Ruokaa ei aseita levisi Belgradin

–Vegaanivoileipiä McBurgereiden sijaan!

16. lokakuuta on McDonaldsin vastainen toimintapäivä ja kansainvälinen ruokapäivä. Sitä vietettiin tänä vuonna myös Belgradissa, Jugoslavian pääkaupungissa. Paikalliset ihmiset osallistuivat kamppailuun monikansallisia yrityksiä, erityisesti McDonaldsia, vastaan järjestemällä tapahtuman Belgradin keskustassa McDonaldisin ravintolan edessä, joka on lajissaan koko Eurooopan neljänneksi suurin. Tapahtuman järjesti neljä eri anarkistista-, ekologista- ja autonomiryhmää: Subwar, Manufaktura, Mali Zeleni ja Alarm. Mukana oli myös joukko muita ihmisiä, jotka järjestivät tapahtuman kanssamme.

Koska kyseessä on myös kansainvälinen ruokapäivä, ajattelimme, että paras tapa viettää sitä olisi yhdistää nämä kaksi asiaa, joten järjestimme Ruokaa ei aseita -tapahtuman osana protestiamme, ja jaoimme ilmaista ruokaa ja lentolehtisiä, joissa kerrottiin monikansallisista yrityksistä, McDonaldista sekä Ruokaa ei aseita -toiminnasta kaikkialla maailmassa. Olimme kadulla noin kolme tuntia, jaoimme vegaanisia voileipiä teen ja omenoiden kanssa, kutsuimme ihmisiä liittymään meihin ja kiinnittämään enemmän huomiota kolmen miljoonan asukkaan kaupunkimme asunnottomiin, joiden lukumäärä on traagisen suuri.

Tapahtuma oli menestys, paikalla oli eräiden sanomalehtien toimittajia ja valokuvaajia ja saimme positiivista huomiota paikallisissa tiedotusvälineissä, sillä tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan koko maassa ja vähän eksoottinenkin, koska ihmiset eivät ole aikaisemmin nähneet mitään vastaavaa. Itse asiassa meillä oli alussa vaikeuksia saada ihmiset ymmärtämään, että ruoka on ilmaista ja he voivat ottaa sitä niin paljon kuin haluavat! Meillä ei ollut mitään ongelmia poliisin, McDonaldisin vartijoiden tai kenenkään muunkaan kanssa. Samana päivänä pelattiin Jugoslavian ja Suomen välinen jalkapallo-ottelu, joten meillä oli perusteet odottaa paikalle nationalisteja, skinejä ja muita tietämättömiä eläviä esimerkkejä yhteiskunnastamme, joten olimme iloisesti yllättyneitä että kaikki sujui hyvin. Toivottavasti kykenemme järjestämään tapahtumia myös jatkossa.

FNB-Belgrad, Jugoslavia