Tshetsheniassa mahdollisuus rauhaan?
Bowling for Columbine

Rachel Corrien kuolema

23-vuotias Rachel Corrie, Washingtonin osavaltiosta luoteis-USA:sta kotoisin ollut rauhanaktivisti, kuoli 16.3.2003 Rafahin alueella Gazassa, kun Israelin armeijan raivaustraktori ajoi tahallaan hänen päälleen. Corrie oli Gazassa International Solidarity Movementin (www.palsolidarity.org) vapaaehtoisena. Kyseessä on palestiinalaisten johtama järjestö, jossa on mukana sekä palestiinalaisia että ulkomaalaisia vapaaehtoisia, ja joka toimii miehitystä vastaan ja palestiinalaisten oikeuksien puolesta väkivallattoman suoran toiminnan keinoin.

Lopettakaa kotien tuhoaminen!

Rachel ei ollut ensimmäinen Israelin julman kotientuhoamispolitiikan vaatima uhri. Alle kaksi viikkoa aikaisemmin Nuka Makadma Sweidan ja hänen syntymätön lapsensa kuolivat myös Gazassa, kun Israelin armeijan pioneerit ”vahingossa” tuhosivat heidän kotinsa räjäyttäessään toisen kodin lähistöllä. Muutamaa viikkoa aikaisemmin taas vanhempi nainen ja vammautunut mies kuolivat gazalaiskotinsa raunioihin, kun sotilaat “eivät huomanneet” heitä. Kyseessä eivät olleet pelkät onnettomuudet.

Bushin ja Husseinin sekä USA:n ja Irakin samankaltaisuudet

Vaikka presidentti Bush ja presidentti Hussein varmasti eroavat monissa suhteissa toisistaan, alla oleva kotikutoinen filosofia väittää, että he ilmaisevat myös yllättävää samankaltaisuutta. Bush ja Hussein, kuten myös heidän hurraavat kannattajansa, yrittävät vakuuttaa meidät muut, ettei heillä ole kerrassaan mitään yhteisiä piirteitä eikä mitään yhteistä keskenään. Tämä on varmasti osa (subjektiivisesta) totuudesta, muttei koskaan koko totuus konfliktista..

http://akl-web.fi/konfliktit/bushin_ja_husseinin_samankaltaisuudet

Onko Tshetsheniassa mahdollisuus rauhaan?

Irakin tapahtumien varjossa myös Tshetsheniasta on kuulunut uutisia: sunnuntaina 23.3. maassa järjestettiin kansanäänestys Venäjän presidentti Vladimir Putinin esityksestä Tshetshenian perustuslaiksi. Esityksen mukaan Tshetshenia jää pysyvästi Venäjän osaksi, mutta nauttii ”laajaa itsehallintoa”. Sen mukaan alueella järjestetään pian paikallishallinnon vaalit sekä allekirjoitetaan uusi liittosopimus, jossa määritellään vallanjako Moskovan ja paikallishallinnon välillä.

Yhdistele sisältöä